Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Află ce trebuie să faci ca să recuperezi de la Finanțe TAXA DE POLUARE


Finanțiștii vrânceni au stabilit procedura care trebuie respectată de proprietarii de autoturisme ce vor să își recupereze sumele reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule. Actul normativ aprobat de Guvern prevede că proprietarii autoturismelor pot solicita restituirea acestor taxe, precum și a dobânzilor datorate pentru perioada cuprinsă între data perceperii și data restituirii.
Solicitarea se depune doar de persoanele care nu au beneficiat de restituire până la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență 52 din 2017. Modelul de cerere care trebuie depusă la ghișeele fiscului urmează să fie aprobat prin ordin comun de ministrul Mediului și ministrul Finanțelor în termen de 15 zile de la data întrării în vigoare a acestei ordonanțe. Cererile de restituire se depun sub sancțiunea decăderii, până la data de 31 august 2018.
La cererea de restituire trebuie anexate mai multe documente, respectiv documentul doveditor al plății taxei în original sau copie; copia cărții de identitate a vehicolului, copia certificatului de înmatriculare. „Restituirea sumelor se realizează în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent potrivit prevederilor Legii 207/2015 cu modificările și completările ulterioare, astfel: în perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018 pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule; în perioada 1 septembrie 2018-31 martie 2019 pentru timbrul de mediu”, arată Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea.
De asemenea, sumele rămase de restituit, reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pentru care au fost emise decizii de soluționare a cererii de restituire până la data intrării în vigoare a OUG 52 din 2017, se restituie din oficiu în termen de 120 de zile de zile de la data întrării în vigoare a normelor metodologice de aplicare a acestui act normaiv. Pentru sumele rămase de restituit, reprezentând timbrul de mediu pentru care au fost emise decizii de soluționare a cererii de restituire până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, acestea se restituie din oficiu în termen de maxim un an de la intrarea în vigoare a acestui act normativ.
În ceea ce privește dobânzile datorate contribuabillor, acestea se calculează și se plătesc de către organele competente pentru perioada cuprinsă între data perceperii taxelor și data restituirii acestora, ori conform celor dispuse prin hotărâri judecătorești definitive. În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, ministrul Mediului și ministrul Finanțelor aprobă prin ordin comun normele metodologice de aplicare a acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?