Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Primarii semnează contracte pentru modernizarea drumurilor comunale


   Drumurile care străbat comunele din zona de nord a județului vor fi modernizate prin proiecte finanțate de Grupul de Acțiune Locală „Pădurile Dacice”. Primarii localităților Corbița și Tănăsoaia au semnat contractele de finanțare pentru proiecte de câte 200 mii euro pentru modernizarea unor drumuri comunale importante pentru localnici. În aceste zile vor semna contractele de finanțare și primarii din Boghești și Ploscuțeni. Grupul de Acțiune Locală „Pădurile Dacice” este realizat în parteneriat cu Consiliul Județean, la inițiativa președintelui Marian Oprișan, ca o soluție pentru dezvoltarea mediului rural din Vrancea.
 
   Patru primării din Vrancea, respectiv Corbița, Boghești, Tănăsoaia și Ploscuțeni, și una din județul Galați, Brăhășești, vor primi fonduri europene prin GAL-ul „Pădurile Dacice” pentru modernizarea unor drumuri comunale. Primarii au început deja să semneze contractele de finanțare pentru aceste investiții. Valoarea fiecărui proiect este de aproximativ 200 mii euro, cu finanțare 100%. 
   GAL-ul „Pădurile Dacice” face parte din rețeaua de GAL-uri sprijinită de Consiliul Județean pentru dezvoltarea agriculturii și a satului vrâncean. Este una dintre inițiativele președintelui Marian Oprișan, prima entitate înființată, Grupul de Acțiune Locală „Vrancea Sud-Est”, fiind un succes încă din primul an de implementare.
   Primarul comunei Tănăsoaia, Romeo Vulpe, a semnat deja contractul de finanțare pentru proiectul de modernizare a unui drum comunal din localitate. Proiectul, cu o valoare de aproximativ 200 mii euro, a fost depus prin măsura 413.322. Edilul spune că acești bani vor fi folosiți pentru a realiza un drum la standarde europene. Este vorba despre drumul comunal care trece prin satul Costișa și asigură legătura cu județul Galați. O porțiune de 2,3 kilometri din acest drum a fost modernizată în anii trecuți printr-un proiect SAPARD, iar acum urmează să fie realizate lucrări și pe ultima porțiune, în lungime de 1,6 kilometri. „Vor fi efectuate lucrări de asfaltare, cu șanțuri periate, betonate, tuburi de scurgere, marcaje rutiere. Va fi un drum modernizat la standarde europene. Acum suntem în stadiul avizării documentației pentru achiziția publică și sperăm ca până la toamnă, în octombrie-noiembrie, să finalizăm lucrările”, a afirmat Romeo Vulpe.
   Primarul a adăugat că a fost finalizată și reabilitarea generală a școlii din Tănăsoaia, care va fi inaugurată în perioada următoare. „Lucrul cel mai important este că elevii vor avea un spațiu nou, unde să învețe de la 15 septembrie”, a precizat edilul comunei Tănăsoaia. 
Drumuri asfaltate și șanțuri de protecție 
   La Corbița, reprezentanții administrației locale vor să modernizeze cu fonduri europene drumul comunal 14, între Ocheșești și Buda. „Am semnat contractul de finanțare și urmează să începem procedurile pentru achizițiile publice. Este o lucrare prin care va fi asfaltat drumul comunal între Ocheșești și Buda, un drum foarte important pentru comunitatea din Corbița. Până acum drumul era rupt mereu de ape, iar acum sperăm să rezolvăm problemele oamenilor. Drumul va fi asfaltat pe o lungime de 1,6 kilometri, vor fi construite și șanțuri de protecție”, a afirmat primarul comunei Corbița, Emil Tacu. 
   La Boghești, autoritățile vor să asfalteze un drum comunal din interiorul comunei, spre Chițcani. „Este un drum foarte important pentru oamenii din Boghești, asigură accesul elevilor la școală și în urma discuțiilor cu cetățenii am inițiat acest proiect pentru a obține finanțarea prin GAL”, a declarat primarul localității Boghești, Sandu Aur.
   Primarul din Ploscuțeni, Åžtefan Solomon, va semna astăzi contractul de finanțare pentru proiectul de modernizare a drumului comunal. „Este o investiție prin care vrem să modernizăm drumul comunal care asigură legătura între Ploscuțeni și Argea, cu o lungime de aproximativ 1.800 metri. Vor fi lucrări de asfaltare și realizare de șanțuri, cu subtraversări. Urmează apoi procedurile de licitație și, dacă nu vor fi contestații, sperăm ca lucrările să înceapă în luna august și să le finalizăm în acest an”, ne-a declarat primarul Åžtefan Solomon.
Consiliul Județean, partener la patru GAL-uri
   Derularea proiectelor pentru modernizarea drumurilor comunale, prin măsura 322, este unul dintre obiectivele GAL-ului „Pădurile Dacice”, prin care se urmărește îmbunătățirea infrastructurii fizice de bază a teritoriului și accesul populației rurale la serviciile publice. Una dintre prioritățile GAL-ului este creșterea calității vieții locuitorilor și sporirea atractivității teritoriului, iar pentru aceasta este nevoie de infrastructură rutieră cât mai bună.
   Din Grupul de Acțiune Locală „Pădurile Dacice” fac parte parteneri publici și privați din localitățile Corbița, Boghești, Homocea, Ploscuțeni, Tănăsoaia, din județul Vrancea, și Brăhășești, din județul Galați. Partener în cadrul GAL-ului este Consiliul Județean Vrancea, avantaj care a permis asigurarea cofinanțării necesare derulării proiectelor inițiate de solicitanți ai localităților din teritoriu. Finanțarea nerambursabilă obținută de GAL-ul „Pădurile Dacice” este de 2,8 milioane euro, prin accesarea măsurii 4.3.1.2. „Funcționarea Grupului de Acțiune Locală, dobândirea de competențe și animarea teritoriului” din cadrul Axei 4: Leader – FEADR.
Grupul de Acțiune Locală „Vrancea Sud-Est”, unde Consiliul Județean este parte¬ ner, a fost un succes în primul an de implementare. Acest GAL a fost prezentat ca exemplu de bune practici de Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit. În 2012, nu mai puțin de 46 de proiecte au fost contractate de fermierii vrânceni prin Grupul de Acțiune Locală „Vrancea Sud-Est”, cu o valoare de 1.082.638 euro. Consiliul Județean Vrancea mai este partener la GAL-urile „Valea Râmnicului” și Asociația Grup Local de Acțiune pentru Dezvoltarea Durabilă a Fondului de Pescuit din Bazinul Siretului.
   Grupurile de Acțiune Locală sunt entități constituite din reprezentanți ai sectorului public și privat, desemnați dintr-un teritoriu rural omogen, care vor trebui să îndeplinească o serie de cerințe privind componența, teritoriul acoperit și care vor putea implementa o strategie integrată pentru dezvoltarea teritoriului. Prin aceste forme pot fi accesate fondurile europene nerambursabile acordate pentru dezvoltarea mediului rural. Avantajul este oferit de simplificarea procedurilor și a duratei de evaluare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?