Toate abatoarele care sacrifică cel puțin o mie de animale vii și cel puțin 150 de mii de păsări sau iepuri de crescătorie vor avea obligatoriu un responsabil cu bunăstarea animalelor, care să acorde asistență necesară pentru fiecare abator. Acesta trebuie să dețină un certificat care să îi ateste competențele și care să fie în conformitate cu normele Uniunii Europene.
Totodată, toate fermele de animale și crescătoriile de vânat sau animale de blană vor avea obligația să folosească persoane calificate și certificate pentru a efectua operațiunile de ucidere a animalelor în unitate, pentru uciderea de urgență a animalelor grav rănite sau pentru uciderea animalelor de blană sau a vânatului de crescătorie, în afara abatorului.
Noile prevederi sunt cerute de către Uniunea Eurropeană și obligă unitățile care sacrifică animale să țină o evidență detaliată a acestora, să califice personalul angajat pentru uciderea lor, Noile prevederi trebuie să fie aduse la cunoștință de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) tuturor abatoarelor din Vrancea. În cadrul acestei instituții trebuie să fie organizate și cursuri de calificare pentru personalul din abatoare. „Deocamdată noi nu am primit aceste reglementări. Cred că vom pimi o adresă de la ANSVSA în perioada imediat următoare și vom informa și proprietarii de abatoare”, ne-a declarat Necula Botezatu, directorul DSVSA. Noile prevederi vor intra în vigoare de la 1 ianuarie anul viitor, dar până atunci proprietarii de abatoare trebuie să îndeplinească toate cerințele impuse de Uniunea Europeană.