Ecografia care i-a fost făcută fetiței arată că sarcina acesteia este de 18 săptămîni, adică mai bine de patru luni. Ginecologii de la Spitalul Județean i-au recomandat să se adreseze unei clinici specializate în obstetrică și ginecologie. Psihologul Tela Mocanu dorește să ofere terapie gratuită familiei.
Cazul fetiței în vîrstă de 12 ani, din Chiojdeni, care este însărcinată, naște mari controverse între medicii de la Spitalul Județean. Ecografia care i-a fost făcută, arată că fătul are peste 18 săptămîni, situație care face și mai dificilă o întrerupere de sarcină. Practic, fetiței ar trebui să i se facă cezariană pentru a i se scoate fătul din pîntece. Medicul de la Direcția de Sănătate Publică, Alin Lazea, spune că situația ridică o mare problemă de etică, ținînd cont de faptul că sarcina este foarte avansată. „Noi am discutat și la Ministerul Sănătății, unde ni s-a propus ca o astfel de decizie să fie luată într-o clinică de specialitate. Facem demersurile să o trimitem acolo, să vedem ce decizie se poate lua. Nu cred că este nici măcar moral să se facă o întrerupere de sarcină în aceste condiții”, ne-a declarat ginecologul Alin Lazea, consilier la Departamentul Mama și Copilul în cadrul Direcției de Sănătate Publică.
Familia fetiței pare din ce în ce mai convinsă că aceasta trebuie să renunțe la sarcină, pentru că un copil la o vîrstă atît de fragedă i-ar schimba radical viața. „Fata nu poate naște acest copil. Ea trebuie să își reia viața ei de copil, să meargă la școală, să își vadă de copilărie și să treacă peste ceea ce s-a întîmplat”, spune mama copilei.
Ieri, la Direcția de Sănătate Publică, după mai multe discuții, femeia și fiica sa însărcinată au realizat, pentru prima dată, că o întrerupere de sarcină la o vîrstă atît de mare este o crimă și au început, cel puțin mama, să se gîndească și la ideea de a păstra acest copil, pe care să îl dea spre adopție. „Noi sîntem oameni simpli, dar am încercat că le oferim tot ce am putut. Nu pot să îmi dau seama cum de am ajuns în situația asta, pentru că tot timpul m-am interesat de fată și m-am dus și la școală, unde am urmărit-o dacă învață, dacă își face temele și nu am avut probleme cu ea. Dacă naște acest copil și îl vedem, probabil, o să ne fie drag de el și nu o să-l putem da și atunci cu ce să îl creștem, că mai am un copil bolnav acasă și soțul e și el cu problemele lui de sănătate”, spune mama copilei.
Teama de stigmatizare
Mama spune că îi este teamă că sarcina, dacă ar fi dusă la capăt, i-ar putea crea neplăceri fetiței ei, la școală. „Vor rîde copiii de ea la școală și nu o să vrea să mai meargă și trebuie să facă și carte”, spune femeia. Grav este că bebelușul a început să miște în burtica ei, semn că este un copil sănătos, care vrea să trăiască. „Am simțit că mișcă în burta mea, dar nu vreau să îl nasc”, spune fetița, speriată de ceea ce i se întîmplă. Ea vrea să întrerupă orice legătură și cu tatăl copilului ei, pe care spune că nu îl mai vrea în viața sa, pentru că s-a simțit folosită.
Ecografia făcută de medicii de la Spitalul Județean arată că fătul se dezvoltă normal și are șanse să trăiască sănătos, dacă va fi lăsat. „Practic, ceea ce am face noi ar fi o crimă. Åi nimeni nu ne garantează că dacă am rezolvat acum această problemă, nu se va mai întîmpla. Fără educație sexuală în familie nu rezolvăm nimic”, i-a explicat mamei medicul Alin Lazea.
De altfel, Direcția de Sănătate Publică este instituția care s-a oferit, deocamdată, să o ajute pe fetiță în ceea ce privește asistența medicală pe care ar putea să o primească dacă își păstrează dorința de a face un avort.
Consiliere pentru fetiță și familia ei
Potrivit psihologului Tela Mocanu, într-o astfel de situație, tot ce se poate face este consilierea atît a fetiței, cît și a familiei, pentru a o ajuta să treacă peste acest moment și să accepte situația în care se află. „Fetița este copleșită acum de sentimentul de vinovăție. Este blamată de familie, probabil și de societate.Trebuie să fie acceptată așa cum este și să i se explice că, totuși, sarcina este un lucru minunat și trebuie despovărată de acest sentiment de vinovăție. Cred că terapia ar putea-o ajuta atît pe ea, cît și pe familie”, ne-a declarat psihologul Tela Mocanu. Aceasta s-a oferit să îi acorde terapie gratuită familiei fetei.
Psihologii atrag atenția asupra faptului că sarcina la o vîrstă atît de fragedă, este o consecință a faptului că în această familie nu s-a discutat pe teme de educație sexuală. Invadați de informațiile pe care le primesc pe diverse canale, copiii au tendința de a imita ceea ce văd, fără a conștientiza urmările unui act sexual. Pe lîngă implicațiile emoționale, există consecințe și de natură fizică, pentru că de multe ori, organismul nu este pregătit din punct de vedere al dezvoltării pentru a duce la bun sfîrșit o sarcină.