Ministerul Agriculturii vrea să modifice procedura de eliberare a certificatelor de producător agricol astfel încât să fie eliminați speculanții evazioniști care au umplut piețele agroalimentare în ultimii ani. Principala mo-dificare pregătită de noua conducere a Ministerului Agriculturii este ca eliberarea certificatului să fie condiționată de existența unei vize emise „de către o structură asociativă profesională/patronală/sindicală de profil”. Pe certificatul de producător agricol se vor regăsi numele și prenumele producătorului agricol, denumirea produselor și suprafața de teren exploatată, respectiv animalele deținute, producțiile estimate precum și cantitățile destinate comercializării.
De asemenea, se dorește ca prin existența unei vize din partea asociațiilor profesionale, a cooperativelor sau sindicatelor din agricultură să existe un control din partea agricultorilor, cei care își pot face ordine în propria curte mai bine decât orice instituție de control. Astfel, „structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, locale sau zonale care au avizat cererile au obligația de a ține evidența producătorilor, produselor vegetale/zootehnice, suprafețelor cultivate, efectivelor, pe sortimente, și cantităților de produse estimate destinate comercializării”.
În plus, noua lege va reglementa și accesul în piețe a producătorilor agricoli deoarece, pe hârtie cel puțin, va exista un control mai strict al celor care vând legume în piață deși nu au un metru pătrat de roșii în grădină. „Accesul producătorilor în piață, închirierea de mese și cântare se fac numai pe baza certificatului de producător în original, eliberat în conformitate cu prevederile prezentei hotărâri. La data închi-rierii locului de vânzare, administratorul pieței este obligat să înscrie în registrul de evidență special înființat, datele de identificare a persoanelor fizice care au închiriat locul de vânzare, cantitatea estimată a fi comercializată, precum și data, seria și numărul chitanței care atestă plata chiriei, conform modelului prevăzut în Legea nr. 365/2006 pentru reglementarea unor măsuri privind exercitarea comerțului în unele zone publice”, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern.
Talonul de identificare a producătorului agricol afișat pe tarabă va trebui să conțină numele și prenumele producătorului agricol, seria și numărul certificatului de producător precum și denumirea produselor și localitatea de origine a acestora.