Greva din sistemul educațional, anun-țată pentru ieri, a fost boicotată chiar de profesori. Doar 25% dintre cadrele didactice vrâncene au fost în grevă. Gestul majorității profesorilor afiliați ai Federației Educației Naționale (FEN) de a nu participa la grevă, este cel puțin surprinzător, afirmă, nemulțumiți, liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Aceștia din urmă susțin că au încheiat un protocol cu toate cele patru confederații educaționale la nivel național și nimic nu prevedea că profesorii se vor răzgândi peste noapte. Părăsiți de propriii colegi, sindicaliștii de la FSLI speră totuși că puținii dascăli ce le-au fost alături în această acțiune de protest, vor reuși să sensibilizeze autoritățile centrale, de la care nu vor altceva decât anularea noului pachet legislativ și evitarea disponibilizărilor în lanț, ce sunt anunțate pentru noul an școlar. Liderul FSLI Vrancea, Constantin Grigore, spune că gestul celor de la FEN are puternice conotații politice și că așa numita grevă japoneză pe care au declanșat-o nu este altceva decât o amăgire, în condițiile în care dascălii s-au prezentat conștiincioși la ore, doar că au purtat de braț banderole. „Åtiu sigur că au fost în grevă gene-rală mai multe unități de învățământ, printre care Liceele din Odobești și Adjud. La Adjud, spre exemplu, a fost amânat Bacalaureatul pentru o zi din cauza protestelor. Ce bine ar fi fost să fi procedat toți la fel… Există situații unde se face grevă generală sută la sută, altele unde se face grevă parțială și școli unde nu s-a făcut grevă. Cei de la FEN au deturnat greva, astfel în oraș la Liceul de Arte, Liceul Pedagogic, Colegiul «Edmond Nicolau», Colegiul Economic și Åcoala «Ion Basgan» profesorii au făcut grevă japoneză. Din acest motiv, și cadrele didactice de la acele școli afiliate sindicatului nostru, în formă de protest, au făcut ore. Aceste proteste japoneze nu își mai aveau rostul, este o frecție la piciorul de lemn! Probabil că nu doresc să-i supere pe cei din PD-L, dar greva japoneză în această situație nu are nici-un efect!”, a declarat Constantin Grigore, liderul FSLI Vrancea.
De cealaltă parte, liderii de sindicat ai FEN nu au putut să prezinte niciun motiv concret pentru care nu și-au onorat promisiunea, aceea de a participa la greva generală. Ei au precizat totuși că fiecare profesor este liber să decidă dacă vrea sau nu să participe la proteste și nimeni nu îi poate impune nimic. „Nu a existat niciun motiv pentru care profesorii nu au intrat în grevă generală. Profesorii au hotărât la nivelul fiecărei unități școlare ce formă de protest au ales. Astfel, o parte dintre profesorii afiliați la FEN au decis să protesteze prin grevă japoneză, în proporție de 80%, iar 20% din ei au făcut grevă generală. A fost decizia fiecărui cadru didactic”, a subliniat Paulina Roșcan, liderul FEN Vrancea.
Doar 25 la sută din cadrele didactice au protestat
Un raport oficial al Inspectoratului Åcolar Județean (ISJ) arată că dintr-un total de 141 de unități de învățământ cu personalitate juridică din Vrancea, doar profesorii din 31 au declarat că sunt în grevă generală. Cadrele didactice din alte 35 de unități de învățământ au declarat că sunt în grevă parțială. Cele mai multe dintre școlile cu personalitate juridică din județ au desfășurat cursurile fără ca niciun profesor să fie implicat în acțiunea de protest. Asta înseamnă că dintr-un total de 4.202 profesori, doar 1.160 au ales să protesteze. Un calcul simplu arată că doar 25 % dintre cadrele didactice au ales să lupte pentru drepturile lor, renunțând astfel la salariul pentru o zi. „Vom transmite situația pe care am primit-o din școli la Ministerul Educației. Este dreptul fiecărui profesor de a protesta, însă în cazul acestora se va tăia această zi de la salariu”, a declarat Stan Rogoz, șeful ISJ.