Eroii neamului au fost comemorați, ieri, la Monumentul Eroilor din Cimitirul Nordic din Focșani, la Statuia Eroilor, din Panciu, Monumentul Eroilor din Fitionești. După ceremonialul militar și religios a urmat depunerea de coroane în cinstea eroilor. În mesajul transmis cu ocazia acestei zile, Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan a vorbit despre însemnătatea acestei zile și despre jertfa eroilor neamului. De asemenea, Marian Oprișan a adus un omagiu sergentului Valerică Leu, care a murit miercuri în Afganistan.
Eroii României au fost comemorați, ieri, la Monumentul Eroilor din Cimitirul Nordic din Focșani. În spiritul tradiției europene, Zilei Eroilor i s-a conferit prin lege statutul de sărbătoare națională în România. Acest eveniment marchează, în fiecare an, ziua în care îi comemorăm pe cei căzuți în războaie în marile conflagrații mondiale, dar și pe cei morți în Războiul de Independență.
În fața monumentului din Cimitirul Nordic s-a desfășurat un ceremonial militar și religios, au fost depuse coroane de flori iar garda de onoare a defilat în fața participanților. La ceremonie au participat personalități militare și civile, reprezentanți ai autorităților publice locale, ai organizațiilor neguvernamentale, cadre militare în rezervă și retragere, veterani de război și oameni simpli. Ceremonialul a început cu un moment de reculegere în memoria sergentului Valerică Leu care și-a pierdut viața miercuri în teatrul de operații din Afganistan.
În mesajul transmis cu ocazia acestei zile, Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan a vorbit despre însemnătatea religioasă a acestei zile, despre eroii care și-au jertfit viața pentru România dar și despre obligațiile pe care le avem față de ei.
„Astăzi (ieri-nr) 13 mai, într-o zi cu o însemnătate religioasă importantă pentru creștini, omagiem și Ziua Eroilor. Îi comemorăm pe cei care și-au jertfit viața pentru ca noi să putem trăi astăzi liberi. Avem datoria sacră de a ne pomeni eroii și de a le aduce recunoștință veșnică. Vrancea este o carte vie de istorie, fiecare localitate are eroii ei și fiecare colțișor de pământ vrâncean a fost stropit cu sângele lor. Astăzi, Cimitirul Nordic este locul în care venim pentru a aduce un viu omagiu eroilor care au plătit cu viața lor libertatea noastră. Pe pământurile vrâncene, fie că vorbim de Soveja, Mărășești, Mărăști, Fitionești sau Străoane au fost ridicate monumente în cinstea eroilor care s-au jertfit pentru idealurile acestui popor”, a precizat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. De asemenea, prin discursul său, Marian Oprișan i-a sfătuit pe părinți să-și educe copiii în spiritul respectului pe care fiecare dintre noi trebuie să-l aibă față de eroi.
Omagiu pentru sergentul Valerică Leu
Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan a transmis un omagiu și pentru sergentul Valerică Leu care a murit miercuri dimineață în Afganistan. El a făcut un apel către profesorii de istorie pentru a pregăti lecții de istorie aplicată în mausoleele pe care administrația județeană le reabilitează în cadrul proiectului „Drumul de glorie al Armatei Române”.
