Ediția: Marți 24 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Marți 24 Decembrie 2024. Nr 6785

La 13 ani, şi-a pus ştreangul de gât


Un copil în vârstă de numai 13 ani, din Corbița, a fost internat la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani, după ce și-a pus ștreangul de gât.
Părinții copilului nu își explică gestul acestuia, ei trăind o adevărată tragedie. În urmă cu câțiva ani, adolescentul ar mai fi amenințat că se va sinucide, dar nimeni nu a crezut că acesta chiar își va pune planul în aplicare.
În prezent, băiatul este internat la secția Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean.
Ieri, el a fost în comă timp de mai multe ore. „Pacientul este în comă. Din punctul nostru de vedere, are șanse să își revină, pentru că nu are fractură de coloană cervicală și nu i-a fost afectat nici faringele. Problema este că i-a fost afectat creierul din cauza lipsei de oxigen și trebuie să vedem dacă va rămâne sau nu cu sechele în urma acestei situații”, ne-a declarat medicul Mihail Cîrstea, de la secția Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean.
Rudele copilului le-au povestit medicilor că, miercuri după amiază, acesta a venit de la școală și a mâncat, iar mai apoi a spus că se duce afară, în curte. După ceva vreme, părinții au constatat că acesta nu mai vine în casă și au început să-l caute prin curte. L-au găsit câteva minute mai târziu, spânzurat de un nuc din grădină. Tatăl lui a fost cel care i-a tăiat ștreangul și a cerut ajutorul medicilor pentru a-l salva. „Am auzit ce s-a întâmplat. Predau chimie la clasa lui și pot să spun că este un copil introvertit, timid, ușor bâlbâit, însă comunica cu ceilalți colegi. Provine dintr-o familie cu posibilități reduse. La școală s-a purtat normal și nu a dat semne că ar avea pro-bleme. Nu știu ce l-a putut determina să facă acest gest”, a afirmat Stela Emilia Dinu, directorul Åžcolii Generale Corbița.

„Nimeni nu mai face educație morală”

Psihologii spun că astfel de gesturi, categorice, sunt de fapt o con-secință a faptului că nimeni nu mai face educație morală.
Nici școala, nici familia și nici psihologul sau preotul nu intervin și nu îi învață pe copii să ia în piept viața, chiar dacă la un moment dat apar frustrări. „Adolescența este o perioadă de trecere între copilărie și maturitate, în care acești copii sunt foarte sensibili și au loc foarte multe transformări în plan afectiv. Dacă acești copii nu sunt învățați de mici să prețuiască viața și să facă față la frustrări, atunci când au parte de primele eșecuri recurg imediat la astfel de gesturi radicale. Ar trebui învățați să prețuiască viața, care este un dar de la Dumnezeu, ce le-a fost oferit”, a susținut psihologul Alice Pruteanu. Potrivit psihologilor, chiar și deficiența de vorbire pe care o are copilul, ar fi putut constitui un motiv suficient pentru el pentru a recurge la acest gest. „Ar fi trebuit să ia această deficiență de vorbire ca pe o provocare, care ar fi putut fi rezolvată printr-o luptă dreaptă. O astfel de problemă determină mari complexe la această vârstă”, a adăugat Alice Pruteanu.
Aseară, po-trivit me-dicilor, copilul ar fi ieșit din comă și ar fi încercat, după mai multe ore de inconștiență, să comunice cu cadrele medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?