„Mai am două hectare la Cristea, tot de grâu”, spune un bătrân, buchisind numerele scrise mărunt pe o bucată de hârtie. „Nu, pe acelea nu le trecem. Nu le scrii decât pe cele pentru care ai documente, terenurile pe care le ai în proprietate”, îi răspunde bătrâna care stătea pe scaunul alăturat. În fața lor, al treilea bătrân a împrumutat o pereche de ochelari pentru a citi mai bine formularele fiscale. „Aici treci numele, iar aici scrii localitatea, Măicănești. Nu aici, mai jos, unde scrie localitatea”, și arată cu degetul pe chenarul din formular. „Este mai greu când ai patru clase”, spune glumind femeia. „Ba nu, are șapte jumătate”, răspunde unul dintre bărbați.
Îi întreb dacă formularele sunt dificile. „Nu sunt chiar grele formularele, dacă ne-ar ajuta cineva de la Fisc, atunci ne-am descurca”, spune Vasilica Avram. Bătrânii au venit tocmai de la Măicănești pentru a depune declarațiile pentru impozitul din venituri agricole. „Am tot plătit până acum impozite. Nu știu cât avem de plată, când ne ducem la ghișeu ne spun”, a continuat bătrâna. La ghișee, răspunsul primit de la funcționari era același pentru toată lumea. „Nu vă grăbiți să faceți declarațiile, mai aveți timp. A venit o hârtie de la București și termenul a fost amânat până la 25 iunie”, spun funcționarii Fiscului.
Å¢ăranii au stat ieri la cozi pentru a depune declarațiile pentru impozitul din veniturile agricole. Veniți de la zeci de kilometri de Focșani, oamenii au aflat de la funcționarii de la ghișee că ar mai fi timp până la 25 iunie pentru a depune hârtiile.
Cozile la ghișeele fiscului au continuat până după amiază. Ieri a fost ultima zi pentru depunerea formularelor 200 „declarație privind veniturile realizate din România”, 201 „declarație privind veniturile realizate din străinătate”, 220 „declarație privind venitul estimat/norma de venit”. Tot până ieri trebuiau depuse declarațiile 221 „declarație privind veniturile din activități agricole impuse pe norme de venit”. Termenul pentru depunerea acestei declarații a fost însă amânat, prin legea aprobată de Parlament, pe 25 iunie însă actul normativ încă nu a fost promulgat și publicat în Monitorul Oficial. Vina pentru această întârziere este aruncată în spatele procedurilor birocratice și a circuitului documentelor dintre Parlament și Președinția României. Legea aprobată în Parlament modifică Ordonanța 8 din 2013 atât în ceea ce privește normele de venit, cât și suprafețele minime și numărul de animale pentru care nu se plătește impozit la stat.
Marian Oprișan a schimbat legea în favoarea viticultorilor
Prin modificările din Parlament, țăranii vor plăti un impozit mai mic pentru culturile de cartofi, legumele cultivate în câmp sau sere, pomii fructiferi, precum și pentru bivolițe, oi, capre și porci. Modificările au fost făcute la discutarea în Parlament a Ordonanței 8 din 2013 privind Codul Fiscal.
În urma intervențiilor făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan, această lege crește pragul minim de la care se plătește impozit pentru vița-de-vie la un hectar, față de 0,5 hectare în Ordonanță. Este o prevedere care îi ajută pe viticultorii vrânceni, din care marea majoritate au suprafețe mici de vie. Intervențiile președintelui Consiliului Județean au fost făcute în urma apelurilor lansate de primarii comunelor din podgoriile vrâncene.
Potrivit modificărilor aprobate de deputați, nu sunt impozabile veniturile obținute din exploatarea pășunilor și fânețelor naturale. „Cultivarea terenurilor cu plante furajere graminee și leguminoase pentru producția de masă verde destinate furajării animalelor pentru care venitul se determină pe baza normelor de venit și a celor prevăzute la art. 72 alin. (2) nu generează venit impozabil”, se arată în act.
Deputații au modificat și termenul de depunere a declarațiilor pentru terenurile agricole și numărul de animale deținute de fermieri. Aceste declarații trebuie depuse la ghișeele fiscale până la 25 iunie. „În cazul celor care depun declarația după data de 25 mai 2013, informațiile cuprinse în declarație vizează suprafețe cultivate/capetele de animale/familiile de albine deținute la data de 25 mai 2013. Nu se consideră depuse cu întârziere declarațiile care sunt depuse până la data de 25 iunie 2013 inclusiv”, precizează actul normativ.
Normele de venit pentru terenuri agricole și animale
Legea aprobată de deputați prevede impozite mai mici pentru țăranii care cultivă cartofi, legume în câmp, care dețin pomi pe rod. De asemenea, au fost modificate limitele neimpozabile pentru vie și crescătorii de animale, păsări.
În cultura vegetală, la cereale, norma de venit pentru o suprafață mai mare de două hectare este de 449 de lei, pe unitatea de suprafață, la plante oleaginoase de 458 de lei, la cartof de 2.900 lei, la sfecla de zahăr – 697 de lei. Conform actului normativ, la legumele în câmp, limita neimpozabilă este de 0,5 hectare, iar pentru ce depășește această suprafață, norma de venit este de 2.326 lei. Legumele în spații protejate au o normă de venit de 5.117 lei pentru suprafețele ce depășesc 0,2 hectare.
În ceea ce privește pomii și viile pe rod, impozitul se va aplica la o suprafață mai mare de 1,5 hectare, respectiv 1 hectar, iar normele de venit au fost stabilite la 3.800 lei și 1.385 de lei pe unitatea de suprafață. Limita neimpozabilă la aceste culturi este sub 1,5 hectare (pomi fructiferi) și sub 1 hectar la vii. Pentru flori și plantele ornamentale norma de venit a rămas la 11.773 lei pentru o suprafață mai mare de 0,3 hectare.
În sectorul de creștere a animalelor, limita neimpozabilă la bovine (vaci și bivolițe) este de două capete. Norma de venit pentru ceea ce depășește acest număr, pe cap de animal, la vaci este de 435 lei, iar la bivolițe de 326 lei. La ovine și caprine, nu sunt impozitate persoanele fizice care dețin până în 50 capete de oi și până în 25 capete de capre. Pentru ceea ce depășește acest număr a fost aprobată o normă de venit de 47 lei. La porcii pentru îngrășat, limita neimpozabilă este de șase capete, iar peste șase capete a fost stabilită o normă de venit de 56 de lei, fiind eliminată norma de venit de 177 lei pentru gospodării care au peste 10 capete de porci.
La păsări de curte norma de venit este de 3 lei pentru un număr de peste 100 de capete. Nu se impozitează persoanele fizice care dețin până în 100 de păsări de curte. La familiile de albine, se impozitează cei care dețin peste 75 de familii, norma de venit stabilită fiind de 40 de lei. „În cazul contribuabililor care realizează venituri din desfășurarea a două sau mai multe activități agricole pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit, organul fiscal competent stabilește venitul anual prin însumarea veniturilor corespunzătoare fiecărei activități”, se arată în lege.