Beneficiarii ajutoarelor de la Uniunea Europeană din Focșani nu vor mai primi făină și ulei, decât în limita stocului existent. Potrivit reprezentanților Cantinei de Ajutor Social Focșani făina a ajuns doar parțial în depozit, iar uleiul nu a fost distribuit deloc. „Din informațiile pe care le am, făina și uleiul nu vor mai fi achiziționate, deocamdată noi mai avem în stoc opt produse pe care le împărțim beneficiarilor. După epuizarea acestora, nu ne vor mai fi trimise și alte cantități”, ne-a declarat Angela Lungu, directorul Cantinei de Ajutor Social. Cei care beneficiază de aceste ajutoare mai pot ridica de la depozitul de pe strada Ana Ipătescu din Focșani, orez, mălai, fasole, roșii în bulion, mazăre, biscuiți, bulion și zahăr. Până acum au primit aceste ajutoare aproximativ 5.000 de focșăneni.
În județ, există localități în care s-a distribuit și ulei. Potrivit situației centralizate la data de 13 ianuarie, la depozitul din Vrancea a fost livrată cantitatea de făină de 209 mii tone din aproximativ 824 mii cât ar fi trebuit repartizată, adică un sfert din cantitate, iar la ulei s-au livrat doar 11.500 tone din 423 mii tone.
Ajutoarele sunt distribuite în cadrul Programului European de Ajutorare pentru persoanele defavorizate din România (PEAD).
Potrivit gandul.info, Viem Corporation Eood, firma din Bulgaria cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a încheiat anul trecut două contracte în valoare totală de 26,6 milioane de euro pentru furnizarea de ulei și făină, nu și-a onorat contractul. „Cu toate demersurile făcute de APIA pentru continuarea livrărilor, operatorul economic din Bulgaria nu și-a mai realizat obligațiile contractuale. Următorul pas îl reprezintă executarea scrisorii de garanție”, au declarat reprezentanții APIA.
APIA a transmis firmei din Bulgaria notificările de reziliere a contractelor, stabilind și totalul penalităților pentru părțile din contracte care nu s-au realizat.
Reprezentanții APIA susțin că până la sfârșitul anului trecut, adică la scadența contractelor de furnizare, firma din Bulgaria livrase doar 30% din cantitatea de făină prevăzută în contract și 3% din cantitatea de ulei. „Această situație a fost comunicată și Comisiei Europene în vederea refolosirii fondurilor comunitare neutilizate aferente acestor contracte”, au precizat oficialii APIA.
Contractele cu firma din Bulgaria pentru făină și ulei de floarea soarelui au fost încheiate în iunie, respectiv septembrie anul trecut, în urma unor licitații publice deschise, potrivit APIA.