Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

„Nu-i corect să avem o ţară de repetenţi!“


Amplele proteste anunțate de sindicaliștii din învățământ dar și posibila înghețare a anului școlar bagă spaima în elevi și părinți. Nici bine nu au anunțat sindicaliștii că au în vedere adoptarea acestor măsuri că în școală s-au lansat adevărate dezbateri pe această temă. În pauze, elevii nu mai sunt preocupați de pregătirea pentru următoarea oră ci mai degrabă de dezbaterea problemelor cadrelor didactice care, în cele din urmă, ar putea să îi afecteze și pe ei într-o mare măsură. Este pentru prima dată când disperarea aproape că se citește și pe chipurile elevilor care, bulversați de tot ce se întâmplă, nu știu ce va urma pentru ei.

Copiii spun că un an întreg au învățat și ar fi de neimaginat ca pe ultima sută de metri toată munca lor să se năruie. Ei se tem că aceste scandaluri provocate de profesori ar putea pune în primejdie admiterea lor la facultate, ceea ce pentru un elev aflat în clasa a XII-a nu înseamnă nimic altceva decât pierderea anului școlar. Deși înțeleg situația grea a profesorilor lor, elevii sunt de părere că aceste litigii ar trebui rezolvate altfel și nu prin înghețarea anului școlar care îi afectează, până la urmă, cel mai mult pe elevi. „Nu sunt de acord să se înghețe anul școlar. Am învățat un an întreg și acum, în ultima lună, să nu mai putem intra în Bac? Am pierde un an, am lua totul de la capăt. După părerea mea nu cred că se va face grevă. Mereu au mai fost tentative de grevă dar până la urmă s-a venit la școală s-au făcut ore. O să fie nasol dacă mediile ni se vor încheia în vacanță, noi cei din clasele a XII-a trebuie să dăm admiterea la facultate, să ne depunem dosarele. Le transmitem profesorilor să nu facă grevă decât la începutul anului școlar. Chiar dacă li se vor scădea salariile cu 25% sau nu, să facă școală mai bine, să se gândească la noi și apoi la dumnealor”, a subliniat Bogdan Croitoru, elev în clasa XII-a la Colegiul „Mihail Kogălniceanu” din Focșani. Chiar dacă atitudinea elevilor ar putea părea ușor ostilă, nu este deloc așa. Copiii susțin că le înțeleg situația profesorilor despre care spun că muncesc foarte mult și această măsură de reducere a salariilor cu 25 % ar fi una nedreaptă. Totuși, măsura înghețării anului școlar este considerată ca fiind una prea radicală pentru că elevii sunt primii care vor suferi deși ei nu au nicio vină pentru proasta conducere a Guvernului Boc. „Înghețarea anului școlar reprezintă o problemă foarte gravă, chiar și amânarea Bacalaureatului este o problemă pentru că urmează admiterile care sunt într-o anumită perioadă a anului. Odată ce s-ar amâna bac-ul nu ne-am mai putea înscrie la facultate și așa am pierde un an. Iar profesorii încearcă să își facă și ei dreptate, probabil că cei care sunt în măsură să facă ceva bun în situația aceasta pot o să facă văzând că profesorii chiar sunt porniți. Le dau dreptate profesorilor deoarece munca lor este luată în bătaie de joc. Încă nu suntem speriați foarte tare, probabil nu ne gândim la dificultatea problemei și acum luăm totul în glumă. Părinții mei își fac griji pentru noi și noi mai mult. În orice familie sunt discuții deoarece familia este cea care te ajută” a precizat Cristina Iftime elevă în clasa a XII-a la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu”. „De chestia aceasta să repetăm anul, îmi este foarte frică dar au și profesorii dreptate într-un fel pentru că fac grevele. E foarte greu dacă ar fi să înghețe anul școlar, noi sperăm să nu fie așa”, a spus și Alexandra Stanciu, elevă în clasa a VII-a la Åžcoala „Åžtefan cel Mare” din Focșani.

Elevii pot rămâne repetenți din cauza profesorilor protestatari

Nici părinții nu au rămas indiferenți la disperarea copiilor lor și nici la reacția profesorilor care vor, practic, să se răzbune pe întreg sistemul educațional. Oamenii spun că înghețarea anului școlar se traduce prin repetarea clasei, ceea ce ar însemna o rușine mare pentru sistemul educațional din întreaga țară. Părinții cred, totuși, că intenția profesorilor este cel puțin exagerată în condițiile în care profesorii nu sunt singurii care fac parte din personalul bugetar dar, de departe, par a fi cei mai nemulțumiți dintre toți. „Pentru toți bugetarii este greu dar din punctul meu de vedere, al elevului și al părintelui, nu mi se pare corect să avem o țară de repetenți. Pentru interesul copiilor să se găsească o soluție de mijloc. Am un elev în clasa a IX-a și un copil la grădiniță. Ar fi umilitor ca ai noștri copii să termine liceul la 20 de ani”, ne-a spus Mariana, mama a doi copii.  Aceleași gânduri de profundă nemulțumire le au și alți părinți. Ei speră totuși că profesorii în frunte cu sindicatele din învățământ se vor trezi măcar în al 12-lea ceas și se vor opri cu aceste manifestări pentru că dacă se va îngheța anul școlar situația ar putea ajunge într-un punct cu adevărat critic. „Nu sunt deloc de acord cu aceste forme de protest pe care profesorii intenționează să le demareze. Ar trebui să se gândească și la copii pentru că ei nu au nicio vină pentru ce se petrece în țară și să ia în calcul o variantă de mijloc. Ar fi foarte grav ca elevii să piardă un an școlar din cauza acestor nemulțumiri ale profesorilor. Noi, ca oameni, le înțelegem supărările și le suntem alături dar cred că trebuie să dea dovadă de mai multă prudență pentru că nu știm unde se va ajunge cu aceste proteste. Elevii care fac naveta ar trebui să cheltuiască alți bani pe navetă, pe manuale”, a spus Elena Manole, mama unei eleve de clasa a XII-a. Până una alta, sindicaliștii vrânceni din învățământ au anunțat că în data de 19 mai vor merge la București pentru a participa la greva generală ce este anunțată pentru această zi. În tot acest timp, reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, filiala Vrancea strâng de zor semnături de la profesori în cadrul unui amplu referendum pentru stabilirea calendarului de proteste organizate la nivel de județ. Cel mai probabil, profesorii vor amâna încheierea situației școlare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?