Ediția: Joi 16 ianuarie 2025 Nr. 6794
Ediția: Joi 16 ianuarie 2025 Nr. 6794

Utilaje agricole moderne pentru legumicultori


Camera Agricolă a organizat, ieri, la Bă-tinești, o demonstrație de utilaje agricole și substanțe folosite în tratamentul substanțelor la care au participat fermieri din Biliești, Garoafa, Suraia, Å¢ifești. Întîlnirea a fost un prilej și pentru a afla problemele cu care se confruntă legumicultorii din această zonă. Utilajele agricole prezentate permit fermierilor să obțină producții ridicate și cu un randament mai ridicat. Au fost prezentate sape rotative, freze teren, instalații de aplicat insecticide. Echipamentele agricole au fost prezentate de firma Talea și reprezentantul din România al firmei Honda, unul dintre liderii mondiali în domeniu. De asemenea, firma Makextern Works a prezentat substanțe folosite în tratamentul culturilor agricole.
Directorul Camerei Agricole Vrancea, Gabriel Necula, a arătat că este una dintre acțiunile pe care instituția le organizează în județ pentru a le prezenta fermierilor utilajele moderne care pot fi utilizate în agricultură. Tot pentru a oferi servicii cât mai bune fermierilor vrânceni, trei specialiști ai Camerei participă la cursurile Makis prin care sunt pregătiți consultanți în agricultură pentru fondurile europene. Cursurile sunt finanțate de Banca Mondială.
„Prioritatea în această perioadă este consilierea și sprijinul acordat producătorilor agricoli pentru realizarea proiectelor pentru măsura 141 «Sprijinirea fermelor de semi-subzistență». Până acum am încheiat 50 de contracte pentru realizarea de proiecte prin măsura 141 și vrem să ajungem la circa 250 de proiecte eligibile realizate pentru această sesiune”, a afirmat directorul Gabriel Necula. 
Tariful perceput fermierilor pentru realizarea proiectelor este de 100 lei, aprobat prin hotărâre a Consiliului Județean, din care sunt acoperite cheltuielile legate de consumabile. Este vorba despre hârtiile pentru documente, toner, dosare, CD-uri. „Nu este o sumă mare pentru că fermierul nu mai achită nimic pentru aceste consumabile, așa cum se întâmpla până acum”, a explicat directorul Gabriel Necula.

Începe depunerea de proiecte pentru măsura 141

Sesiunea pentru depunerea de proiecte pentru măsura 141 „Sprijinirea fermelor de semi-subzistență” va începe pe 15 aprilie și va dura o lună de zile. Măsura „Sprijinirea fermelor de semi-subzistență” se adresează țăranilor care doresc să-și dezvolte fermele pentru a deveni exploatații viabile. Prin această măsură se acordă un sprijin pu-blic nerambursabil de 1.500 euro/an/ferma de semi-subzistență. În situația în care, după 3 ani, se constată neîndeplinirea criteriilor minime de acordare a sprijinului, se suspendă plata pentru următorii 2 ani, dar nu se vor returna sumele primite.
Ferma de semi-subzistență este considerată o exploatație agricolă a cărei mărime se încadrează între 2 și 8 UDE și a cărei producție este utilizată cu precădere pentru autoconsum. UDE este o unitate de dimensiune economică – valoarea calculată fiind de 1.200 euro.
Directorul Camerei a arătat că specialiștii mai pot oferi consiliere fermierilor care vor să acceseze fondurile europene acordate prin măsura 121- Modernizarea exploatațiilor agricole, măsura 123  – Îmbunătățirea procesării și a marketingului produselor agricole și forestiere, măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?