Odată cu strângerea recoltei din această vară, arendașii vrânceni trebuie să achite la Finanțe impozitul pe venitul din arendă și contribuția la sănătate aferentă acestuia. Sumele de bani trebuie achitate către Fisc până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care au fost reținute, respectiv a fost plătită arenda, în bani sau natură, către proprietarii terenurilor.
Arendașii trebuie să plătească la Finanțe impozitul pe venitul din arendă și contribuția la sănătate aferentă acestuia. Dacă arenda a fost stabilită în natură, respectiv în grâu, cazul cel mai des în Vrancea, evaluarea în lei se va face pe baza prețurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâre a Consiliului Județean în urma analizei realizate de Direcția Agricolă. „Pentru anul 2014, în județul Vrancea, prețul mediu al produselor agricole a fost stabilit la valoarea de 0,60 lei”, arată Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea.
De exemplu, dacă o persoană a dat în arendă un hectar de teren, iar toamna trebuie să primească 500 kilograme de grâu, venitul brut considerat de Finanțe este de 300 lei. „Venitul net din arendă se stabilește la fiecare plată prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. Pentru recunoașterea deductibilității cheltuielilor în cota de 25% din venitului brut arendatorul nu este obligat să prezinte organului fiscal documente justificative. Calculul, reținerea și virarea impozitului aferent veniturilor din arenda intră în sarcina arendașului. Impozitul pe veniturile din arendă se calculează, la fiecare plată a arendei, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net. Impozitul astfel calculat, se reține și se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut”, explică reprezentanții AJFP. La acest venit net se plătește un impozit de 16%, care trebuie calculat, reținut și plătit la Fisc de arendaș.
De asemenea, tot arendașul plătește și contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate. Aceasta „se calculează prin reținere la sursă de către plătitorii de venit (arendași) la momentul plății venitului, prin aplicarea cotei de 5,5% asupra bazei de calcul”. „Baza de calcul a contribuției pentru asigurări de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară (850 lei pentru perioada ianuarie -iunie 2014 și 900 lei pentru iulie-decembrie 2014), dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuția și nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câștigul salarial mediu brut (Câștigul salarial mediu brut este cel utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”, precizează reprezentanții AJFP. Aceștia arată că, pentru 2014, câștigul salarial mediu brut de este 2.298 lei.
Fiscul verifică impozitul plătit de arendași
Impozitul pe venit și contribuția la sănătate vor trebui virate Fiscului de către arendași până la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost plătite veniturile proprietarilor de teren. Tot arendașii trebuie să depună formularele D112 „Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate”.
Ulterior, inspectorii fiscali, prin decizia de impunere anuală, vor stabili obligațiile anuale de plată a contribuției de sănătate, precum și încadrarea în plafonul minim, respectiv un salariu de bază minim brut pe țară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuția sau plafonul maxim care înseamnă de 5 ori câștigul salarial mediu brut. „Pentru arendator, încadrarea în plafonul maxim (5 ori câștigul salarial mediu brut) se face de către arendaș la momentul plății venitului.
Stabilirea obligațiilor anuale de plată ale contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de arendator, precum și încadrarea în plafonul minim prevăzut de lege, se realizează de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuală. Obligațiile anuale de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate sunt cele stabilite prin decizia de impunere anuală.
Persoanele care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole nu datorează alte contribuții sociale pentru aceste venituri”, precizează AJFP.