Viticultorii cu PFA au reclamat dubla impozitare la care sunt supuși prin noile condiții ale impozitării veniturilor agricole. Ei plătesc impozit de 16% calculat la norma de venit specifică suprafeței de vie, dar vor plăti și impozitul de 16% pentru vinul obținut de pe aceeași suprafață. Situația aberantă a fost comunicată către conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, iar inspectorii fiscali vrânceni așteaptă acum precizări referitoare la aceste categorii de agricultori. Pe de altă parte, doar 3.417 fermieri au declarat că obțin venituri agricole, iar alți 7.952 au anunțat Fiscul că au încheiat contracte de arendă. Adică 11.369 de vrânceni plătesc un impozit pentru veniturile obținute, direct sau indirect, din agricultură.
Fermierii vrânceni au reclamat la Finanțe dubla impozitare la care sunt supuși producătorii de vinuri și de țuică din județ prin condițiile de impozitare a veniturilor agricole. Aceste condiții îi afectează în special pe vrâncenii care și-au făcut un PFA, o întreprindere individuală sau una familială pentru a obține și subvenții europene. Una dintre condițiile pentru accesarea acestor fonduri era ca terenurile agricole să fie în proprietatea PFA, adică să nu fie două entități diferite. Ulterior însă, la stabilirea condițiilor pentru impozitarea veniturilor agricole valabile din acest an, nu a fost luată în calcul această situație, iar această categorie de fermieri a aflat că trebuie să plătească atât impozit la norma de venit cât și impozitul de 16% pe vinul sau țuica pe care vor să o vândă. „Veniturile obținute din cultivarea suprafețelor viticole (inclusiv valorificarea în stare naturală a strugurilor) vor fi impuse pe baza normelor de venit, iar veniturile obținute din valorificarea vinului se vor impune în sistem real, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă”, au arătat reprezentanții Fiscului vrâncean în informările trimise către agricultori. Altfel spus, fermierii autorizați pentru producerea și comercializarea vinului vor plăti impozitul pe norma de venit aferent suprafeței cu vie deținute în proprietate, dar vor mai achita și un impozit de 16% pentru vinul vândut și care a fost obținut din strugurii pentru care a plătit impozitul.
Nemulțumirile fermierilor au fost transmise de Direcția Generală a Finanțelor Publice către conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Directorul executiv al DGFP, Eugen Ciorici, spune că situația reclamată de agricultori a fost explicată în documentația transmisă și se așteaptă un răspuns. Cei de la ANAF ar trebui să explice cum va fi realizată impozitarea în cazul acestor PFA din viticultură.
3.417 vrânceni au declarat venituri agricole
Nu mai puțin de 3.417 vrânceni au declarat la Finanțe că obțin venituri din activități agricole și au depus formularul 221 „Declarație privind veniturile din activități agricole impuse pe norme de venit”. Termenul de depunere a formularului 221 pentru anul 2013 a fost 25 iunie. Cei care nu au respectat această obligație riscă o amendă care poate ajunge și la 500 lei, în funcție de numărul zilelor de întârziere. Ulterior depunerii declarațiilor, funcționarii Fiscului vor stabili sumele care trebuie achitate de fermieri în contul terenurilor sau numărului de animale pe care le dețin. În schimb, impozitul se achită în două tranșe egale, de 50% din impozit, până la 25 octombrie 2013, respectiv 15 decembrie 2013.
Nu au avut obligația depunerii formularului proprietarii care și-au arendat terenurile agricole, cei care nu depășesc limitele neimpozabile, care obțin venituri din exploatarea pășunilor și fânețelor naturale, „persoanele fizice/membrii asocierilor fără personalitate juridică ce dețin cu orice titlu suprafețe de teren destinate producției agricole, pentru cele necultivate, pentru cele cultivate cu plante furajere, graminee și leguminoase pentru producția de masă verde destinate furajerii animalelor pentru care venitul se determină pe baza normelor de venit”.
Opt mii de vrânceni au dat pământurile în arendă
Aproape opt mii de vrânceni și-au dat terenurile în arendă și plătesc impozitul aferent la Finanțe. Conform DGFP, sunt înregistrate în baza de date un număr de 7.952 contracte de arendă. Potrivit reprezentanților Finanțelor, „începând cu 1 ianuarie 2012, contribuabilii, persoane fizice care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniu personal, au obligația înregistrării contractelor de arendă/rapoartelor juridice la organul fiscal în raza căruia au domiciliul în termen de 15 zile de la încheierea acestora”. De asemenea, finanțiștii au precizat că persoanele sunt obligate să precizeze în scris în contract modalitatea de impunere a venitului net, respectiv cote forfetare sau sistem real. De menționat că au valabilitate juridică doar contractele care sunt înregistrate la Finanțe. Doar aceste contracte vor putea fi folosite în instanța de judecată în cazul unor litigii între arendași și arendatori.