Ediția: Miercuri 25 Decembrie 2024. Nr 6785 - Crăciun fericit!
Ediția: Miercuri 25 Decembrie 2024. Nr 6785 - Crăciun fericit!

Câteva mii de firme și persoane au fost executate silit de Fisc în Vrancea


Poprirea conturilor bancare este considerată de finanțiști cea mai eficientă formă de executare silită pentru recuperarea sumelor datorate bugetului general consolidat de agenții economici sau persoanele fizice din Vrancea.  Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea a anunțat că, în primele două luni din acest an, a reușit să recupereze 12,16 milioane lei prin aplicarea măsurilor de executare silită. Cei mai mulți bani au fost încasați în urma popririlor bancare, respectiv 4,82 milioane lei. Finanțiștii au  dispus poprirea unui număr de 1.807 conturi bancare, din care 599 la persoane fizice și 1.208 la persoane juridice, pentru o valoare a creanțelor 7,40 milioane lei, adică mai mult de 10% din agenții economici vrânceni. Au mai fost încasate 1,6 milioane lei din plățile efectuate de debitori după instituirea sechestrului sau înființarea poprii. O altă măsură eficientă de recuperare a banilor a fost dispunerea de somații pentru care nu s-au aplicat măsuri de executare silită, respectiv 3,56 milioane lei. În acest caz, inspectorii Fiscului au dispus comunicarea a 6.541 somații de plată, din care 3.511 la persoane fizice și 3.030 la persoane juridice, în sumă de 27,75 milioane lei.
    Finanțiștii precizează că au fost realizate încasări de 1,39 milioane lei în termenul de 15 zile de la comunicarea somației și pentru care nu au fost continuate măsurile de executare silită, 0,7 milioane lei în urma popririi veniturilor la terți și 0,02 milioane lei ca urmare a valorificării sechestrelor aplicate asupra bunurilor mobile și imobile.
„Poprirea conturilor bancare rămâne cea mai eficientă formă de executare silită cu 39,63% din totalul încasărilor din executare”, arată reprezentanții AJFP Vrancea. Aceștia precizează că toți contribuabilii care se confruntă cu dificultăți financiare  au posibilitatea de a solicita acordarea de eșalonări la plată pentru obligațiile fiscale administrate de ANAF și neachitate la termenele legale de plată. În acest cay, pentru sumele care fac obiectul eșalonării nu începe sau se suspendă procedura de executare silită. „Organele fiscale centrale pot acorda la cererea debitorilor eșalonări la plată pe o perioadă de cel mult 5 ani. Pentru debitorii care nu constituie niciun fel de garanție potrivit prezentului capitol, eșalonarea se acordă pe cel mult 6 luni. Eșalonarea la plată nu se acordă pentru obligațiile fiscale în sumă totală mai mică de 500 lei în cazul persoanelor fizice și 5.000 lei în cazul persoanelor juridice”, arată reprezentanții AJFP Vrancea.
    Perioada de eșalonare la plată se stabilește de organul fiscal și depinde atât de cuantumul obligațiilor fiscale cât și de capacitatea financiară de plată a debitorului. Perioada de eșalonare la plată acordată nu poate fi mai mare decât perioada de eșalonare la plată solicitată. Finanțiștii precizează că eșalonarea la plată nu se acordă în mai multe situații, precum în cazul obligațiilor fiscale care au făcut obiectul unei eșalonări acordate în temeiul prezentului capitol, care și-a pierdut valabilitatea sau pentru obligațiile fiscale care au scadența și/sau termenul de plată după data eliberării certificatului de atestare fiscală.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?