Un kilogram de struguri de masă se vinde în piețele en-gros chiar și cu 1 leu. Cu toate că a fost un an bun pentru struguri, cu ploi puține și căldură, prețul lor este cu mult sub așteptări. Vinul va fi însă unul de calitate superioară, care va rămâne în istoria vinotecilor. Sunt și podgorii vrâncene unde seceta a compromis strugurii, iar viticultorii au cerut aprobarea pentru a folosi zaharoză la must.
Strugurii de masă se vând la prețuri foarte mici cu toate că anul acesta sunt de o calitate superioară. Un kilogram se vinde în piețele en-gros între 1 leu și 1,4 lei, iar pe tarabele din piețe prețul depășește foarte puțin 2 lei. Podgorenii spun că în comparație cu calitatea pe care o au anul acesta strugurii, prețul este foarte mic. „Eu îi vând acum cu 1,4 lei pe kilogram. Este un preț foarte mic consider eu, pentru că pesticidele și-au dublat prețul, la fel și serviciile, pentru că nu toată lumea are utilaje ca să-și lucreze terenul. Åi apoi, vă rog să vă imaginați cum este să dai cu sapa sub butucii de vie, într-o brazdă care rămâne după arat”, spune Filoti Mihalache, podgorean din Popești.
Acesta spune că din cauza secetei s-a văzut obligat să culeagă strugurii mai devreme. „Acum pentru că seceta s-a prelungit și nu este apă, butucul începe să se hrănească din strugure și nu invers așa cum este normal”, spune Filoti Mihalache.
Ceva mai scumpi sunt strugurii cu boaba mai mare, care se vând cu 4 lei kilogramul, dar din acest soi nu sunt cantități foarte mari. „Nu am auzit niciodată în viața mea să se culeagă strugurii așa devreme. Era bine măcar pînă la 15 septembrie să-i mai ținem, dar dacă este așa secetă, se usucă de tot”, ne-a spus o podgoreancă, ce își vindea strugurii lângă șoseaua europeană.
Prețul la strugurii de vin depinde de marii procesatori
Singurul procesator de struguri care a început culesul pentru strugurii de vin este Vincon, care a demarat campania de recoltare în câteva zone cu vie tânără. Deocamdată, reprezentanții societății nu au făcut oferte pentru achiziționarea altor cantități de struguri. Însă prețul pentru strugurii din Vrancea ar putea crește datorită condițiilor din celelalte podgorii românești, unde recolta este mai mică decât se estima.
În aceste condiții, la fel ca anul trecut, câteva case de vinuri renumite din alte podgorii românești vor achiziționa struguri din Vrancea pentru a putea să asigure producția contractată cu supermaket-urile și ceilalți clienți. Însă originea strugurilor nu va fi neglijată, iar pe sticlele de vinuri va fi trecută mențiunea „Dealurile Vrancei”.
Primele informații venite din zona producătorilor arată că prețul pentru strugurii folosiți la vinul de masă este cuprins între 1,2 – 1,5 lei, iar la soiuri se va ajunge și la 1,8 lei, în funcție de cantitatea de zahăr. „Cred că un preț care să acopere cât de cât cheltuielile este 1,5 lei pentru un kilogram de struguri de vin, ținând cont de tehnologia care se folosește acum pentru a întreține cultura de viță de vie. Sănătatea strugurilor se obține folosind substanțe pentru stropit, folosind substanțe prntru ierbicidat, toate acestea costă”, ne-a declarat Valentin Popescu, președintele Asociației „Vitis” Panciu.
Acesta spune că acum urmează o perioadă de tatonare când marii procesatori de struguri se pregătesc să facă oferte, dar că prețul depinde și de cantitatea pe care o vor culege din podgoriile proprii. Nici cei mai mici producători nu se lasă mai prejos mai ales că în ultimul timp au apărut mai mulți producători individuali de vin care scot pe piață vin îmbuteliat.
Anul acesta nu va fi ” pogonul și vagonul”
Specialiștii în viticultură spun că anul acesta, vinul obținut va fi unul de o calitate superioară și va exista o armonie între cele trei elemente foarte importante pentru un vin de calitate: zaharina, tăria și aciditatea. Spre deosebire de anii trecuți, când se obțineau cantități mari de struguri, dar calitatea lor nu era prea ridicată, anul acesta strugurii sunt mai puțin, dar superiori din punct de vedere calitativ. „În țările cu tradiție în vin nu se mai face „vagonul și pogonul”, se fac cantități mici, dar de calitate. Așa se va întâmpla și cu vinul de acest an, dacă se respectă procesul tehnologic și se face vin autentic și nu altceva. Din cauza secetei, vinul va fi foarte tare și va avea aromă specifică soiului din care face parte”, spune Valentin Popescu. Acesta a menționat că soiuri roșii, cum sunt Merlot sau Pinot Noir vor avea un tanin foarte bun și vor rămâne în istoria vinotecilor.
Strugurii s-au stafidit la Bolotești
Sunt însă și podgorii vrâncene unde seceta a compromis strugurii, iar viticultorii au cerut aprobarea pentru a folosi zaharoză la must. Este vorba de producători din zona Boloteștiului, unde solul este nisipos, iar din cauza secetei strugurii s-au stafidit și nu au zahăr suficient. De teamă să nu piardă recolta din acest an, producătorii de aici au început recoltatul încă de săptămâna trecută. Inspectorul Gabriel Baiciu de la Direcția Agricolă Vrancea, a explicat că pentru celelalte podgorii, recolta este puțin mai mică decât estimările inițiale, dar de calitate.
Din primele discuții cu producătorii de vinuri, cantitatea de zahăr din struguri indică o producție bună și premise pentru un vin de calitate. Astfel, în zona Cotești s-a ajuns la 180 grame de zahăr în probele luate din bena de struguri. „Sunt vii din zone nisipoase unde seceta a afectat mai mult vița de vie, iar strugurii s-au stafidit. Avem solicitări din partea producătorilor pentru adăugarea de zaharoză, conform prevederilor din Legea Viei și Vinului. Sperăm ca ploaia din ultimele zile să mai ajute strugurii și să avem o recoltă mai bună”, a afirmat Gabriel Baiciu.