Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799
Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

Senatul dezbate moţiunea simplă pe tema Educaţiei


Senatorii vor dezbate, miercuri după-amiază, moțiunea simplă ‘Educația – de la supraviețuire la colaps’, inițiată de liberali. Social-democrații au anunțat că sprijină moțiunea, liderii celor două grupuri parlamentare convenind ca PSD să ofere 18 semnături pentru ca textul să poată fi depus, fără să figureze însă ca inițiatori. În contrapartidă, PNL va susține moțiunea simplă privind Transporturile pe care social-democrații intenționează să o depună la Senat, cel mai probabil săptămâna viitoare. Cu prilejul înaintării moțiunii pe Educație, liderul senatorilor liberali, Puiu Hașotti, i-a mulțumit fostului ministru al Educației Ecaterina Andronescu (PSD) pentru ‘corectele observații și rectificări’ pe care le-a făcut textului inițial. Partidul Conservator a anunțat, la rândul său, că va susține această moțiune și ‘va contribui, dacă va fi invitat, cu propriile propuneri și măsuri’, deoarece nu este de acord cu proiectul legii Educației, inițiat de Guvern.
Cei 41 de senatori PNL și PSD semnatari ai moțiunii susțin că situația din sistemul educațional din România s-a agravat ca urmare a ‘lipsei de viziune strategică, a lipsei de transparență și de capacitate managerială ale Guvernului Boc’. ‘Din păcate, astăzi, în România, prestațiile primului-ministru și ale ministrului Educației față de tot ceea ce înseamnă sui-generis Educație sunt (…) aproape de zero, dacă ne raportăm la orice grilă sau sistem de evaluare folosit de dascăli la notarea elevilor. (…) Este promovată o atitudine de dispreț și aroganță față de corpul didactic, față de elevi și studenți, față de părinți’, susțin semnatarii moțiunii, care acuză, totodată, actualul Guvern de lipsă de interes în reformarea sistemului educațional.
Inițiatorii moțiunii simple afirmă că situația din sistemul de învățământ poate fi tradusă prin întrebarea ‘cunoașteți vreun profesor care moare de foame în România?’. Potrivit acestora, reforma ministrului Daniel Funeriu este ‘greșită’, fiind reprezentată de ‘disponibilizări ale cadrelor didactice, salarii mai mici, diminuarea resurselor și investițiilor, precum și prin lansarea unui proiect de lege a Educației care este sub nivelul nevoilor României’.
Inițiatorii moțiunii susțin că acest proiect de lege este redactat într-o ‘manieră netransparentă’ și nu respectă ‘spiritul’ Pactului Național pentru Educație, semnat în 2008 de toate partidele parlamentare, care stabilea necesitatea unei strategii comune pe termen lung (2009-2015) și asumarea unor obiective, printre care alocarea a cel puțin 7% din PIB pentru Educație și Cercetare, creșterea de cinci ori a producției științifice și triplarea indicelui global de inovare, transformarea corpului didactic într-o elită profesională a națiunii, situarea performanțelor elevilor români la testele internaționale în topul primelor 10 țări ale lumii.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?