Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Utilaje de deszăpezire pentru Valea Râmnicului


   Comunele de pe Valea Râmnicului vor avea propriile utilaje de deszăpezire începând cu această iarnă. Primăriile Dumitrești și Vintileasca vor achiziționa utilaje moderne de deszăpezire prin două proiecte depuse la Grupul de Acțiune Locală „Valea Râmnicului” pe măsura 322 – Renovarea și dezvoltarea satelor, cu finanțare 100% ne-rambursabilă. Valoarea cumulată a celor două proiecte se ridică la 400 mii euro. Grupul de Acțiune Locală „Valea Râmnicului” este realizat în parteneriat cu Consiliul Județean, la inițiativa președintelui Marian Oprișan, ca o soluție pentru dezvoltarea mediului rural din Vrancea.

   Fondurile europene sunt singura soluție pentru dezvoltarea și asigurarea unor condiții civilizate de viață în mediul rural, spune primarul din Dumitrești, Petrică Dogaru. Din cauza crizei financiare și a datoriilor acumulate în anii anteriori, edilii au căutat surse alternative de finanțare pentru a putea derula investiții. Primăriile Dumitrești și Vintileasca de pe Valea Râmnicului au depus două proiecte pe măsura 322 – Renovarea și dezvoltarea satelor, cu finanțare 100% nerambursabilă prin care sunt achiziționate utilaje de intervenție și deszăpezire. Proiectele au fost depuse prin Grupul de Acțiune Locală „Valea Râmnicului”, realizat în parteneriat cu Consiliul Județean, la inițiativa președintelui Marian Oprișan. Proiectele prevăd achiziția de autospeciale cu basculă și lamă, buldoexcavatoare și freze pentru deszăpezire în fiecare din cele două localități. Valoarea fiecărui proiect se ridică la aproximativ 200 mii lei. Proiectele au fost verificate și trimise la Oficiul regional de la Constanța, urmând să fie efectuată vizita în teren.
    Primarii comunelor speră ca procedurile să nu dureze foarte mult, iar în aproximativ o lună de zile să fie semnate contractele de finanțare. „Ne ajută foarte mult achiziția acestor utilaje. Buldoexcavatorul la care se montează freză este de foarte mare ajutor în zona de munte pentru a interveni la deszăpezirea ulițelor întroienite. Până acum noi nu aveam cum să intervenim, trebuia să rupem gardurile oamenilor, dar cu noile utilaje putem deszăpezi ulițele din localitate. De asemenea, autospeciala poate fi utilizată și pentru transportul materialului antiderapant. Noi sperăm ca în aproximativ o lună de zile să semnăm contractul de finanțare și în această iarnă să folosim aceste utilaje, ne-a declarat primarul de la Vintileasca, George Spătaru.

Dumitrești, cea mai lungă rețea de drumuri comunale

    La Dumitrești, primarul Petrică Dogaru spune că aceasta este singura soluție pentru a putea interveni rapid și deszăpezi rețeaua de drumuri comunale. Dumitrești are cea mai lungă rețea de drumuri comunale din județ, aproximativ 77 kilometri. „Achiziția acestor utilaje este necesară pentru comună deoarece avem o rețea foarte mare de drumuri comunale, nu mai puțin de 77 kilometri. Sunt utilaje care vor putea fi folosite atât pentru întreținerea drumurilor respective, dar și pentru lucrările de deszăpezire din perioada iernii. Singura soluție pentru dezvoltarea comunei este accesarea fondurilor europene ținând cont de posibilitățile bugetului propriu, de datoriile lăsate de fostul primar. Tot prin fonduri europene avem în vedere asfaltarea a două drumuri comunale importante, dar și alimentarea cu apă către Giurcari și Găloiești”, a afirmat primarul Petrică Dogaru.
    În Grupul de Acțiune Locală „Valea Râmnicului” sunt parteneri publici și privați din localitățile Dumitrești, Chiojdeni, Jitia, Vintileasca, Poiana Cristei, Gura Caliței, Mera, Reghiu, Andreiașu de Jos, Broșteni din județul Vrancea, precum și Buda, Valea Sălciei și Bisoca din județul Buzău. Prin aceste GAL-uri pot fi accesate fondurile europene nerambursabile acordate pentru dezvoltarea mediului rural. Avantajul este oferit de simplificarea procedurilor și a duratei de evaluare, respectiv aprobarea proiectelor depuse de fermieri. De exemplu, prin aceste GAL-uri pot fi accesate sume importante de către primăriile localităților pentru investiții în dezvoltarea comunităților locale.

Consiliul Județean, partener la patru GAL-uri

    Înființarea de GAL-uri pentru dezvoltarea mediului rural din Vrancea este una dintre inițiativele președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan. Sprijinul administrației județene s-a concretizat în parteneriate cu patru GAL-uri vrâncene, respectiv „Vrancea Sud-Est”, „Valea Râmnicului”, „Pădurile Dacice” și Asociația Grup Local de Acțiune pentru Dezvoltarea Durabilă a Fondului de Pescuit din Bazinul Siretului. Acest parteneriat a permis asigurarea cofinanțării necesare derulării proiectelor inițiate de solicitanți ai localităților din te-ritoriu. Prin aceste forme constituite din reprezentanți ai sectorului public și privat din localitățile vrâncene pot fi accesate fonduri europene de zece milioane euro.
    Grupurile de Acțiune Locală sunt entități constituite din reprezentanți ai sectorului public și privat, desemnați     dintr-un teritoriu rural omogen, care vor trebui să îndeplinească o serie de cerințe privind componența, teritoriul acoperit și care vor putea implementa o strategie integrată pentru dezvoltarea teritoriului. Primul Grup de Acțiune Locală înființat, „Vrancea Sud-Est”, a fost un succes în primul an de implementare. Acest GAL a fost prezentat ca exemplu de bune practici de către Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit. Până acum au fost încheiate șase sesiuni, din care cinci în 2012 și una în 2013, în care au fost depuse 59 de proiecte, cu o valoare totală de 1,65 milioane euro.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?