Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

„Consumul de plante etnobotanice a luat amploare“


Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tâlvăr, a tras din nou un semnal de alarmă în ceea ce privește amploarea pe care a luat-o consumul de plante etnobotanice. Deputatul vrâncean a declarat de la tribuna Camerei Deputaților că, potrivit unei monitorizări făcute de Consiliul Europei, România ocupă „un loc fruntaș în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de etnobotanice”.

Deputatul Angel Tâlvăr i-a cerut ministrului Sănătății să prezinte campaniile împotriva consumului de etnobotanice pe care le desfășoară ministerul dar și să precizeze care este conținutul acestora. „Guvernul a folosit deseori această problemă în scopul îmbunătățirii propriei imagini și vorbește adesea de crearea de politici pentru interzicerea consumului de droguri. Însă bugetul Româ-niei pe anul 2010 nu include nici un leu pentru activitatea de combatere a consumului și traficului de droguri. Care sunt mijloacele prin care veți susține totuși politicile de prevenire?”, a întrebat deputatul social democrat.
Angel Tâlvăr a precizat că, deși a susținut ordonanța guvernului privind declararea substanțelor etnobotanice ilegale, aceasta nu are norme de aplicare. „Fiind unul dintre cei care au susținut întotdeauna lupta împotriva consumului de droguri, indiferent de natura lor, am apreciat și chiar am susținut demersul Guvernului de a declara substanțele etnobotanice ilegale. Vă amintesc că am trimis Guvernului o scrisoare prin care apreciam apariția Ordonanței de Urgență 6/2010 pentru modificarea Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și a Legii 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanțelor stupefiante și psihotrope”, a precizat deputatul Tâlvăr.
Deputatul PSD a arătat că, prin intermediul respectivei scrisori, solicita elaborarea unor norme de aplicare a Ordonanței în vederea completării cadrului legal necesar punerii acesteia în aplicare. „Se demonstrează încă o dată că doar crearea unui cadru legal superficial nu este suficientă pentru o problemă atât de complexă. Experiența altor țări europene a demonstrat că este necesară și o campanie susținută în rândul tinerilor de conștientizare a consecințelor pe care le pot avea substanțele etnobotanice asupra sănătății”, a mai susținut deputatul social democrat, Angel Tâlvăr.

Tânăr în stare gravă după ce a consumat plante etnobotanice

Declarația sa vine în contextul în care, săptămâna trecută, un tânăr din Focșani a ajuns în stare gravă la Spitalul Județean „Sfântul Pantelimon” după ce a consumat plante etnobotanice. Potrivit medicilor, tânărul se afla în stare de agitație psihomotorie și a spus că a fumat mai multe țigări care aveau în compoziție plante etnobotanice. Pe fir au intrat și polițiștii pentru a vedea de unde și-a procurat tânărul substanțele, ținând cont de faptul că de aproape două luni comercializarea acestora este interzisă de lege. Potrivit anchetatorilor, tânărul nu a vrut să divulge sursa produselor pe care le-a cumpărat și s-a ales cu dosar penal.
„S-a întocmit dosar penal consumatorului și se fac cercetări pentru a vedea de unde a cumpărat acesta produsele”, ne-a declarat comisar șef Costel Manea, șeful Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Vrancea. Potrivit noii legislații, pentru cultivarea, producerea sau vânzarea drogurilor de risc de o categorie inferioară, perioada de închisoare va fi cuprinsă între 3 și 15 ani, interval majorat la 10-20 ani în cazul drogurilor de mare risc. Pentru cumpărarea sau deținerea în scopul consumului propriu de droguri risc inferior, perioada de închisoare va fi cuprinsă între 6 luni și 2 ani sau amendă, iar pentru droguri de mare risc între 2 și 5 ani. Legea apărută acum două luni interzice de la comercializare 36 de plante care au efecte psihotrope. Imediat după ce magazinele au dispărut de pe piață, vânzarea lor a fost mutată pe internet, unde de pe site-urile specializate se pot comanda produse noi care nu au fost incluse în această lege. Sub pretextul că aceste plante sunt folosite pentru colecționari, sunt folosite drept droguri ușoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?