„Nicolae Iorga spune că un popor care nu-și cunoaște istoria este ca un copil care nu-și cunoaște părinții. Eu, în calitate de președinte al Vrancei, vă îndemn așa cum am făcut-o și cu alte ocazii să vă educați copiii în spiritul respectului pe care trebuie să-l avem cu toții față de eroii acestui neam. Fac un apel și către profesorii de istorie astfel încât să maximizeze potențialul istoric al județului nostru și să pregătească lecții de istorie aplicată în mausoleele pe care Consiliul Județean Vrancea le reabilitează în cadrul proiectului «Drumul de glorie al Armatei Române». Acestea sunt doar câteva gesturi minore pe care noi ar trebui să le facem pentru a onora memoria celor care au făcut posibil ca astăzi România să fie membră NATO și parte integrantă a Uniunii Europene. Vreau să aduc omagiul meu, eroilor căzuți în cele două conflagrații mondiale cât și militarilor români care au plătit cu viața pentru a apăra idealurile și principiile fundamentale ale acestui stat, mă refer la militarii români, mulți dintre ei vrânceni de-ai noștri care și-au dat viața în teatrele de ope-rații. Un ultim caz este cel al sergentului Valerică Leu care a decedat miercuri în Afganistan. Pe el și pe toți eroii acestui neam Dumnezeu să-i ierte”, se arată în mesajul președintelui Consiliului Județean. La ceremonial au luat parte cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean, Mircea Diaconu și Dragoș Bârlădeanu, primarul Decebal Bacinschi, viceprimarul Bogdan Matișan, consilieri locali, dar și reprezentanții din teritoriu ai Ministerului Administrației și Internelor. Coroanele de flori au fost depuse de Garnizoana Focșani, Consiliul Județean Vrancea, Primăria municipiului Focșani, Prefectură, Partidul Social Democrat, Cultul Eroilor, Asociația Veteranilor de Război.
Depuneri de coroane la Panciu și Fitionești
Aproximativ 300 de cetățeni din orașul Panciu au participat ieri, la Statuia Eroilor, la ma-nifestările organizate de Primărie cu ocazia Zilei Eroilor. Acestea au debutat cu intonarea Imnului Național, de către fanfara din Cugir și cu ceremonia depunerii de coroane de flori din partea Asociației Veteranilor de Război, conduși de colonelul (r) Gheorghe Rogoz, a Primăriei și Consiliului Local, a organizației locale a PSD, a elevilor de la liceele „Al. I. Cuza” și „Ioan Slavici”, precum și a Detașamentului de Jandarmi Panciu.
După slujba de pomenire oficiată de preoții din localitate, a luat cuvântul primarul Ion Petre care i-a omagiat pe cei care s-au jetfit pentru libertate. Cu același prilej, Ion Petre a anunțat că, în anul școlar 2010-2011, Primăria Panciu va susține proiecte prin care profesorii de istorie din oraș să poată preda lecțiile dedicate Primului Război Mondial în mausoleele Mărășești, Mărăști sau Soveja. „Inițiativa președintelui Consiliului Județean Vrancea, domnul Marian Oprișan, care le-a recomandat profesorilor să predea istoria în locurile unde aceasta a fost făcută este una lău-dabilă, iar Primăria Panciu aderă la ea, mai ales că orașul nostru se află pe ruta turistico-istorică Mărășești-Mărăști-Soveja”, a spus primarul Ion Petre.
După alocuțiunea colonelului (r) Gheorghe Rogoz și a profesoarei Luminița Iliescu, a urmat un program artistic susținut de elevii Liceului Tehnologic „Al. I. Cuza” și un scurt recital de cântece religioase interpretate de corul Liceului Teoretic „Ioan Slavici”, dirijat de directorul Andrei Manovici. Manifestarea de la Panciu s-a încheiat cu recitatul fanfarei din Cugir.
Åi la Fitionești eroii neamului au fost elogiați în cadrul unei manifestări organizate de primăria localității. Evenimentul a beneficiat de prezența deputatului PSD de Vrancea, Ciprian Nica și s-a desfășurat la Monumentul Eroilor din centrul comunei. După ceremonialul religios, au fost depuse coroane de flori din partea președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, a deputatului PSD de Vrancea, Ciprian Nica, precum și a Primăriei, școlii și bisericii din localitate. Sacrificiul înaintașilor a fost evidențiat, apoi, de primarul Iordache Cazacu și de deputatul Ciprian Nica. Manifestarea de la Fitionești s-a încheiat cu ceremonialul militar al soldaților de la Garnizoana Focșani.