Focșănenii vor plăti iarna viitoare aproape 700 de lei pe lună pentru încălzirea unui apartament cu două camere din municipiu racordat la sistemul centralizat de încălzire. Din cauza deciziei Guvernului PDL de a elimina subvenția la încălzire va crește prețul gigacaloriei până la 381 lei. Chiar conducerea ENET consideră că această creștere nu poate fi susținută de către locuitorii municipiului. Aproape 20 de mii de familii, adică peste 60 de mii de focșăneni vor fi nevoiți, de la 1 iunie, să plătească 381 de lei pentru o gigacalorie consumată, față de 148 cât este în prezent prețul gigacaloriei. Oamenii spun că această măsură aberantă anunțată de guvernul Boc îi va aduce în situația să își piardă casele deoarece nu mai au cu ce să plătească facturile.
Creșterea prețului la gigacalorie va fi de 257% față de prețul actual, ceea ce va duce, conform unor calcule făcute de specialiști, ca, pentru un apartament cu două camere, doar căldura să coste 685 de lei. În municipiul Focșani mai există 19.891 apartamente racordate la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic, serviciu prestat de societatea ENET SA. În aceste apartamente locuiesc aproximativ 60 de mii de persoane, majoritatea fiind pensionari, persoane angajate în sistemul bugetar, șomeri și copii, aceștia din urmă neînregistrând niciun fel de venit.
Å¢inând cont de faptul că veniturile reale înregistrate de acești oameni nu le permit să plătească un preț mare pe gigacalorie, guvernele anterioare au hotărât să suporte o parte importantă din prețul gigacaloriei. Astfel, indiferent de prețul aprobat de Autoritatea Națională pentru Reglementarea Energiei (ANRE), focșănenii nu au plătit niciodată prețul real, dat fiind că veniturile înregistrate nu le-ar fi permis acest lucru. De-a lungul timpului, prețul gigacaloriei plătite de populație a crescut continuu, ajungând în prezent la 148 de lei pentru o gigacalorie.
Neinteresat de problemele cu care se confruntă românii, premierul Emil Boc propune ca, începând cu data de 1 iunie, să fie eliminată subvenția la gigacalorie, invocând prevederi ale memorandumului încheiat cu Fondul Monetar Internațional. Așa se face că focșănenii vor fi nevoiți să plătească 381 de lei pentru o gigacalorie consumată, față de 148 cât este în prezent prețul gigacaloriei. Ori, la un consum mediu de 1,8 gigacalorie pentru un apartament de două camere, rezultă o creștere a facturii la încălzire de 257% față de prețul actual, până la aproape 685 de lei.
„Populația nu-și permite să suporte prețul real al căldurii”
Directorul societății Enet SA Focșani, Valter Popescu, a declarat că guvernanții nu pot lua măsura eliminării subvențiilor la căldură deoarece, populația cu veniturile pe care le obține, nu își poate permite să plătească prețul real al căldurii. „Nu pot fi luate astfel de măsuri de eliminare a subvenției pentru că energia este foarte scumpă. Populația nu-și permite cu veniturile pe care le are să suporte prețul real al căldurii indiferent pe ce filieră tehnică ar fi produsă aceasta”, a precizat Valter Popescu.
Conștient că populația nu își poate permite să plătească un preț mare pe gigacalorie, primarul municipiului Focșani, Decebal Bacinschi, a solicitat ANRE, la sfârșitul lunii decembrie 2009, ca să crească prețul energiei termice doar cu 4%, și nu cu 15%, cât a fost creșterea propusă de acest organism. Bacinschi a motivat atunci că populația nu poate face față unei creșteri mari de preț și a mai cerut ca această creștere să aibă loc începând cu data de 1 aprilie a.c. „Am solicitat și ca această creștere să aibă loc de la 1 aprilie, și nu de la 1 ianuarie, pentru ca populația să își poată plăti facturile aferente lunilor de iarnă”, a declarat Decebal Bacinschi.
Ulterior, primarul Bacinschi a propus o creștere a prețului gigacaloriei, cu câteva procente arătând că prețul real este de 381,71 lei/Gcal, dar că populația nu poate suporta un astfel de cost. „Prețul plătit de trei ani de către populația Focșaniului este de 148 lei/Gcal, în timp ce prețul real de producere a gigacaloriei de către Enet este în 2010 de 381,71 lei/Gcal. Cu toate acestea, oamenii nu pot plăti un astfel de preț”, susținea în luna februarie, primarul Decebal Bacinschi.
„Ästa e un adevărat genocid, ne-a umilit mai rău ca Ceaușescu”
Focșănenii spun că această măsură aberantă anunțată de guvernul Boc îi va aduce în situiația să își piardă casele deoarece nu au cu ce să plătească facturile cu noile prețuri la utilități și l-a care se mai adaugă alte creșteri de prețuri și scăderea salariilor, a pensiilor și a ajutorului de șomaj. Oamenii spun că reducerile de salarii, pensii, indemnizații la care se adaugă creșterea prețurilor la servicii și utilități reprezintă un „adevărat genocid”. Focșănenii spun că nici măcar regimul lui Ceaușesc nu i-a umilit pe români într-un asemenea hal.
