Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Studenţii au făcut propuneri de modificare a proiectului Legii educaţiei


Studenții Uniunii Naționale a Studenților din România constată încercarea de politizare a universităților, excluderea lor din procesul de desemnare a conducerii în facultăți și universități, lipsa oricăror evaluări a resurselor necesare implementării, astfel că au elaborat o rezoluție cu modificări la proiectul legii educației. Reprezentanții Uniunii Naționale a Studenților din România (UNSR) s-au întîlnit cu studenții senatori din zece centre universitare și au semnat o rezoluție asupra proiectului Legii Educației Naționale, care cuprinde articolele de lege pe care studenții doresc să le modifice în noua lege.
Studenții consideră necesar ca învățămîântul superior să fie finanțat cu două procente din PIB. Universitățile trebuie să aibă autonomie universitară, precum și libertate academică așa cum se precizeză în articolul 110, totuși chiar dacă este specificat acest lucru în lege, autonomia este încălcată flagrant în alte articole, spun studenții.
Ca semnatari ai acestei rezoluții, membrii UNSR propun ca alegerea rectorului să o decidă Senatul Universității, împreună cu studenții, iar decanii să fie aleși de consiliile profesorale ale facultăților. „Nu dorim ca managementul universităților (facultăților) să se stabilească în mod corporatist, ci prin alegeri colegiale. Studenții trebuie să aibă un cuvînt de spus în alegerea celor care decid pentru ei”, se arată în rezoluția UNSR.
Ministerul poate demite rectorul unei universități în orice moment și din orice motiv, dar acest lucru trebuie decis doar de Senatul Universității, spun studenții.
Ministerul Educației este un fel de suveran, poate înființa și desființa facultăți, ceea ce reprezintă o nouă gravă încalcare a autonomiei universitare, această decizie trebuie să fie luată numai după consultarea și aprobarea Senatului. MECTS poate stabili structura semestrului, însă nu poate impune data la care se va începe noul an universitar. Această decizie trebuie sa fie luată numai de Senatul Universității, consideră UNSR.
Studenții propun ca numai după afișarea rezultatelor să se elibereze dosarul celor care renunță la locul obținut prin admitere, în 48 de ore. „După emiterea deciziei de înmatriculare statutul acestuia se schimbă (nu mai este candidat, ci student). Este firesc să parcurgă o anumită procedură prin care renunță la acest statut”, potrivit rezoluției.
Articolul 136 alin. (6) din proiectul legii mărește taxele la un nivel mai mare decît studentul echivalent. „Practic prin acest articol cel puțin 40 la sută din studenții în regim cu taxă de azi nu vor termina studiile, iar de acum încolo vor fi tot mai puțini care vor termina o facultate și vor avea acces la studii superioare”, spun studenții UNSR.
Instituțiile care au o misiune asumată și validată în condițiile legii pot organiza programe de studii universitare de masterat, totuși, studenții vor să fie clar specificat în lege cine validează misiunea acestor instituții de învățămînt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?