Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Dezbatere pentru dezvoltarea Şi promovarea Văii Rîmnicului


Prima întîlnire a celor care doresc înființarea unei asociații de promovare a Văii Rîmnicului a avut loc la sfîrșitul săptămînii trecute, în comuna Vintileasca. La acest eveniment au participat profesori din toate localitățile ce au aparținut de fostul județ Rîmnicu Sărat. Astfel, de la Bordești au fost prezenți Ionuț Bercaru și Aurel Åželaru, de la Dumitrești Marian Găloiu și Ana Bentea, iar din Chiojdeni a participat Emil Lazăr. Jitia a fost reprezentată de Sorin Pantelimon, Marian Apostu, Marian Păun și Ioana Dumitrescu. De la Rîmnicu Sărat a venit Răzvan Theo Chirac, de la Grebănu Dumitru Hangu, iar din Vintileasca Costel Stanciu.
Potrivit spuselor celor prezenți la această adunare, menirea lor este aceea de a promova și dezvolta una din cele mai frumoase, arhaice și pitorești zone ale județului- Valea Rîmnicului. „Întîlnirea a avut loc acasă la profesorul Costel Stanciu de la Vintileasca. Nu mă așteptam să vină atît de multă lume, iar pentru început este un nucleu destul de interesant. Mă bucur că ne-am cunoscut și fizic, deoarece pe mulți dintre participați i-am cunoscut prin intermediul internetului. Cred că sînt auspicii bune să ne întîlnim periodic de acum înainte, să mergem pe urmele lui Menelas Chircu, ale lui Alexandru Zamfirescu și să scoatem din uitare Valea Rîmnicului Sărat. De asemenea cred că este important să conservăm și să insuflăm celor din partea locului acest sentiment și să arătăm și altora ce lucruri frumoase ascunde această vale, prea puțin cunoscută la nivel național. Sper să mărim grupul nostru și peste un an, sau doi să ne întîlnim aici dacă nu cîteva sute, măcar cîteva zeci”, a declarat Răzvan Theo Chirac, profesor de geografie la Rîmnicu Sărat.

Asociație pentru conservarea tradițiilor

Membrii ce vor alcătui viitoarea asociație au ca scop punerea în valoare a  legendelor și monumentelor, conservarea tradițiilor, marcarea traseelor turistice, organizarea de drumeții și elaborarea unui document în care să fie păstrate toate datele culese din teritoriu. „Cu siguranță această întîlnire se va concretiza într-o formă de organizare. La Rîmnicu Sărat există deja o asociație «Ţinutul Rîmnicean», care grupează toți primarii din comunele de pe Valea Rîmnicului. Cu siguranță pe lîngă această asociație și noi vom organiza una paralelă și pentru că noi sîntem tineri și entuziaști, ne vom mișca mult mai repede. Am văzut dorința oamenilor de a face ceva și toți au preocupări legate de această zonă. E în puterea noastră să facem ceva”, a mai spus Răzvan Theo Chirac.
Pentru unii, punerea în practică a acestei idei repre-zintă visul lor de-o viață, însă din motive care au ținut mai mult de găsirea oamenilor potriviți, nu a fost posibilă pînă acum. „Pentru mine este ceva extraordinar. Acest lucru l-am visat de foarte mult timp. În acest moment mi se îndeplinește visul pentru care am scris cartea, este o legătură între ce am făcut eu și ce se întîmplă astăzi. O mare bucurie și să mergem să ducem la finalizare ce ne propunem”, a declarat Dumitru Hangu, autorul cărții „Valea Rîmnicului Sărat istorie și legende”.
Pentru a nu rămîne nimic necercetat și a nu fi cunoscut publicului larg, membrii asociației sînt deschiși în a primi în rîndul lor și alte persoane. Condițiile sînt ca persoanele în cauză să fie legate de Valea Rîmnicului și mai mult, să pună multă pasiune în activitățile pe care le vor întreprinde. „Mi-a făcut plăcere că i-am cunoscut pe acești oameni. Eu vreau să mai veniți și mă bucur pentru ceea ce vom face împreună. Am toată deschiderea și voi contribui și eu cu mare drag”, a declarat Costel Stanciu, profesor de educație fizică la Vintileasca, cunoscut și ca senseiul din Munții Vrancei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?