Ediția: Vineri 10 Ianuarie 2025 Nr. 6790
Ediția: Vineri 10 Ianuarie 2025 Nr. 6790

Proiecte europene pierdute din cauza proceselor pentru pământ


Åžcoala „Lacu lui Baban” nu poate construi un teren de sport și a pierdut un proiect cu finanțare europeană deoarece suprafața pe care trebuiau realizate cele două investiții se află în litigiu. Terenul este revendicat în instanță de un locuitor al comunei Gura Caliței, Dumitru Tâlvăr. Acesta se judecă cu Primăria Gura Caliței pentru 15 mii de metri pătrați de fâneață, teren ce aparține, de drept, Åžcolii „Lacu lui Baban”. Unitatea de învățământ deține un titlu de proprietate emis în 1996 care atestă că este proprietarul a 35 mii de metri pătrați de teren dar Dumitru Tâlvăr susține că 15 mii de metri pătrați sunt ai săi. Tâlvăr a solicitat anularea titlului de proprietate, dar a pierdut la toate instanțele, inclusiv la Înalta Curte de Casație și Justiție. Cu toate acestea, Tâlvăr nu renunță și a solicitat în instanță revizuirea titlului de proprietate.

Primarul din Gura Caliței, Dragoș Bâtculescu, spune că problemele legate de terenul ce aparține Åžcolii din satul Lacu lui Baban au început în 2004, când, după ce a devenit primar, i-a cerut lui Dumitru Tâlvăr să elibereze terenul pentru a putea fi administrat și lucrat de proprietarul de drept. Edilul a explicat că Tâlvăr se prevalează de faptul că lucrează o parte din terenul școlii încă din anii 80. Totuși nu a avut vreodată vreun do-cument care să ateste că este proprietarul terenului.
„Terenul cu o suprafață de 35 mii metri pătrați aparține acestei școli încă din anul 1965. În acel an a fost construită pe acest teren Åžcoala «Lacu lui Baban». În 1970 au avut loc alunecări de teren foarte mari care au distrus școala, care a fost reconstruită pe un alt teren. După acest incident, Dumitru Tâlvăr a început să lucreze acest teren fără a fi deranjat de nimeni, dar și fără a avea acest drept”, spune primarul Dragoș Bâtculescu. El a adăugat că, în 1996, Åžcoala „Lacu lui Baban” a obținut titlu de proprietate pe întreaga suprafață de 35 de mii de metri pătrați de teren, însă Tâlvăr a continuat să se folosească de pământ până în 2004.
Primul proces a fost intentat la Judecătoria Focșani iar Dumitru Tâlvăr l-a pierdut. Instanța l-a obligat pe Dumitru Tâlvăr „să delase părților civile Åžcoala Generală Gura Caliței și Primăriei comunei Gura Caliței, suprafața de 15 mii de metri teren în punctul «Şcoala Veche», teren situat în comuna Gura Caliței, sat Lacu Baban, județul Vrancea, în deplină proprietate și pașnică folo-sință”.

Nicio instanță nu i-a dat câștig de cauză lui Tâlvăr

Acest lucru nu l-a descurajat pe bătrân care a făcut apel la Tribunalul Vrancea dar a pierdut și la această instanță. „A făcut recurs la Curtea de Apel Galați dar a pierdut și la această instanță. A ajuns până la Înalta Curte de Casație și Justiție. A pierdut la toate instanțele inclusiv la instanța supremă, dar Dumitru Tâlvăr nu renunță la aceste procese și, mai nou, a solicitat instanței revizuirea titlului de proprietate, următorul termen fiind pe data de 11 mai”, mai arătat primarul Dragoș Bâtculescu.
El a explicat că, într-adevăr Tâlvăr a deținut și deține mai multe suprafețe de teren dar nu și pe cel care aparține Åžcolii din Lacu Baban.
„Niciodată Dumitru Tâlvăr nu a fost proprietar pe acest teren. Deși se prevalează de un proces verbal prin care, la nivelul comunei, au fost preluate de Direcția Silvică înainte de 1989 mai multe suprafețe de teren degradate pentru a fi împădurite, Tâlvăr nu a deținut un astfel de teren, cel care face referire fiind și în acea perioadă proprietatea Åžcolii Lacu lui Baban”, a mai susți-nut primarul Dragoș Bâtculescu.
Edilul spune că, în realitate, Tâlvăr este proprietarul a 20 de mii metri pătrați în punctul „Pârlitura”, teren primit zestre de la părinții săi. „Dumitru Tâlvăr este proprietarul unei suprafețe de 20 de mii metri pătrați în punctul «Pârlitura», teren primit zestre de la părinții săi, situat tot în Gura Caliței, peste râul Râmna, la o distanță de circa 500 metri liniari de terenul solicitat, teren pe care Dumitru Tâlvăr   l-a stăpânit până în anul 1989 când acest teren a fost cuprins într-un program de împădurire organizat de Ocolul Silvic Gugești și care făcea parte dintr-o suprafață de 98,89 hectare de teren degradat de la mai mulți proprietari”, a mai spus primarul Bâtculescu. 
În iulie 2005, primăria Gura Caliței a încercat să pună în executare decizia instanței cu ajutorul unui executor judecătoresc, dar Dumitru Tâlvăr nu a respectat nici această acțiune și a refuzat să semneze procesul verbal de executare silită.

