Aproape 30 de lideri locali, oameni de afaceri, fermieri vrânceni au participat, la Vatra Dornei, la un schimb de experiență organizat de Grupul de Acțiune Locală „Vrancea Sud-Est”, cu privire la modalități de transpunere în practică a strategiei de dezvoltare locală cu GAL-uri din regiunea Nord Est. A fost un prilej pentru prezentarea bilanțului primului an de implementare a proiectului finanțat din fonduri europene. Valoarea totală contractată în 2012 a fost de peste 5 milioane lei. Cea mai mare parte o reprezintă cele 46 de proiecte depuse de fermierii vrânceni și contractate prin GAL „Vrancea Sud-Est”, cu o valoare de peste un milion de euro. GAL-ul „Vrancea Sud – Est” este inițiat de Camera Agricolă și beneficiază de un contract de finanțare în valoare de 2,8 milioane euro.
Primul an de implementare a Planului de Dezvoltare Locală a GAL „Vrancea Sud-Est” a avut rezultate financiare foarte bune, peste cinci milioane de lei fiind valoarea totală contractată din fondurile europene. Bilanțul a fost prezentat membrilor GAL-ului la schimbul de experiență organizat la Vatra Dornei, referitor la modalități de transpunere în practică a strategiei de dezvoltare locală cu GAL-uri din regiunea Nord Est. La întâlnire au participat aproape 30 de lideri locali, oameni de afaceri, fermieri vrânceni.
Unul dintre motivele pentru care s-a reușit accesarea cu succes a fondurilor europene a fost identificat în implicarea activă a Consiliului Județean. Partener în GAL, Consiliul Județean a asigurat fondurile necesare demarării acestui proiect european, care are ca rezultat stimularea agriculturii vrâncene. Iar acest lucru se vede în numărul mare de proiecte accesate de fermierii vrânceni prin GAL-ul „Vrancea Sud-Est”.
Bilanțul celor patru sesiuni finalizate în anul 2012, a cincea fiind în derulare, arată că fermierii vrânceni au contractat 46 de proiecte prin Grupul de Acțiune Locală „Vrancea Sud-Est”, cu o valoare de 1.082.638 euro. Aceasta înseamnă aproximativ 50% din numărul de proiecte propuse a fi contractate în cei doi ani de implementare. Potrivit bilanțului prezentat la ultima întâlnire din acest an a GAL-ului, cele mai multe proiecte, 14, au fost pentru măsura 112-Instalarea tinerilor fermieri. Au mai fost contractate 13 proiecte pentru măsura 141- Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistență, 8 proiecte pentru măsura 121- Modernizarea exploatațiilor agricole, câte 5 proiecte pentru măsurile 312- Sprijin pentru crearea și dezvoltarea de microîntreprinderi și măsura 322- Renovarea și dezvoltarea satelor, dar și un proiect pe măsura 111- Formare profesională (training), informare și difuzare de cunoștințe. Pe lista beneficiarilor se află fermieri din localitățile care sunt partenere în Grupul de Acțiune Locală, respectiv Bălești, Ciorăști, Gologanu, Gugești, Măicănești, Milcovul, Nănești, Răstoaca, Slobozia Ciorăști, Sihlea, Tătăranu -Vrancea și comuna Nămoloasa -Galați. „Această valoare totală a proiectelor este una în grafic și dă spe-ranțe pentru realizarea parametrilor Planului de Dezvoltare Locală a GAL Vrancea Sud – Est. Stimularea activităților agricole și participarea activă a Grupului de Acțiune Locală Vrancea Sud – Est în promovarea și dezvoltarea calității vieții în mediul rural din teritoriul unde își desfășoară activitatea este una a faptelor, fapte ce vorbesc de la sine prin aceste cifre”, a afirmat inginerul Cătălin Răducanu, membru în echipa tehnică a GAL-ului.
Colaborarea GAL-urilor stimulează absorbția fondurilor europene
Concluziile schimbului de experiență au fost că o mai bună comunicare și colaborare între GAL-uri duce la o mai rapidă evaluare și rezolvare a problemelor ce pot apărea pe parcursul implementării și, deci, o mai bună funcționare a acestor proiecte în ansamblu. Iar aceasta are un efect benefic pentru satele vrâncene, pentru modernizarea mediului rural românesc. „Toate discuțiile sunt către o absorbție mai mare a fondurilor europene, o absorbție corectă și îndreptată către populație, către beneficiar, pentru stimularea mediului rural și a calității vieții la sat. Atragerea forței de muncă tânără prin crearea de locuri de muncă mai bine plătite, dezvoltarea fermelor agricole de semi-subzistență, stimularea producătorilor agricoli să se dezvolte și să se modernizeze prin achiziționarea de utilaje noi și performante, ajutorul adus administrațiilor publice locale în procesul de modernizare a satului românesc, reconversia, protejarea solurilor, măsurile de agro-mediu, toate fac parte din strategia de dezvoltare a GAL Vrancea Sud – Est și a tuturor GAL – urilor din România”, au arătat reprezentanții GAL „Vrancea Sud-Est”.
