Åapte cerșetori au fost sancționați, ieri, după ce au fost depistați de polițiștii de proximitate în timp ce încercau să-i înduplece pe credincioșii ieșiți din biserici să le dea bani. În total, oamenii legii au identificat 15 persoane care practicau cerșetoria. Dintre acestea, doi copii și șase persoane cu handicap nu au putut fi amendate pentru că legea prevede că aceste categorii nu pot sancționate.
În cîteva ore, polițiștii de proximitate au controlat toate bisericile și lăcașele de cult din Focșani, cunoscute ca fiind ținte preferate ale cerșetorilor. Dacă la unele biserici de la periferia orașului nu era nici urmă de copilași, tineri sau bătrîni cu mîna întinsă, în centru, polițiștii au depistat mai multe fețe cunoscute, pe care le-au mai sancționat contravențional și cu alte ocazii.
În fața Capelei „Sfîntul Pantelimon”, de la Spitalul Județean, era Maricela D., din Mărășești. În brațe avea un copil de nici o lună. În momentul în care a fost luată la întrebări de polițiști, ea le-a spus acestora că a venit în Focșani să-și … declare copilul! „Dumnezeu mi-e martor că am venit să declar copilul. Tatăl lui nu vrea să-l recunoască. Acasă mai am patru copii și cel mai mare are nouă ani. Nu avem din ce trăi, o ducem greu ,dar eu nu am venit la cerșit”, a spus femeia, în timp ce, culmea, le-a înmînat polițiștilor certificatul de naștere al micuțului pe care îl avea învelit într-o pătură.
Pe lîngă ea, doi băiețași de pînă în zece ani încearcau să se facă nevăzuți pe lîngă peretele bisericii. Unul dintre polițiști a mers să stea de vorbă cu ei. Ambii au spus că provin din familii numeroase și deși părinții ar avea un loc de muncă, vor să facă și ei cîte un ban. Cei doi sînt verișori. „Mai am doi frați acasă și încerc să fac și eu niște bani. Nu merg la școală, dar părinții au spus că mă dau de vinerea viitoare. Mai ajut și oamenii la treabă și adun pe zi 10 sau 20 de lei”, a spus unul dintre copii, cu lacrimi în ochi. Åtia că o astfel de scenă îl scoate din impas, avînd în vedere că „vrăjeala” nu se învață la școală ci pe stradă. Cînd polițistul l-a întreabat pe unul dintre ei ceva pe țigănește, copilul i-a răspuns încîntat. Aproape că a uitat de plîns.
În momentul în care polițiștii au pleacat spre mașină, cei doi au început să zburde fericiți ca și cum nimic nu s-a întîmplat. Asta deși la următoarea sărbătoare vor fi din nou la ușa bisericii. Fiind minori, ei nu pot fi nici sancționați, nici duși la secție. Åi ei știu asta.
De altfel, o fetiță de 13 ani, prinsă de polițiști la cerșit, a fost dusă la Adăpostul Temporar pentru Copilul Delicvent și din Stradă.
Ieri, în numai cîteva ore, polițiștii de proximitate au dat șapte amenzi, în valoare totală de 1.900 de lei. Cerșetorii au fost „culeși” din cinci locuri diferite. Cei care au fost duși la sediul poliției sînt „clienți” mai vechi, fiind găsiți în baza de date. „Urmează să intensificăm acțiunile cu efective mărite. Vom intensifica acțiunile la nivelul județului, urmînd ca în perioada următoare să demarăm un proiect numit «Security Marketing», care va avea ca obiectiv reducerea numărului de cerșetori în Focșani și zonele urbane, dar și reintegrarea celor care comit acte de cerșetorie”, a precizat subcomisarul Zorel Burlan, ofițer coordonator din cadrul Poliției de Proximitate.