Peste 20 de lideri locali, oameni de afaceri, fermieri din zona Grupului de Acțiune Locală „Vrancea Sud – Est” au participat la un schimb de experiență cu GAL-uri din zona Transilvaniei. În cadrul întâlnirii care a avut loc la Bran a fost organizat și un atelier de lucru privind metodele de lucru în GAL-uri, respectiv modul în care trebuie făcute achizițiile, cererile de plată, evaluarea și selecția proiectelor. Conducerea GAL-ului a prezentat bilanțul activităților din 2012 și programul de acțiuni pentru acest an. GAL-ul „Vrancea Sud – Est” este inițiat de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, ca soluție pentru dezvoltarea satele vrâncene și beneficiază de un contract de finanțare în valoare de 2,8 milioane euro, iar până acum au fost contractate proiecte în valoare totală de peste un milion de euro.
Peste 20 de lideri locali, oameni de afaceri, fermieri din zona Grupului de Acțiune Locală „Vrancea Sud – Est” au participat la un schimb de experiență cu GAL-uri din zona Transilvaniei, respectiv Å¢inutul Bîrsei. Discuțiile participanților au vizat avantajele teoretice ale GAL-urilor pentru dezvoltarea satului românesc, modalitățile prin care acestea pot fi motorul dezvoltării economice a mediului rural și agriculturii. Doar prin atragerea de cât mai multe fonduri europene către sectorul agricol, care este principala preocupare a GAL-urilor, dar și cu sprijinul autorităților locale poate crește calitatea vieții în satele românești astfel încât tinerii să nu mai plece la muncă în străinătate.
În acest sens au fost prezentate și detaliate programele de finanțare europeană care pot fi accesate, în 2013, doar prin GAL-uri. Sunt fonduri europene care vizează tocmai agricultura de semi-subzistență. „GAL-urile sunt înclinate spre acele segmente agricole deficitare ale României, iar abordarea LEADER a GAL-urilor aduce mai aproape de cetățenii din zona rurală viziunea Agricolă Comunitară și îi ajută pe aceștia să crească și să spere că, odată, vor fi în același standard cu fermierii europeni din țări mult mai dezvoltate”, au explicat reprezentanții GAL-ului vrâncean. De altfel, se pare că într-un final, autoritățile centrale au înțeles importanța GAL-urilor și preiau din problemele semnalate de acestea din zonele lor de acțiune.
Conducerea GAL-ului le-a prezentat celor de față strategia și modul de implementare a acesteia, realizările de până acum cât și acțiunile ulterioare ce se doresc a fi întreprinse. Cifrele arată că GAL-ul „Vrancea Sud – Est” s-a dovedit un succes până acum, atât prin numărul de proiecte depuse cât și prin sumele accesate de fermieri și autoritățile locale. Până acum au fost încheiate șase sesiuni, din care cinci în 2012 și una în 2013, în care au fost depuse 59 de proiecte, cu o valoare totală de 1,65 milioane euro. Valoarea totală a proiectelor contractate până în acest moment este de un milion euro, iar valoarea efectiv plătită este de 137.000 euro. Din păcate, aceste cifre din urmă arată că încă mai sunt probleme birocratice de care se lovesc persoanele care vor să acceseze fonduri europene, ceea ce are consecințe asupra evoluției lente a desfășurării proiectelor și implementării lor. Acest lucru este cauzat în special de lipsa unor căi de finanțare avantajoase pentru agricultori.
Atelier de lucru pentru depunerea proiectelor
În cadrul seminarului de la Bran a fost organizat un atelier de lucru în care participanții au discutat aspectele practice ale deschiderii sesiunilor pentru depunerea dosarelor de către beneficiari, promovarea măsurilor în teritoriu și metodele de realizare a acesteia înainte de deschiderea fiecărei sesiuni. Au fost prezentate etapele primirii, evaluării și selectării proiectelor depuse la GAL precum și toate fișele ce se completează pe parcursul acestui proces. Nu în ultimul rând, au fost detaliate pro-blemele cu care se confruntă GAL-urile, respectiv întârzierile la semnarea contractelor de finanțare ale beneficiarilor. De exemplu în 2012, pentru proiectele depuse la APDRP în luna mai au fost semnate contractele de finanțare abia în luna septembrie.
GAL-ul este inițiat de Consiliul Județean
GAL-ul „Vrancea Sud-Est”, realizat la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, a obținut un contract de finanțare pentru 2,8 milioane euro, semnat la sfârșitul anului 2011. Acest GAL îi ajută pe fermierii și autoritățile locale care depun proiecte pentru fonduri europene să obțină mult mai ușor acești bani. În loc să aștepte luni de zile până când proiectele sunt verificate și declarate eligibile, documentația este verificată doar de specialiștii GAL-ului și ulterior avizată de autoritățile centrale. Lista comunelor partenere la GAL cuprinde localitățile Milcovul, Răstoaca, Gologanu, Sihlea, Slobozia Ciorăști, Măicănești, Ciorăștii Mari, Nănești, Gugești, Tătăranu, Bălești, dar și comuna Nămoloasa, din Galați. Pe lista partenerilor din cadrul GAL-ului se mai află 28 societăți comerciale, întreprinderi individuale, cabinete medicale individuale, cooperative agricole.