Autoritățile județului Vrancea au trecut testul primului Codul Roșu de ninsori și viscol din România. În cele șase zile de urgie, intervenția autorităților a fost promptă atât pentru a deszăpezi infrastructura rutieră cât și la apelurile cetățenilor prin numărul unic de urgență 112. Au fost numai puțin de 1.595 de apeluri la 112 din partea cetățenilor aflați în nevoie, din care aproape o sută de intervenții au fost pentru cazuri medicale.
Un prim bilanț al intervențiilor din această perioadă a fost realizat, vineri, la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). Prefectul județului Vrancea a arătat că a fost o mobilizare exemplară a tuturor instituțiilor cu atribuții, a autorităților locale. Peste 3.600 de oameni au intervenit la nivelul județului pentru a-i ajuta pe semenii aflați în nevoie, de la curățarea drumurilor naționale, județene sau a ulițelor comunale până la curățarea căilor de acces către gospodăriile celor vârstnici, a persoanelor cu probleme. Iar utilajele sunt în continuare pe drumuri. Pe drumurile naționale lucrează 54 de utilaje, iar alte 47 de utilaje intervin pe drumurile județene. Acțiunea acestora este facilitată de parazăpezile amplasate pe marginea căilor rutiere, care au demonstrat cât de importante sunt pentru protecția drumurilor. De altfel, cei 26 kilometri de parazăpezi au contribuit la asigurarea circulației pe drumuri, care în anii trecuți erau închise la primul viscol. Astfel de exemple sunt drumul național spre Odobești sau legătura dintre Focșani și cartierul Mândrești.
A fost pentru prima oară în România ultimilor ani când meteorologii au emis Cod Roșu pentru ninsori abundente și viscol la nivelul județelor Vrancea, Buzău și Brăila. Practic, meteorologii au constatat că sunt îndeplinite toate condițiile emiterii avertizării, astfel încât autoritățile și populația să își ia toate măsurile de siguranță pentru evitarea unor efecte dezastruoase. Iar pentru ca intervenția autorităților să fie cât mai rapidă, Guvernul a aprobat și starea de alertă la nivelul județelor afectate.
Intervenția promptă a autorităților și instituțiilor implicate a fost posibilă și datorită eforturilor realizate în ultimii ani de a îmbunătăți dotarea cu utilaje de intervenție. Un exemplu sunt cele două șenilate cu tracțiune 8X8 achiziționate de Consiliul Județean și puse la dispoziția Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea. Acestea au permis intervențiile rapide în cazul persoanelor aflate în dificultate, astfel că la nivelul județului nu a fost înregistrat niciun deces din cauza lipsei de reacție a autorităților. „Felicit conducerea Consiliului Județean pentru că au reușit să doteze ISU cu aceste șenilate, astfel încât nu a mai fost nevoie să solicităm sprijinul de la armată pentru asemenea intervenții. Nu am avut cazuri de persoane care să sufere de probleme medicale și la care să nu putem interveni”, a afirmat prefectul Cătălin Popescu, precizând că a fost o implicare extraordinară a tuturor oamenilor din instituțiile responsabile, astfel încât să nu fie înregistrate probleme deosebite.
De altfel, modul responsabil în care s-a acționat a evitat dispunerea unor sancțiuni din partea autorităților centrale, iar Vrancea este singurul județ dintre primele trei afectate de Codul Roșu în care nu a fost dispusă schimbarea conducerii Prefecturii. Prefectul a precizat că județul nostru rămâne în continuare în stare de alertă, temperaturile scăzute din această perioadă justificând o asemenea decizie.
Pentru a continua acțiunile de deszăpezire, CJSU a solicitat alocarea de la Rezervele Statului a unei cantități suplimentare de combustibil, respectiv 20 tone de motorină și 4 tone de benzină. De asemenea, s-a cerut Comitetelor locale pentru situații de urgență să monitorizeze în fiecare localitate cazurile de persoane singure sau aflate în dificultate, astfel încât să se intervină acolo unde este nevoie.