Agricultură pe 81% din suprafață
Importanța GAL-ului „Vrancea Sud – Est” este cu atât mai mare cu cât dezvoltarea economică a loca-lităților din această zonă a județului depinde de cea a agriculturii. Analiza realizată la nivelul GAL-ului a arătat că în localități sunt cultivate în special porumbul, păioasele și plantele furajere, iar suprafața arabilă reprezintă circa 81% din teritoriu. Astfel, zonele de câmpie permit practicarea agriculturii și diversificarea culturilor, precum și irigarea. Zona prezintă un potențial extraordinar pentru dezvoltarea pisciculturii, dar și de obținere a energiei din surse regenerabile. Zona de Sud Est este una propice și pentru creșterea animalelor, în special a vitelor și oilor.
La fiecare seminar din cadrul GAL-ului, pe lista de oportunități se află reconversia unor capacități economice aflate în conservare în capacități cu profil nou de fabricație, reabilitarea sectorului de procesare și industrializare a laptelui și produselor lactate pentru a veni în sprijinul membrilor comunităților din cadrul teritoriului. Analiza realizată la nivelul GAL-ului a arătat însă că dezvoltarea agriculturii este îngreunată de lipsa fondurilor pentru investiții, de migrația forței de muncă spre zone mai bine dezvoltate economic, dar și de ruralizarea excesivă exprimată prin reducerea surselor de venit la exploatarea unei gospodării de subzistență. Totodată a fost evidențiată neutilizarea suprafețelor de pășune în concordanță cu standardele de sănătate animală impuse de Uniunea Europeană.
Nu în ultimul rând, ultimii ani au arătat o creștere a ponderii muncii la negru, cu efecte negative asupra pieței muncii și economiei rurale din cauza fiscalității ridicate. Dezvoltarea economiei din zona de Sud-Est a județului este legată și de păstrarea și promovarea vechilor meșteșuguri și produse tradiționale vrâncene. În acest sens a fost realizată o cercetare efectuată de angajații Grupului de Acțiune asupra produselor tradiționale ce se regăsesc în lista Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și gradul lor de răspândire și de cunoaștere în rândul populației. Rezultatele cercetării au fost prezentate la un seminar despre câteva meșteșuguri tradiționale vrâncene. Au fost oferite informații despre oierit, obținerea cașului afumat, cioplitul lemnului prin care sunt realizate tiparele și păpușarele de caș, troițele, olăritul, țesutul pânzei, stofei, făurirea de instrumente populare precum fluier, caval, trișcă, cimpoi, bucium de către meșterii din Nereju, Nistorești, Spulber. Nu au fost uitați rea-lizatorii binecunoscutelor măști tradiționale din Nereju, Năruja, Vintileasca sau prelucrarea artistică a răchitei și papurei la Suraia.
Singurul GAL realizat de o Cameră Agricolă
GAL-ul „Vrancea Sud-Est”, realizat la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, a fost primul finalizat de o Cameră Agricolă din țară. A obținut un contract de finanțare de 2,8 milioane euro, ce a fost semnat la sfârșitul anului trecut. Acest GAL îi ajută pe fermierii și autoritățile locale care depun proiecte pentru accesarea de fonduri europene să obțină mult mai ușor banii de care au nevoie. În loc să aștepte luni de zile până când proiectele sunt verificate și declarate eligibile, documentația este verificată doar de specialiștii GAL-ului și ulterior avizată de autoritățile centrale. Practic, GAL-ul funcționează ca un fond de investiții care asigură bani pentru cele mai bune proiecte din comunitățile locale partenere.
Lista comunelor partenere la GAL cuprinde localitățile Milcovul, Răstoaca, Gologanu, Sihlea, Slobozia Ciorăști, Măicănești, Ciorăștii Mari, Nănești, Gugești, Tătăranu, Bălești, dar și comuna Nămoloasa, din Galați. Pe lista partenerilor din cadrul GAL-ului se mai află 28 societăți comerciale, întreprinderi individuale, cabinete medicale individuale, cooperative agricole. Grupul de Acțiune Locală Vrancea Sud- Est este beneficiar al unui proiect finanțat prin FEADR – axa 4 LEADER, privind implementarea planului de dezvoltare locală.
Conform definițiilor din legislația românească, Grupul de Acțiune Locală reprezintă un parteneriat public-privat local constituit din parteneri provenind din diferite sectoare socio – economice locale, formă de asociere prin care administrațiile locale și fermierii pot obține fonduri europene mult mai rapid decât prin intermediul sesiunilor clasice de depunere a proiectelor.
„Vrancea Sud-Est”, exemplu pentru beneficiarii fondurilor europene
Grupul de Acțiune Locală „Vrancea Sud Est” este considerat un exemplu de bună practică pentru ceilalți beneficiari ai fondurilor europene datorită modului în care a cheltuit banii acordați de Uniunea Europeană.
Un control derulat de Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit a relevat că trei GAL-uri din România, printre care și Vrancea Sud Est, au desfășurat activități corespunzătoare și eficiente în ceea ce privește „implementarea Sub-măsurii 431.2 (componentele a și b), precum și a Măsurii 41 – „Implementarea strategiilor de dezvoltare locală”. „În urma controlului pe teren, aferent acțiunilor specifice componentei b s-a constatat că în cadrul acestei componente au fost efectuate activități corespunzătoare de instruire privind personalul angajat al GAL-urilor și a liderilor locali, de promovare în teritoriu a strategiei de dezvoltare locală, precum și de informare privind acțiunile realizate”, se arată într-un comunicat al APDRP.
Vezi afișul proiectului AICI.