Laura, salariată
„Este foarte rău ceea ce se întâmplă. Oare nu era deajuns că ne-au tăiat din salarii și pensii? Acum și subvenția la căldură…Dacă le convine așa, să facă asta pentru familiile lor că și așa au salarii de milioane, nu pentru noi care poate nu avem nici un venit sau la care nu ne-au oferit locuri de muncă. Nici nu știu cum o să ne descurcăm la iarnă și nici nu vreau să mă gândesc că mai rău îmi fac. Ar trebui să le fie rușine pentru cum își bat joc de noi. Aș vrea să trăiască și ei măcar o zi din ceea ce trăim noi”
Valentina, pensionară
„Sunt îngrijorată și nu sunt de acord să ni se ia și subvențiile la căldură. În situația în care suntem, asta ne mai lipsea. Este foarte greu și mă gândesc cu groază la venirea iernii. Nu știu dacă și cum ne vom descurca la plata facturilor dacă se mai discută și de scumpiri. Gurvernanții ar trebui să se mai gândească și la oamenii săraci, la felul cum trăim și dacă ne mai ia și dreptul la căldură…”
Maria Enache, pensionară
„Nu știu cum vom mai trăi. Cu pensiile de mizerie pe care le avem nu cred că putem să mai facem față. Câtă economie să mai facem? Suntem nemulțumiți și dezamăgiți de guvernanți. Muncim o viață și uitați cum ne tratează la final. Sperăm să nu fie adoptate aceste măsuri și să nu mai aibă loc vreo scumpire că altfel vom sta în frig.Oare ei pot să trăiască cu pensiile noastre și cu scumpirile pe care ni le pun pe cap?”
Daniela, casnică
„Pe Boc l-aș împușca dacă l-aș prinde. După ce a luat din salariile oamenilor, acum mai umblă și la subvenții. O să ieșim în stradă că altfel nu găsim soluții. Cu scumpirile astea, o să se ajungă să se fure, să se dea în cap. Ne-au adus la sapă de lemn, mai rău ca pe vremea lui Ceaușescu. Parlamentarii stau și dorm pe scaunele alea în loc să găsească soluții. Ar fi bine să pună mâna pe muncă nu să ne ia din salarii din pensii și să scumpescă căldura. Nu ne mai permitem să mai trăim, vai de capul nostru”
Costică Coman, veteran de război
„Eu nu înțeleg ce-l determină pe Boc să scoată subvențiile la căldură. Începând de la pensiile pe care le-a redus la toți cu același procent neținând cont de faptul că unii au pensii de milioane iar alții de 200 de lei și până la aceste subvenții, consider că nu a făcut bine deloc. Atât pensiile cât și subvențiile trebuie reduse acolo unde trebuie. Dacă subvențiile la căldură vor fi scoase mulți oameni care nu o să-și pot plăti facturile, sau fie vor rămâne cu urechile degerate”
Lucia Teodor, pensionară
„Sperăm să nu fie eliminate subvențiile la căldură pentru că vom avea foarte mult de suferit. Åi așa noi pensionarii o ducem foarte greu, pensiile ne-au mai tăiat din ele. Nu știm cum ne vom descurca pe periaoda iernii, va fi jale. Pensiile mici, prețul căldurii crește…Cu ce să ne mai luăm de mâncare sau medicamente? Pensionarii sunt categoria cea mai năpăstuită. Muncim o viață și când ne gândim să ne trăim bătrânețile în liniște trebuie să îndurăm frigul. Să trăiască și cei de la conducere cu pensiile și în condițiile pe care ni le oferă nouă măcar o lună de zile să vadă dacă se vor descurca”
Mărioara Mihalache, salariată
„Eu sunt salariată dar mă gândesc la părinții mei care dacă nu vor mai beneficia de subvenția la căldură că le va fi foarte greu. Åi așa ne-au lovit destul la pensii și salarii acum asta ne mai lipsea. Trăim din ce în ce mai greu și asta din cauza celor de la guvernare cărora ar trebui să le fie rușine pentru tot ceea ce fac”
Liliana Paraschiv, salariată
„După ce că salariile sunt mici, asta ne-ar mai lipsea să să scumpească și gigacaloria. Åi așa trăim greu. Dacă nu știu să gestioneze situația să lase locul altora capabili. Cred că vor să ne omoare. Au micșorat pensiile, salariile și acum ar putea veni și cu acestă scumpire. Noi cu ce să mai trăim? Nu suntem deacord cu aceste măsuri și au dreptate cei care ies în stradă”
Åtefan Åtirbu, pensionar
„Dacă e vorba de scumpire, la iarnă îmi iau căciula rusească, haina groasă și mă voi încălzi împreună cu nevasta că sigur nu vom face față facturilor la căldură dacă e vorba de scumpiri. Ästa e un adevărat genocid, ne-a umilit mai rău ca Ceaușescu. Președintele ăsta merită să moară împușcat. Cât a furat banditul ăsta…Åi pe el și pe Boc i-aș trimite la origini și le-aș…..la ganglioni, ăsta e mesajul meu pentru conducători. într-o așa stare ne-au adus”