Toate unitățile spitalicești din județ vor fi controlate de o comisie a Ministerului Sănătății, pentru a vedea dacă respectă condițiile de igienă. Cele care nu trec testul, ar putea fi transformate în azile de bătrâni. Managerii spitalelor spun, în glumă, că vom avea bătrâni foarte fericiți și bolnavi care vor sta acasă.
Cazul femeilor care s-au îmbolnăvit foarte grav după ce au suferit intervenții chirurgicale în spitalul CF2 din București, ia o întorsătură ciudată. Potrivit premierului, toate unitățile sanitare cu paturi vor fi controlate și dacă se vor constata deficiențe vor fi transformate în cămine de bătrâni. Adică spitalele nu sunt bune pentru bolnavi, dar pentru bătrâni, unii sănătoși, alții nu, da. Nu este exclus ca guvernanții să vrea să scape de bătrâni, să nu le mai plătească pensie, altfel nu se explică de ce au venit cu o asemenea propunere.
Managerii unităților spitalicești din Vrancea spun că așa ceva este greu de realizat, dar susțin că în acest fel măcar bătrânii vor fi fericiți. „La noi nu sunt probleme de igienă, chiar controalele care s-au făcut au arătat acest lucru. Nu știam că s-a propus acest lucru. Probabil dacă se va întâmpla, vor fi bătrâni foarte fericiți, pentru că și așa stau pe drumuri, și ar avea unde să stea, iar bolnavii ar sta acasă și ar fi tratați de medicina de familie”, a declarat Ilie Manole, directorul Spitalului orășenesc Odobești. La Spitalul orășenesc Odobești, infecțiile nosocomiale nu le-au dat de furcă prea mult medicilor, probabil și pentru că în această unitate sunt tratate afecțiunile cronice și se fac mai puține intervenții chirurgicale, care determină apariția infecțiilor. La Spitalul municipal Adjud, al doilea ca mărime după cel de la Focșani, controlul nu sperie pe nimeni. „Cred că ar fi mai bine dacă s-ar întâmpla așa ceva. Așa am pleca și noi medicii și ne-am vedea de treabă în altă parte. În ceea ce privește infecțiile, la noi nu sunt probleme. Se iau perio-dic probe privind aeromicroflora și dacă au ieșit valori crescute, s-a făcut imediat dezinfecție. Nu avem noi cei mai moderni dezinfectanți, dar ne descurcăm cu ce putem”, a spus Claudiu Zară, directorul Spitalului municipal Adjud.
La Spitalul Panciu lipsesc… bolnavii
La Spitalul orășenesc Panciu serviciile medicale oferite sunt foarte puține. Singura secție care mai are pacienți internați de urgență este Mater-nitatea, unde un singur medic asistă la nașteri. Celelalte secții sunt destinate bolnavilor cronici. În spital funcționează și o secție de geriatrie cu bolnavi care suferă de afecțiuni cro-nice și care reprezintă și cazuri sociale. „Noi nu avem secții în care ar putea exista infecții nosocomiale grave. Nu avem bloc operator , nu avem secție de chirurgie, așa că nu avem motiv să ne gândim că ar fi pro-bleme”, a precizat Nicolae Mărăscu, directorul Spitalului orășenesc Panciu. La Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, anul trecut au fost depistate 228 cazuri de infecții nosocomiale, cele mai multe cu E coli, un bacil responsabil de apariția mai multor infecții. Secțiile cu cele mai multe cazuri au fost Urologie și Neurologie. „La vizita pe care a avut-o ministrul secretar de stat, a participat și șeful departamentului de epidemiologie din Ministerul Sănătății, care ne-a verificat stocurile de dezinfectanți. Ne-a spus că avem stocuri mai bune decât clinicile universitare și i-am spus că am un epidemiolog care nu se joacă cu astfel de lucruri și facem tot posibilul să evităm cât se poate de mult infecțiile nosocomiale în spital”, a afirmat medicul Nicolae Moise, directorul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani. Controalele în spitale vor demara, cel mai probabil, săptămâna viitoare.