Ediția: Marți 24 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Marți 24 Decembrie 2024. Nr 6785

Cum calculează Fiscul plățile anticipate pentru PFA-uri


Vrâncenii cu venituri din activități independente mai au câteva zile pentru plata celei de a doua rate din plățile anticipate în contul impozitului pe venit aferent celui de al doilea trimestru. Reprezentanții Administrației județene a Finanțelor Publice au arătat că plățile anticipate se efectuează în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, iar plata impozitului anual se efectuează potrivit deciziei de impunere. Trebuie să facă aceste plăți anticipate vrâncenii organizați ca întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane fizice autorizate care realizează venituri din activități independente (comerciale, prestări servicii), precum și cei care obțin venituri din profesii libere și cei care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor, indiferent dacă sunt impuși în sistem real sau la normă de venit. Finanțiștii au adăugat că nu se datorează plăți anticipate în cazul „contribuabililor, persoane fizice cu handicap grav sau accentuat care realizează venituri din activități independente, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, prevăzute la cap. II – Venituri din activități independente și cap. VII – Venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, scutite de impozit pe venit”.
    27 iunie este și termenul limită până la care persoanele din categoriile de mai sus au obligația de achita și contribuția de asigurări sociale de sănătate și după caz, contribuția de asigurări sociale, reprezentând plăți anticipate aferente trimestrului II din acest an. „Pentru stabilirea plăților anticipate, organul fiscal va lua ca bază de calcul venitul anual estimat, în toate situațiile în care a fost depusă o declarație privind venitul estimat/norma de venit pentru anul curent, sau venitul net din declarația privind venitul realizat pentru anul fiscal precedent, după caz. La stabilirea plăților anticipate se utilizează cota de impozit de 16%. Plățile anticipate stabilite pe baza contractelor încheiate între părți în care chiria este exprimată în lei, precum și pentru veniturile din activități independente, impuse pe baza normelor de venit, reprezintă impozit final. În situația rezilierii, în cursul anului fiscal, a contractelor încheiate între părți în care chiria este exprimată în lei, plățile anticipate stabilite vor fi recalculate de organul fiscal competent la cererea contribuabilului, pe bază de documente justificative. În situația rezilierii, în cursul anului fiscal, a contractelor încheiate între părți, pentru care determinarea venitului brut se stabilește pe baza chiriei prevăzute în contractul încheiat între părți pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul încasării chiriei și în care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută, plățile anticipate vor fi recalculate de organul fiscal competent la cererea contribuabilului, pe bază de documente justificative. Determinarea venitului anual se efectuează pe baza cursului de schimb al pieței valutare, comunicat de Banca Națională a României, din ziua precedentă celei în care se emite decizia de impunere, impozitul fiind final”, precizează AJFP Vrancea.
    În cazul celor care, pe parcursul unui an fiscal, își încetează activitatea precum și cei care intră în suspendare temporară a activității, potrivit legislației în materie, au obligația de a depune la organul fiscal  o declarație, însoțită de documente justificative, în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, în vederea recalculării plăților anticipate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?