Ediția: Sâmbătă 1 februarie 2025 Nr. 6805
Ediția: Sâmbătă 1 februarie 2025 Nr. 6805

Ziua Mondială fără Tutun!


Astăzi se sărbătorește Ziua Mondială fără Tutun, ocazie cu care Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog – Vrancea va informa cetățenii despre riscurile generate de consumul de tutun. Vor fi prezentate, de asemenea, practicile companiilor de tutun, dar și demersurile forurilor internaționale privind lupta împotriva răspândirii bolilor asociate consumului de tutun.
Prin această zi se urmărește sensibilizarea părinților, tinerilor, cadrelor didactice și a opiniei publice în legătură cu importanța adoptării și implementării unor măsuri legislative pentru interzicerea tuturor formelor de publicitate și promovare a produselor din tutun.
Anul acesta, campania Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) are ca scop evidențierea efectelor asupra femeilor și adolescentelor. Femeile, indiferent de vârstă, constituie unul din grupurile țintă ale industriei tutunului.
 Ca urmare a acestor politici justificate de necesitatea de a recruta noi fumători, se înregistrează o tendință de creștere a consumului de tutun în rândul femeilor – aproximativ 1 miliard de femei fiind fumătoare (reprezentând 20% dintre fumători).
Deși campania Zilei Mondiale Fără Tutun se va concentra asupra comercializării de tutun în rândul femeilor, ea va viza, de asemenea, și nevoia de protecție a adolescenților (băieți) și a bărbaților în fața tacticilor utilizate de companiile de tutun. „Atât bărbații cât și femeile au nevoie de o informare completă în ceea ce privește efectele fumatului specifice sexului masculin sau feminin, protecția egală față de publicitatea caracteristică genului, comercializarea și dezvoltarea unor produse de tutun adaptate dife-rențelor de gen, de către companiile de tutun”, se arată într-un raport al OMS. „Fumatul a ucis 100 de milioane de persoane în lume de-a lungul secolului XX și va face încă un miliard de victime în întreaga lume în secolul XXI, dacă tabagismul va continua să crească în același ritm”, a declarat directorul general al OMS, Margaret Chan.
Fumul de țigară conține patru mii de substanțe nocive dintre care 40 sunt cancerigene. Peste 80% din cazurile de cancer pulmonar apar la fumători, al căror risc de a face această boală este de zece ori mai crescut decât la nefumători.
Riscul de a face infarct miocardic este dublu pentru cei care fumează și tot fumatul poate favoriza apariția cancerului de buze, limbă, laringe, esofag, vezică și stomac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?