Ediția: Miercuri 8 Ianuarie 2025 Nr. 6788
Ediția: Miercuri 8 Ianuarie 2025 Nr. 6788

Jaful din pădurile de la Soveja capătă proporţii impresionante


   Jaful din pădurile de la Soveja capătă proporții impresionante pe măsură ce ancheta se apropie de finalizare. Față de prejudiciul anunțat inițial de circa 2.200 metri cubi de lemn, se estimează o pagubă de peste 6 mii metri cubi.

   Dosarul tăierilor ilegale de la Soveja este aproape finalizat de polițiștii vrânceni. După mai mult de un an de verificări, polițiștii efectuează acum ultimele audieri în acest dosar unde pagubele sunt impresionante. Inițial, un control realizat de inspectorii Romsilva a scos la iveală un jaf sistematic în pădurile din zonă. Potrivit Romsilva, se estima că s-au tăiat ilegal circa 2.200 metri cubi de masă lemnoasă. Cantitatea se pare însă că este mult mai mare. Verificările efectuate anul trecut au mai scos la iveală încă aproape patru mii de metri cubi de lemn exploatat fără documente.
   Oficialii Inspectoratului Județean de Poliție spun că în cel mai scurt timp vor fi propuse măsurile legale pentru pădurarii implicați în tăierile ilegale de arbori. „La nivelul Serviciului de Ordine Publică, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea se continuă cercetările privind activitatea ilegală de tăiere a masei lemnoase din fondul forestier aparținând Ocolului Silvic Soveja în vederea propunerii soluțiilor legale. Cercetările care se efectuează au fost începute la sfârșitul anului 2011 și urmează ca în cel mai scurt timp să se propună măsuri legale”, a declarat comisar șef Vasile Marin, șeful Serviciului de Ordine Publică.
   Reamintim că, încă din 2011, conducerea centrală a Romsilva a dispus sancționarea mai multor pădurari vinovați pentru tăierile ilegale. Sancțiunile au fost dispuse în urma unui control al inspectorilor Romsilva. „Acest control a identificat unele fapte foarte grave care, în opinia noastră, au o importantă latură penală cum sunt marcarea și tăierea ilegală a unui volum de circa 2.200 metri cubi masă lemnoasă, subdimensionarea elementelor dendrometrice ale arborilor cu ocazia întocmirii actelor de punere în valoare, etc.. Toate aceste fapte și documentele de constatare încheiate fac obiectul anchetei organelor de cercetare penală, care vor lua măsurile legale”, afirma fostul director general Valerian Solovăstru într-un răspuns din 2011 către „Monitorul de Vrancea”.
   Atunci erau propuse pentru sancționare zece persoane din cadrul Ocolului Silvic Soveja. De asemenea, pe lista celor sancționați cu diminuarea salariului se afla și fostul director al Direcției Silvice, Petrică Tudosă, alături de directorul tehnic al instituției. În plus, fostul șef al OS Soveja, inginerul Nicolae Enciu, a fost schimbat din funcție în urma raportului preliminar. Fostului șef de ocol i s-a reproșat în special managementul defectuos, respectiv lipsa de implicare în stoparea tăierilor ilegale.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?