Procedura de achiziție a tancurilor de răcire a laptelui cu ajutoare de minimis va fi modificată de Guvern pentru a-i ajuta pe fermierii care nu au reușit să se asocieze și să depună cererile la primării. Primul termen la care trebuiau depuse cererile la primăriile de comune a fost 30 decembrie 2013, dată până la care, în Vrancea, s-a îniregistrat o singură solicitare. Iar Vrancea nu este un caz singular. În urma sesizărilor venite atât din partea fermierilor cât și a instituțiilor deconcentrate a fost inițiat un proiect de act normativ care modifică termenele inițiale.
Asociațiile care nu au reușit să depună primele cereri la primării o vor putea face în perioada 1 februarie- 15 aprilie 2014. De asemenea, vor fi modificate și celelalte termene la care trebuie depuse documentele necesare obținerii ajutorului de minimis. Toate documentele depuse precum și Registrul special de evidență a beneficiarilor de sprijin financiar prevăzut de schema de ajutor de minimis urmează să fie transmise către centrul județean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. O noutate este obligația ca beneficiarii ajutorului să cheltuie banii în termen de 30 zile. „Beneficiarii schemei de ajutor de minimis vor depune copia facturii fiscale de achiziție a tancului/tancurilor de răcire a laptelui, care trebuie să corespundă cu factura proformă, împreună cu copia documentelor fiscale de efectuare a plății acestuia/acestora, la centrul județean al APIA, respectiv al municipiului București unde au fost înregistrate copiile cererilor inițiale, în termen de 30 zile de la data alimentării conturilor solicitanților sprijinului financiar cu sumele autorizate”, arată proiectul de act normativ.
Modul în care este derulat acest program la nivelul județului a fost discutat la prima ședință din acest an a Comitetului de Analiză a Strategiilor de Dezvoltare Zonală din județ. Până acum au fost identificate zece asociații interesate să acceseze aceste fonduri din care una, de la Tătăranu, a depus și cerere la primărie.
Sprijinul pe care îl pot primi crescătorii de lapte ajunge la maxim cinci mii euro pentru achiziționarea unor tancuri noi de răcire a laptelui, cu o capacitate de maxim 1000 litri/comună. Actul normativ nu obligă însă la un singur tanc pentru comună, putând fi achiziționate mai multe asemenea tancuri, a căror capacitate totală însă trebuie să fie de maxim 1000 litri.
Sprijinul financiar se acordă sub forma unui ajutor de minimis pentru producătorii agricoli, „crescători de animale care dețin până la 5 capete vaci de lapte și sunt organizați în acest scop într-o singură formă asociativă constituită la nivelul unei comune”. Fermierii care vor să primească acest ajutor financiar trebuie să îndeplinească mai multe condiții, respectiv să facă parte dintr-o formă asociativă constituită la nivelul comunei al cărei scop să fie achiziționarea acestui tanc sau tancuri. În plus, potrivit hotărârii de guvern, primăria localității trebuie să asigure atât suprafața aferentă instalării tancurilor de răcire a laptelui cât și „utilitățile specifice necesare funcționării acestuia, cu respectare prevederilor legale în vigoare”.
Subvenția de la Guvern cuprinde „costurile aferente achiziționării, instalării tancurilor de răcire a laptelui cu o capacitate de maxim 1000 litri/comuna, instruirii necesare pentru utilizarea acestora, precum și asigurarea service-ului pentru o perioadă de 12 luni de la instalare”. Sprijinul financiar se acordă într-o singură tranșă. Ulteriori primirii fondurilor, beneficiarii acestui ajutor financiar trebuie să respecte câteva condiții. Ei sunt obligați să mențină numărul de vaci de lapte deținute la data acordării sprijinului financiar dar și să asigure încheierea de contracte de livrare a laptelui pentru procesare, pe o perioadă de 2 ani, începând cu anul în care sprijinul financiar a fost acordat.