Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785

Cumperi lapte din PIAŢĂ ? Citește ce condiţii trebuie să respecte ţăranii care vând acest produs


   Micii fermieri pot vinde în continuare lapte în piață, fără să aibă nevoie de tancuri de răcire, însă cu respectarea condițiilor minime de igienă, asigură veterinarii vrânceni. Conducerea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea (DSVSA), arată că, de la 1 ianuarie 2014, calitatea laptelui livrat crud la unitățile de procesare trebuie să respecte standardele europene însă acest lucru nu ar trebui să îi afecteze pe micii fermieri. Aceștia nu au interdicție să vândă lapte în piață însă au fost informați că trebuie să respecte condiții minime de igienă. Conform noilor reguli, laptele crud destinat vânzărilor directe trebuie să îndeplinească criteriile de calitate cu privire la numărul total de germeni – maxim 100.000/ml și de celule somatice – 400.000/ml.

    Micii fermierii nu au nevoie de tancuri de răcire pentru a putea vinde în continuare lapte în piață. Conducerea DSVSA spune că fermierii trebuie doar să respecte regulile de igienă și respectiv să facă dovada că laptele corespunde standardelor.
    Directorul DSVSA, Necula Botezatu a arătat că este vorba de criterii de igienă a mulsului, a colectării laptelui, precum și referitoare la sănătatea animalelor. Astfel, pentru obținerea laptelui care să respecte standardele europene trebuie avute în vedere câteva minime cerințe de igienă de către micii fermieri, producătorii de lapte. Potrivit DSVSA, nu este obligatoriu ca orice crescător de vaci de lapte să dețină un tanc de răcire, mai ales atunci când acesta are doar două-trei vaci, iar cantitatea de lapte obținut nu este foarte mare. În aceste cazuri, laptele poate fi păstrat într-un frigider. „Nu este o interdicție de a vinde laptele pe piață, dar ei trebuie să știe că trebuie să respecte condiții minime de igienă, respectiv igiena adăpostului, igiena mulsului, igiena laptelui”, a afirmat directorul Necula Botezatu.
    DSVSA arată că atunci când este vorba despre igiena adăpostului, crescătorii de animale trebuie să asigure curățenia grajdului, să îndepărteze murdăria, iar animalele să nu fie hrănite și să nu li se schimba așternutul de paie în timpul mulsului. Referitor la igiena mulsului, acesta nu trebuie efectuat dacă animalele prezintă vreun semn de boală. Înainte de începerea mulsului, ugerul animalului trebuie spălat și șters cu un prosop curat, iar primele jeturi de lapte nu trebuie folosite. Mulgătorul trebuie să fie spălat, îmbrăcat cu halat de protecție și să asigure spălarea și dezinfectarea găleților și bidoanelor unde va păstra laptele. Laptele se filtrează, cel puțin cu un tifon, pentru a îndepărta mizeria și se depozitează în vase curate în încăperi separate de adăpostul vacilor.
   Directorul Necula Botezatu a precizat că, încă de anul trecut, la nivelul DSVSA Vrancea, a fost demarată o campanie de informare cu privire la măsurile care trebuie întreprinse pentru asigurarea conformității laptelui crud cu standardele europene. Au fost vizați atât producătorii de lapte care vând în piață, dar și cei care livrează către procesatori, centre de colectare a laptelui.

Două firme vrâncene autorizate intracomunitar

    Pe lista de condiții care trebuie îndeplinite de producătorii care vând în piețe se mai află deținerea de fișe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obținut laptele, completate de medicii veterinari din localitățile de origine, dar și un buletin de analiză care să ateste conformitatea produsului cu cerințele legislației. De asemenea, comercializarea laptelui și a brânzeturilor de către producătorii agricoli, în piețele agroalimentare și în târguri, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară.
    Veterinarii precizează că, de la 1 ianuarie, „laptele crud destinat vânzărilor directe trebuie să îndeplinească criteriile de calitate cu privire la numărul total de germeni (max. 100.000/ml) și de celule somatice (400.000/ml) prevăzute de legislație„. În prezent, în Vrancea sunt două unități de procesare lapte autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare, respectiv Vranlact din Focșani și Dunărea Prod, din Milcov. Toate cele 168 de unități de procesare din România sunt publicate pe site-ul ANSVSA.

Aproape trei mii de crescători de bovine

    La nivelul județului Vrancea sunt înregistrați 2.865 de crescători de bovine, care au cerut subvenții europene de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Aceștia dețin circa 20 mii de bovine, atât vaci de lapte cât și de carne. Directorul adjunct al APIA Vrancea, Petrache Riciu, a explicat că numărul de fermieri care au solicitat subvenție pentru bovine este mai mic decât în anii trecuți însă numărul de animale este aproximativ același. „De la aproape cinci mii de persoane care au depus cereri pentru bovine în primii ani avem acum doar 2.865, cu toate că numărul de animale este aproximativ același, respectiv circa 20 mii capete de bovine”, a explicat adjunctul APIA.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?