Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785

Expertul contabil Mirela Lupu vă spune dacă trebuie să depuneți declaraţii fiscale până la 25 mai


Mii de vrânceni se pregătesc zilele acestea pentru finalizarea și depunerea declarațiilor fiscale despre veniturile obținute anul trecut. Miercuri, 25 mai, este termenul limită pentru depunerea mai multor declarații precum 200, 201, 220, 221, 224, 230.
    Expertul contabil Mirela Lupu arată că formularul 200 trebuie depus de persoanele fizice care au realizat venituri din activități independente, venituri din cedarea folosinței bunurilor (fără arendare), venituri din activități agricole, din silvicultură și piscicultură, câștiguri rezultate din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, operațiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, respectiv câștigul/pierderea din orice alte operațiuni de acest gen în anul 2015.
    În cazul formularului 201, acesta trebuie depus de vrâncenii care au realizat, anul trecut, venituri din străinătate din profesii libere, activități comerciale, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinței bunurilor, dividende, dobânzi, premii și jocuri de noroc, câștiguri din transferul titlurilor de valoare, alte venituri din investiții, pensii, precum și alte venituri aflate în străinătate. Declarația se depune și de către persoanele fizice care îndeplinesc condițiile de rezidență timp de 3 ani consecutive.
    Un alt formular care are 25 mai ca termen de depunere trebuie completat de vrâncenii care în anul anterior au realizat pierderi și cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum și cei care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puțin 20% față de anul fiscal anterior.
    Fermierii trebuie să depună formularul 221 cu suprafețele lucrate și animalele din gospodării pentru calcularea sumelor de plată. Această declarație trebuie depusă de persoanele care au venituri din cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea plantațiilor viticole, pomicole, arbuștilor fructiferi și altele asemenea dar și din creșterea și exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
    De asemenea, persoanele care obțin salarii din străinătate pentru activități în România și persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice și posturilor consulare acreditate în România trebuie să depună formularul 224. „Åži nu în ultimul rând, cei care ați realizat venituri din salarii și asimilate acestora, nu uitați să depuneți și formularul 230 privind optiunea dumneavoastră de 2 % din impozitul pe salarii pentru susținerea unei entități non-profit. Persoanele fizice autorizate au opțiunea direcționării 2 % din impozitul pe venit prin completarea pe verso a  formularului 200 a casetei cu informațiile organizației non-profit”, precizează expertul contabil Mirela Lupu.
    Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea precizează că vrâncenii care depun formularul 230 și vor să doneze pot solicita direcționarea acestei sume către o singură entitate nonprofit sau unitate de cult. Redirecționarea impozitului este opțiunea exclusivă a contribuabilului.
„Formularul se poate depune de către contribuabili sau de către împuterniciții acestora, in format hârtie, direct la registratura organului fiscal competent sau la oficiul poștal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Contribuabilii au posibilitatea de a transmite și on-line acest formular prin utilizarea serviciului Spațiul Privat Virtual”, au explicat reprezentanții AJFP Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?