Majoritatea farmaciilor nu mai eliberează medicamente compensate și gratuite decât dacă le are pe stoc. În pericol sunt în special bolnavii cronici, care nu pot supraviețui fără tratament.
Farmaciile din Vrancea nu mai eliberează medicamente compensate și gratuite decât în limita stocului disponibil. În aceste condiții, bolnavii se văd nevoiți să renunțe la tratament complet sau să reducă numărul pastilelor. Dacă ar fi să cumpere tot ce este scris pe rețeta de la doctor, foarte mulți dintre pensionari ar da pe medicamente toată pensia, și tot nu le-ar ajunge. „Dacă medicamentele de care aveți nevoie sunt pe stoc, atunci vă eliberăm rețeta”, spune o farmacistă. Aceasta este una dintre cele mai fericite situații pentru că în altele este refuzată din start eliberarea medicamentelor subvenționate. Farmaciștii au anunțat că se va întâmpla acest lucru încă de săptămâna trecută, după ce au constatat că în visteria Casei de Asigurări de Sănătate nu există fonduri pentru medicamente compensate și gratuite. Multe dintre farmacii au eliberat medicamente până luni, dar de la începutul acestei săptămâni au refuzat rând pe rând, să mai crediteze sistemul sanitar. „Fără filă de buget care să dea certitudinea că aceste rețete vor fi decontate, nu ne mai permitem să riscăm să eliberăm medicamente compensate și gratuite, pentru că ne temem că acestea nu vor fi decontate”, a susținut Fevronia Stoica, președintele Colegiului Farmaciștilor Vrancea.
CAS, ignorată la București
La sfârșitul lunii trecute, reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate au trimis o adresă Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în care au cerut suma de 36 de milioane de lei pentru a debloca situația din farmacii. Adresa reprezentanților CAS a fost ignorată de autoritățile din capitală. „Deocamdată nu am primit niciun răspuns de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate”, a afirmat Iustina Micu, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate.
Dacă oficialii CAS mai pot aștepta, nu același lucru se poate spune despre bolnavi, mai ales despre cei care fac parte din programele naționale, respectiv diabet, cancer sau poliartrită reumatoidă, a căror viață depinde de pumnul de medicamente luat zilnic. Pentru aceste categorii, tratamentul costă câteva zeci de mii de lei lunar, sume importante de bani de care majoritatea nu dispune.