Å¢ăranii care vând zarzavaturi în Piața Moldovei amenință cu proteste dacă guvernanții îi vor obliga să se înregistreze la Oficiul Registrului Comerțului și să plătească noi taxe și impozite. Oamenii spun că vor pune mâna pe unelte și vor ieși în stradă pentru a-și face dreptate. Alți țărani spun că nu vor mai veni deloc la piață „să vadă, atunci, ce va face Administrația Piețelor Focșani”.
Comercianții de pătrunjel și leuștean susțin că noile reglementări îi încurajează pe samsari și nu pe micii producători cinstiți. În prima zi în care vânzătorii ar fi trebuit să elibereze bon fiscal pentru marfa vândută, nu era nici urmă de casă de marcat pe tarabele Pieței Moldovei din Focșani. „Ne mai gândim dacă mergem să ne înregistrăm. Ceea ce câștigăm noi abia ne ajunge să ne luăm pâine. De unde bani pentru impozit?”, spune Radu, un bătrân din Gologanu.
Aceeași părere o au și ceilalți țărani veniți din localitățile de prin împrejurimile Focșaniului să vândă verdețuri proaspete cultivate în grădini. Oamenii acuză guvernanții că, în loc să îi sprijine, îi ajută pe „bișnițarii” de legume. Unii țărani, bătrâni de 60-70 de ani, care o viață întreagă au lucrat cu sapa nici nu știu să lucreze cu o casă de marcat sau să țină contabilitatea, așa cum vor guvernanții.
„Eu nu pricep de ce ăștia de la putere trag numai de țărani. Ne ia pâinea de la gură. Ce știu eu la 60 de ani să umblu la casa de marcat? Nu-i bun să le spargi capul cu ea când vin după taxe? Cu cât să scumpim noi marfa ca să ne permitem să achităm impozitele? E musai să ieșim în stradă”, este de părere Rădița, venită tocmai de la Buzău.
În timp ce marfa rămâne neatinsă pe tarabe, orășenilor părându-li-se prea scumpă, bătrânii se gândesc dacă se me-rită să mărească prețul, să nu mai vină deloc la piață sau să protesteze. Varianta de a se înscrie ca persoană fizică auto-rizată (PFA) nu prea este luată în calcul.
„Am și eu o brazdă de pătrunjel acasă și de acolo aduc legături la piață. Am și pensie de colectiv, dar este mică și nu-mi ajunge. Mai scot de-o pâine. Zilele trecute mi-a furat traista cu salată și n-am mai avut nici ce să vând. Cât pătrunjel pot să vând ca să plătesc ce le trece la ăștia prin cap? Suntem buni numai când mergem la vot”, spune Profira, din Bătinești, care, la 80 de ani, câștigă o pâine vânzând verdețuri și semințe. Femeia este prea bătrână pentru a se revolta, dar cei mai tineri dintre comercianți, nemulțumiți de noile reguli, spun că nu vor accepta niciodată un nou impozit. „Vrem să ieșim în stradă. Nu putem lăsa lucrurile așa. Când o veni să le plătim, o să sărim cu toții”, spune revoltat un alt bărbat din Gologanu.
Noile condiții impuse țăranilor au fost stabilite printr-o Ordonanță de Urgență. Mai mult, potrivit conducerii actuale a Ministerului Agriculturii, până la data de 25 aprilie 2010, cei care vând la tarabele din piețe trebuie să fie înregistrați la Oficiul Registrului Comerțului ca PFA, să dețină un cont în bancă, ștampilă proprie, casă de marcat și să plătească un impozit de 16%. În plus, fără să fie înre-gistrați într-o formă sau alta la ORC, țăranii nu vor primi nici subvențiile agricole, deoarece acestea sunt considerate ajutoare de stat. Singurul sprijin care le rămâne agricultorilor este de la Uniunea Europeană, prin subvenția unică pe suprafață.