Vrâncenii care au venituri din chirii trebuie să plătească peste 880 mii lei către bugetul general consolidat al statului începând cu 1 ianuarie. Finanțiștii vrânceni au emis 3.160 decizii de impunere pentru contribuția la asigurări sociale de sănătate aferente contractelor de închiriere aflate în evidența Administrației Județene a Finanțelor Publice din județ. În total, suma aferentă deciziilor de impunere emise este de 880.691 lei. De menționat că, la sfârșitul anului trecut, erau înregistrate 3.234 contracte de închiriere la AJFP Vrancea. Potrivit reglementărilor fiscale, în cazul în care persoana nu are și alte venituri, chiria fiind singurul venit, contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate se calculează la salariul minim de 850 lei. Baza de calcul pentru impozitul pe veniturile din chirii cât și contribuția la sănătate poate fi diferența dintre venitul brut și cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut raportată la cele 12 luni ale anului sau „diferența dintre totalul veniturilor încasate și cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuții sociale, raportată la cele 12 luni ale anului”.
Reprezentanții Fiscului arată că vrâncenii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, respectiv închirierea locuințelor, trebuie să depună o declarație privind venitul estimat sau norma de venit, în termen de 15 zile de la încheierea contractului între părți. Formularul 220 „Declarația privind venitul estimat/norma de venit” se depune odată cu înregistrarea la organul fiscal a contractului încheiat între părți. De asemenea, declarația 200 „Declarația privind veniturile realizate din România” trebuie depusă la organul fiscal până la data de 25 mai a anului curent pentru anul fiscal precedent.
Sunt și excepții. Potrivit legislației fiscale, nu vor depune această declarație persoanele fizice care au realizat venituri din cedarea folosinței bunurilor pentru care chiria prevăzută în contractul încheiat între părți este stabilită în lei sau care nu au optat pentru determinarea venitului net în sistem real. Înregistrarea contractului de închiriere la Finanțe are avantajul că este recunoscut în cazul unui proces în instanță.
Potrivit noului Cod civil, magistrații țin cont că acest contract de închiriere a fost înregistrat la Fisc, în caz contrar actul fiind considerat nul. De exemplu, dacă chiriașul nu a plătit suma lunară către proprietar, acesta din urmă nu poate câștiga un eventual proces pentru recuperarea chiriei dacă nu are contractul înregistrat la Fisc.