Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

VITICULTORI, iată cum obţineţi scutirea de impozit pentru culturile calamitate


Podgorenii care au pierderi la vița de vie trebuie să ceară constatarea pagubelor de la Comitetul Local pentru Situații de Urgență al localității respective. Situația este considerată dezastruoasă în viticultura vrânceană din cauza atacurilor de mană care pe alocuri depășesc și 60% din producție. Mana atacă toate organele verzi, frunze, lăstari tineri, ciorchini, inflorescențe, flori și boabe, iar podgorenii vor să primească un ajutor din partea statului, măcar prin reducerea proporțională a impozitului pe venit care trebuie plătit anual la Finanțe. 
 Viticultorii spun că au încercat să obțină acte pentru certificarea pagubelor printr-o comisie de la Direcția Agricolă însă li s-a spus că nu este de competența acestei instituții. La Jariștea, una dintre localitățile cele mai afectate, oamenii sunt disperați pentru că pierd 60% din producție într-un an dificil, cu prețuri mici la vin și costuri mari la lucrările agricole. „Pierderile din cauza manei cred că depășesc 60% la nivelul comunei Jariștea. Este un an dificil pentru podgoreni care văd cum pierd munca lor de un an de zile. S-au făcut hârtii către Direcția Agricolă dar cei de acolo spun că nu este competența lor și trebuie să ne adresăm celor de la Situații de Urgență. Trebuie găsită o soluție, măcar să nu mai plătim impozitul pe norma de venit dacă nu primim alt ajutor”, ne-a spus un viticultor din Jariștea.  
 Subprefectul Cristi Misăilă a explicat că, în cazul culturilor calamitate, procedura prevede că pagubele sunt constatate de o comisie formată prin ordin al prefectului. „Gradul de calamitate se dovedește cu procesele-verbale de constatare a pagubelor, pentru fiecare producător agricol și unitate administrativ-teritorială, întocmit de către comisia locală constituită prin ordin al prefectului”, a explicat subprefectul Cristi Misăilă. Fără constatările întocmite de aceste comisii, podgorenii nu au posibilitatea de a dovedi că au avut pierderi în culturi și nu pot solicita diminuarea impozitului pe venitul agricol. 
 Pe de altă parte, agricultorii spun că deși nu este vorba de grindină sau secetă, pagubele sunt foarte mari și se poate considera că este o calamitate naturală. „Sunt considerate calamități naturale pierderile cantitative și calitative de recolte, mortalitatea și/sau sacrificarea de necesitate a animalelor, produse printr-o manifestare distructivă a unor fenomene naturale și a bolilor, pe areale extinse”, se arată în legea 381 din 2002.
 Procedura prin care agricultorii beneficiază de reducerea impozitului pe venit a fost publicată în acest an. Actul normativ prin care este modificat Codului Fiscal prevede că este anulat impozitul pe venitul agricol, proporțional cu gradul de calamitate constatat, pentru contribuabilii care au desfășurat în anul 2013 activități agricole și care au suferit pierderi de venit. Facilitatea se acordă pentru cazurile în care producția agricolă nu a fost asigurată și a fost calamitată în proporție de peste 30%. Paguba trebuie dovedită printr-un documente emis de autoritatea competentă  iar cei care au plătit deja contribuțiile beneficiază de restituirea sumelor achitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?