„De când mă știu, terenul ăsta a fost al Åžcolii «Lacu lui Baban»”

Oamenii din comună susțin și ei că dreptatea nu se află de partea lui Dumitru Tâlvăr. Unii au refuzat să își dea numele pentru că le este frică să nu se aleagă cu vreo plângere sau vreun proces, deoarece, spun ei, Tâlvăr este cunoscut ca fiind „un mare procesoman”. Neagu Åžotârcă, de 72 de ani, are casa chiar în vecinătatea terenului aflat în litigiu. Bătrânul susține că Dumitru Tâlvăr nu a fost niciodată proprietarul acestui teren.
„De când mă știu eu, terenul ăsta a fost al Åžcolii «Lacu lui Baban» și nu al lui Tâlvăr. Ä‚sta (Tâlvăr-n.r.) a primit terenuri în mai multe locuri fără a avea însă acest drept și acum vrea și terenul școlii. Asta-i escrocherie”, a spus Neagu Åžotârcă.

Åžcoala a pierdut finanțări europene din cauza litigiului

Fostul director al Åžcolii „Lacu lui Baban”, Toni Barbu, spune că, din cauza litigiului pe acest teren, conducerea școlii și autoritățile locale nu au putut rezolva multe dintre problemele copiilor. El a mai adăugat că au fost cadre didactice care au vrut să facă diverse activități extrașcolare pe acel teren dar au fost alungate de Dumitru Tâlvăr.
„Pe jumătate din teren am înființat o livadă de pomi fructiferi iar acolo se fac mai multe activități extrașcolare, dar pe cealaltă jumătate de teren nu am putut face nimic. Am intenționat să facem un teren de sport pentru elevi dar și pentru comunitate pentru petrecerea timpului liber, dar acest lucru nu a fost posibil deoarece terenul este în litigiu. Tot acolo am vrut să construim un Centru de zi pentru copii dar proiectul nu s-a putut realiza tot pentru că terenul se află în litigiu”, a precizat profesorul Toni Barbu.

Tâlvăr susține că terenul revendicat îi aparține

Contactat de reporterii noștri, Dumitru Tâlvăr susține că solicitarea sa se întemeiază pe documente și că nu cere altceva în afară de ceea ce i se cuvine. El susține că există o decizie a Tribunalului Vrancea emisă în urma unui proces avut cu Inspectoratul Åžcolar, Åžcoala „Lacu lui Baban” și Primăria Gura Caliței la care a făcut recurs, pe care spune că l-ar fi câștigat.
„Actul de punere în posesie deținut de Åžcoala «Lacu lui Baban» nu îmi este opozabil. Am contestat în instanță titlul de proprietate, iar în anul 2005 primarul din Gura Caliței a făcut o executare si-lită a sentinței Judecătoriei Focșani prin care a fost pusă în posesie Åžcoala «Lacu lui Baban». Am contestat executarea și mi s-a admis contestația. Numai că primarul a deschis o nouă acțiune, de data aceasta civilă, susținând că Åžcoala «Lacu lui Baban» este proprietara suprafeței de 35 de mii de metri pătrați de teren. Am urmat toate căile de atac posibile dar mi-au fost respinse,” spune Tâlvăr.
Acesta mai arată că, în prezent, a solicitat instanței revizuirea titlului de proprietate deținut de Åžcoala „Lacu lui Baban”. „În baza titlului de proprietate emis școlii m-am adresat instanței de Contencios Administrativ căreia i-am cerut să verifice valabilitatea actelor deținute de mine și de școală. Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Focșani, pentru a hotărî cine are dreptate. Apreciez că e un abuz împotriva intereselor mele, iar eu caut să se facă dreptate, nu caut altceva”, a mai susținut Dumitru Tâlvăr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?