Sărbătorile de Paște vor fi mai curate, fără mirosurile dejecțiilor de la combinatele de porci din zona Golești-Slobozia Ciorăști. Reprezentanții grupului de firme Premium Porc au asigurat, ieri, autoritățile județene și cetățenii că a fost sistată activitatea de mixare și transport a dejecțiilor către terenurile agricole până la data de 7 mai. Adrian Iorgulescu, directorul de comunicare al Premium Porc, a precizat că ulterior, până la sfârșitul lunii mai, va fi golită o lagună cu dejecții astfel încât să fie efectuate lucrările de reparații și înlocuire a membranei izolatoare. Este o activitate necesară pentru a asigura stocarea dejecțiilor în perioada lunilor cu temperaturi ridicate.
Ca urmare, cel puțin până la finalul lunii iulie, nu ar trebui să mai fie probleme cu mirosurile de dejecții provenite de la aceste combinate de porci. În plus, ca măsură preventivă, s-a stabilit ca prin planul de fertilizare a terenurilor agricole cu aceste dejecții asemenea acțiuni să aibă loc cât mai departe de zona locuibilă, respectiv la 7 kilometri de Boțârlău, unde sunt suprafețele în cauză. „A fost achiziționată membrana geotextilă și, după ce va fi golită laguna de dejecții, aceasta va fi reparată pentru a asigura depozitare dejecțiilor în perioada lunilor cu temperaturi ridicate”, a explicat Adrian Iorgulescu.
Reprezentanții Premium Porc au explicat care sunt acțiunile pe care le vor derula în perioada următoare și au asigurat că vor lua toate măsurile necesare pentru ca populația să aibă cât mai puțin de suferit. Astfel, se va mai umbla la lagunele cu dejecții doar la sfârșitul campaniei agricole de vară, respectiv după recoltarea păioaselor. Probabil că, la sfârșitul lunii iulie, vor fi golite controlat lagunele astfel încât să fie împrăștiate dejecțiile pe terenurile agricole unde sunt utilizate ca îngrășământ. Datorită instalațiilor moderne folosite, printre care și incorporatorul de dejecții porcine în sol sau instalația de separare a fracțiilor solide de cele lichide, aceste acțiuni nu ar trebui să îi deranjeze pe vrânceni. „Orice operațiune se va face după verificări și la mare distanță de comunitățile locale”, a precizat Adrian Iorgulescu
Prefectura cere soluții pentru evitarea apariției mirosurilor
Subprefectul Cristi Misăilă le-a cerut reprezentanților combinatului zootehnic să găsească soluții pentru ca locuitorii din Focșani, Golești sau localitățile apropiate să nu fie sufocați de mirosurile rezultate la golirea lagunelor și împrăștierea dejecțiilor pe terenurile agricole. Reprezentantul Guvernului a verificat autorizațiile de mediu emise pentru Premium Porc, Cosinterfin și a cerut instituțiilor statului informații dacă au fost respectate detalii precum numărul de animale care pot fi crescute într-un an în ferme, distanța până la zona locuibilă.
„Care sunt soluțiile pentru a opri propagarea acestor mirosuri? Sunt bucuros că în Vrancea sunt asemenea societăți comerciale care aduc venituri importante la bugetul statului, la bugetele locale din Golești și Slobozia Ciorăști, dar mi se pare că e un tribut prea mare plătit de cetățean”, a afirmat subprefectul Cristi Misăilă, precizând că „mirosurile sunt doar în anumite perioade ale zilei”.
Reprezentanții Agenției de Protecția Mediului au afirmat că, prin revizuirea autorizației de mediu pentru Premium Porc, va fi impusă anunțarea autorităților și locuitorilor localităților atunci când sunt efectuate transporturi de dejecții. De asemenea, aceste operațiuni de golire a lagunelor, transport și incorporare a dejecțiilor vor fi realizate în baza condițiilor din Codul Bunelor Practici Agricole, în funcție de temperaturi, de condițiile atmosferice. De asemenea, la recomandarea Prefecturii, a fost introdusă obligativitatea de a realiza perdele de protecție, iar împrăștierea dejecțiilor pe suprafețele agricole va fi realizată la doi kilometri de zona locuibilă. Nu în ultimul rând, subprefectul Cristi Misăilă le-a atras atenția reprezentanților combinatului că unele reclamații au vizat urmele de noroi lăsate de roțile camioanele care transportă dejecții pe drumul județean și le-a cerut să găsească soluții pentru a curăța utilajele.
