Consiliul Județean Vrancea va demara, în luna noiembrie, campania de plantare a primei serii de stejari, în cadrul Parcul Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria. Acțiunea are loc în cadrul proiectului „RoMândria – Stejarii României – Parcul Memoriei Naționale – 100 de ani de istorie și demnitate”, coordonat de Consiliul Județean și inițiat de postul de televiziune Antena 3. Proiectul are ca scop plantarea unui număr de 335.000 de puieți de stejari în județul Vrancea. Această inițiativă are rolul de a onora memoria ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă din timpul Primului Război Mondial, astfel păstrându-se vie în conștiința tuturor românilor, jertfa eroilor români care au murit pentru a avea o Românie Unită.
Stejarii vor fi plantați pe 75 hectare de teren, situat în apropierea Mausoleului Mărășelti. Plantarea puieților și derularea procedurilor necesare punerii în operă a acestei idei vor fi etapizate până la finalul anului 2018, când România celebrează Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Primul stejar al viitoarei păduri, care va număra exact atâția stejari câți soldați români au pierit pe fronturile Primului Război Mondial, a fost plantat în memoria eroinei Ecaterinei Teodoroiu, cu ocazia amplelor manifestări care au avut loc la Mărășești în data de 6 august 2017. Marți, plenul Consiliului Județean va dezbate, în ședință ordinară, două proiecte care vizează realizarea proiectului „Parcul Memoriei Naționale – RO MÃNDRIA”. Este vorba de aprobarea inventarierii în domeniul public al județului Vrancea și administrarea Consiliului Județean Vrancea a terenului în suprafață de 75 ha pășune, situat în extravilanul orașului Mărășești, în vederea realizării proiectului, dar și de aprobarea participării județului Vrancea la realizarea acestuia.
„În acest an, Consiliul Județean Vrancea a organizat, sub titulatura „Centenarul Marelui Război – Vrancea Eroică 1917-2017″, ample manifestări la Focșani, Soveja, Mărăști, culminând cu evenimentele din data de 6 august la Mărășești. Atât la Mărăști cât și la Mărășești au participat înalți oficiali ai statului român în frunte cu președintele Klaus Iohannis. Consiliul Județean Vrancea a îndeplinit principala misiune legată de celebrarea Centenarului Primului Război Mondial, context în care a venit in contact cu numeroase autorități publice centrale și locale, ONG-uri și instituții media, care și-au manifestat dorința de a contribui la momentele de aducere aminte a jertfei eroilor români care și-au sacrificat viețile în speranța dobândirii libertății neamului și creării unei Românii Unite. Din dorința de a onora memoria ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă din timpul Primului Război Mondial, s-a născut ideea excepțională a creării unui monument viu în «orașul erou» Mărășești: o plantație de stejari pe o suprafață de 75 ha, sub forma unui parc deschis publicului, în apropierea Mausoleului Mărășești, unde vor fi plantați 350.000 de stejari. Numărul puieților a fost ales astfel încât fiecare erou căzut în Primul Război Mondial, care și-a jertfit viața pentru realizarea Marii Uniri de la 1918, va avea câte un stejar în Parcul Memoriei Naționale”, se arată într-un comunicat remis presei de Consiliul Județean Vrancea.
În același comunicat, administrația județeană arată că a făcut pași importanți pentru înfăptuirea acestui proiect de suflet pentru români, care se va concretiza în cadrul unei campanii de amploare națională, ce se va desfășura în următoarea perioadă în județul nostru. „Un prim pas, legat de procedurile administrative, a fost făcut de Consiliul Județean Vrancea, care a solicitat transmiterea din domeniul public al orașului Mărășești în domeniul public al județului Vrancea a unui teren în suprafață de 75 ha, în vederea realizării Parcului Memoriei Naționale, solicitare care a fost aprobată. De asemenea, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a inițiat un proiect de hotărâre privind aprobarea participării județului Vrancea la realizarea proiectului „Parcul Memoriei Naționale – ROMÃNDRIA”. Acesta va fi supus aprobării plenului Consiliului Județean Vrancea în ședința ordinară de marți, 24 octombrie a.c.”, se mai arată în comunicat.
La această acțiune este așteptată o largă prezență, numeroase ONG-uri, instituții publice și sponsori din mediul privat anunțându-și intenția de a participa și de a susține acest eveniment. Consiliul Județean Vrancea este coordonatorul campaniei „RoMândria – Stejarii României – Parcul Memoriei Naționale – 100 de ani de istorie și demnitate”, alături de postul de televiziune Antena 3 – partener inițiator și Ministerul Apărării Naționale (MAPN), Regia Națională a Pădurilor- Romsilva, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, în calitate de parteneri.