Åedință animată, ieri, la Comisia de Dialog Social de pe lângă Instituția Prefectului. Reprezentantul UGIR 1903 în Comisia de Dialog Social a afirmat că inspecția fiscală de fond ar trebui să fie efectuată și anual, la solicitarea agentului economic.
Åedința de ieri a Comisiei de Dialog Social părea a decurge ca de obicei, membrii fiind treziți din apatie de prefect, care le-a cerut să aibă mai multă inițiativă. Prefectul Cătălin Popescu a spus că vrea mai multă implicare din partea reprezentanților sindicatelor, patronatelor și instituțiilor publice, care fac parte din Comisia de Dialog Social. Reprezentantul guvernului în teritoriu a arătat că pot fi discutate, de exemplu, controalele efectuate de inspectorii ITM sau de comisarii Gărzii Financiare, dar și problemele diferitelor firme în relația cu instituțiile statului.
Atmosfera s-a animat la discutarea subiectelor de la capitolul diverse. Unii patroni vrânceni nu sunt de acord cu efectuarea inspecțiilor fiscale de fond la trei ani de zile și vor ca acestea să fie făcute anual. Nițică Ciubotaru, reprezentantul UGIR 1903 în Comisia de Dialog Social, a afirmat că inspecția fiscală de fond ar trebui să fie efectuată și anual, la solicitarea agentului economic. Solicitarea omului de afaceri l-a surprins pe prefect. „Este pentru prima oară când aud că un patron vrea să fie controlat de fisc”, a afirmat Cătălin Popescu.
Omul de afaceri a explicat că solicitarea efectuării unei inspecții fiscale anual sau la solicitarea patronilor nu ar trebui să îi afecteze pe patronii corecți. Mai mult, ar veni în sprijinul acestora, deoarece eventualele penalități se vor calcula pentru un an și nu pentru trei. „Este mai bine dacă se face o inspecție fiscală de fond la un an, deoarece se pot găsi greșeli și penalizările pe care le plătești sunt mai mici la un an. Dacă s-ar face aceste controale la trei ani, atunci penalitățile s-ar plăti pentru o perioadă de trei ani și sumele ar fi mult mai mari. Eu sunt un om de afaceri corect și nu îmi este frică de un control de la fisc, însă mai pot apărea greșeli”, a afirmat Nițică Ciubotaru.
Președintele Patronatului IMM, nemulțumit de impozitul forfetar
Președintele Patronatului IMM, Ion Roman, a anunțat că micii întreprinzători sunt nemulțumiți de anunțata introducere a impozitului forfetar, dar și de majorarea taxelor și impozitelor locale. Prefectul Cătălin Popescu a încercat să explice că nu au pentru ce să protesteze și nici despre ce să discute la ședință, deoarece nu există nici măcar un proiect legislativ despre impozitul forfetar. În plus, prefectul a arătat că, la Focșani, unde funcționează majoritatea firmelor din județ, taxele și impozitele locale au fost menținute la nivelul din 2012.
Intervențiile repetate ale prefectului nu i-au plăcut lui Ion Roman. „Nu ne băgați pumnul în gură”, i-a reproșat acesta lui Cătălin Popescu, în condițiile în care câteva minute mai devreme, președintele Patronatului IMM se declara satisfăcut de modul în care s-a desfășurat activitatea acestei comisii pe parcursul anului trecut.
Sindicatele au cerut urgentarea discuțiilor privind modificarea Legii 62, a Dialogului Social. Procedura de modificare a actului normativ a început anul trecut, când au fost organizate întâlniri cu sindicatele și patronatele, însă până acum nu a ajuns în Parlament proiectul legislativ. „A fost dezbătută, au fost trimise amendamente”, a afirmat Paraschiv Prodan, liderul CNSLR Frăția.
Sindicatele au fost nemulțumite și de nivelul stabilit pentru salariul minim pe economie. Emil Răvoiu, de la Cartel Alfa, a afirmat că salariul ar fi trebuit să fie actualizat cu inflația, așa cum s-a procedat în cazul taxelor și impozitelor locale. De asemenea, liderul BNS, Dumitru Adam, a subliniat că în 2009 a fost semnat un acord între partenerii sociali, prin care salariul minim trebuia să ajungă până la 1.090 de lei în 2013. Acesta a precizat că dacă nu vor fi reduse contribuțiile sociale, nu va crește salariul minim.