Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785

CFA România: Rată medie a ROBOR la trei luni de 3,13% și un curs mediu de 4,7651 lei/euro, în următoarele 12 luni


    Analiștii CFA România anticipează, pentru următoarele 12 luni, o rată medie a ROBOR, cu scadența la trei luni, de 3,13%, un curs de schimb de 4,7651 lei pentru un euro și o rată a inflației în creștere, reiese din Indicatorul de Încredere Macroeconomică pentru februarie 2018, publicat luni seară. Potrivit documentului, la nivelul lunii februarie, Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică s-a majorat cu 0,7 puncte, până la valoarea de 46,7 puncte, în timp ce indicatorul condițiilor curente a crescut cu 9,9 puncte, până la 67,1 puncte. De asemenea, indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 3,8 puncte, la 36,6 puncte.
    În ceea ce privește cursul de schimb euro/leu, peste 81% dintre analiștii CFA România estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală. Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de șase luni este de 4,7021 lei pentru un euro, iar pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7651 lei.
Peste 84% dintre participanții la cercetarea CFA România sunt de părere că rata inflației se va majora în următoarele 12 luni. La momentul realizării sondajului, rata inflației avea o valoare de 4,32%. În același timp, 96% dintre analiști consideră că ratele de dobândă la leu pentru scadența la trei luni se vor majora.
    Rata medie a ROBOR cu scadența la trei luni anticipată peste 12 luni este de 3,13%, iar randamentul obligațiunilor suverane denonimate în lei cu scadență la 5 ani este de 4,60%. În acest context, pentru scadențele pe termen scurt, CFA România anticipează dobânzi negative. Potrivit datelor publicate, luni, de Banca Națională a României, ROBOR la 3 luni era la 2,03%.
    CFA România menționează că, începând cu luna februarie a acestui an, în cadrul sondajului au fost adăugate două noi întrebări, referitoare la cum este considerat prețul acțiunilor listate pe Bursa de Valori București, respectiv cum este considerat prețul activelor imobiliare din orașele din România. În ceea ce privește prima întrebare, conform răspunsurilor, nu există o opinie clară, în timp ce la a doua întrebare aproximativ 55% dintre participanți sunt de părere că activele imobiliare sunt supra-evaluate. Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de CFA România în luna mai 2011, reprezentând un indicator prin care dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.
    Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenelor CFA. Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condițiile curente (referitoare la mediul de afaceri și piața muncii) și anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an, pentru mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.
    Pe lângă întrebările necesare pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează și anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflației, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condițiile macroeconomice globale și prețul petrolului. CFA România este asociația profesioniștilor în investiții din România. Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume din lume în rândul profesioniștilor din domeniul financiar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?