Premium Porc livrează mai puțini porci decât capacitatea fermelor
Informațiile prezentate, ieri, de autoritățile prezente la ședință au clarificat zvonurile potrivit cărora numărul de animale de la Premium Porc este mai mare decât capacitatea proiectată și asumată prin autorizația de mediu. În realitate, spun reprezentanții Premium Porc, numărul de animale este mai mic deoarece acestea sunt condițiile impuse pentru a putea primi subvențiile pentru animale. Capacitatea proiectată pentru Premium Porc, fostul Suintest, este de peste 68 mii de animale livrate, la care se adaugă două mii de scroafe. Pentru Cosinterfin, capacitatea proiectată este de aproape 50 mii porci livrați. Ambele combinate beneficiază de câte două lagune pentru depozitarea dejecțiilor de la animale, cu capacitate identică, de peste 29 mii metri cubi anual.
În 2012, de la Premium Porc au fost livrate circa 68 mii animale, iar de la Cosinterfin au plecat 47 mii porci. La aceștia se adaugă animalele vândute către fermele de îngrășare cu care cele două societăți au contracte, respectiv circa 21 mii capete de porci. „Avem un număr de animale mai mic cu circa 10% decât capacitatea proiectată pentru a putea asigura normele de bunăstare. Am crescut suprafața penttru animale astfel încât să respectăm normele de bunăstare”, a afirmat Adrian Iorgulescu.
Normele de igienă sunt obligatorii și pentru locuințe
Discuțiile de ieri au scos la iveală problemele la construirea locuințelor în zona combinatelor de porci. De multe ori, oamenii și-au construit locuința fără să țină cont că în apropiere sunt crescuți zeci de mii de porci, iar acum acuză mirosurile de dejecții. În cazul combinatului Premium Porc, autorizația de mediu spune că distanța până la prima locuință din Golești este de 2,5 kilometri, iar până la Slobozia Ciorăști de 4,5 kilometri. În același timp, normele de igienă aprobate în 1997 prin ordin al Ministerului Sănătății impun ca distanța între zona locuibilă și un combinat de creștere a animalelor să fie de 1,5 kilometri. În realitate, cea mai apropiată locuință este la 1.200 metri de combinat, ceea ce arată că una din instituțiile care trebuiau să autorizeze construcția caselor nu și-a făcut datoria, ținând cont că acest combinat a fost construit în anii â70. Aceste norme de igienă sunt valabile atât pentru patronii unor asemenea combinate, cât și pentru cetățenii care își construiesc locuințe în apropierea unor ferme.
Reprezentanții instituțiilor de mediu au afirmat după ședință că soluția cea mai simplă pentru a-i satisface pe oamenii nemulțumiți de apariția mirosurilor ar fi sancționarea cu amendă de un miliard a celor vinovați. Însă acest lucru nu ar rezolva problema mirosurilor. Nu există o soluție magică prin care o firmă să elimine, peste noapte, mirosurile dejecțiilor, normale pentru o activitate de creștere a porcilor. Mai profitabil, pentru comunitățile locale, cetățeni și implicit pentru statul român, ar fi sprijinirea investițiilor în proiectele de mediu ale acestor combinate zootehnice. De multe ori, noile tehnologii de mediu sunt foarte scumpe și greu de susținut financiar de către companii dacă nu sunt stimulate prin scutiri de taxe și impozite. Este ușor să îi ceri unei firme să efectueze anumite investiții, dar aceste costuri sunt mai mari decât posibilitățile financiare. De aceea trebuie căutate soluțiile realiste, care să țină cont atât de interesele comunităților locale cât și de capacitatea financiară și logistică a unor asemenea combinate, printre puținele care mai funcționează în Vrancea și care asigură locuri de muncă și venituri la bugetul statului pentru plata salariilor și pensiilor.