Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785

Greva generală, boicotată de profesori


Aproximativ cinci mii de bugetari vrânceni s-au aflat ieri, cel puțin teoretic, în grevă generală. Numărul celor care au pro-testat față de măsurile de austeritate ale guvernanților ar putea fi mai mic, deoarece mulți profesori au boicotat greva gene-rală de frica șefilor ierarhici, dar și din cauza „sărăciei și a datoriilor”.  Dacă dascălii au boicotat greva, celelalte categorii profesionale de bugetari, respectiv medici și asistenți medicali, funcționari publici din primării și instituții publice ori grefierii instanțelor vrâncene, și-au arătat solidaritatea în fața măsurilor anticriză anunțate de Guvernul pedelist. Activitatea din primării a fost blocată și nu s-a lucrat cu publicul, iar în spitale au fost asigurate doar urgențele. „Este bătaie de joc și dacă nu se descurcă să scoată țara din criză, fără să ne taie nouă salariile, pensiile la pensionari și indemnizațiile mamelor,  atunci să plece, să își dea demisia”, au spus salariații de la Ambulanță.

Salariații Serviciului de Ambulanță Județean au cerut, ieri, demisia Guvernului, care nu reușește să depășească criza decât cu banii pensionarilor, indemnizațiile mamelor și cu salariile bugetarilor. Peste 60 de membri ai Sindicatului Liber Ambulanța au protestat în fața sediului Serviciului de Ambulanță Județean și au acuzat incompetența Guvernului. În semn de protest, au fost suspendate pe tot parcursul zilei de ieri, eliberările de certificate de deces, externările și transporturile sanitare neasistate, efectuate cu ambulanțe de tip A1 și A2. Nu au fost făcute, la niciun spital, internări care nu au reprezentat urgențe. „Principala noastră solicitare este ca guvernanții să renunțe la trimiterea scrisorii către FMI. Nu ne cerem decât drepturile bănești, pe care le-am câștigat pe drept. Pe 4 iunie ne vom strânge iar și vom merge spre Prefectură pentru a ne prezenta doleanțele prefectului. Dacă tot nu se rezolvă nimic, suntem dispuși să mergem și să protestăm până la București”, a declarat Stan Irimia, li-derul Sindicatului Liber Ambulanța. Atmosfera era încărcată de nemulțumirea celor strânși să protesteze și fiecare dintre ei și-a strigat ofurile cauzate de cei de la conducere. „Noi muncim cu 25 % mai puțin sau muncim tot cu normă întreagă? De ce să ne taie din salarii dacă le-am câștigat pe drept?”, a declarat Dănuț Boboc, în vârstă de 50 de ani. „Noi nu avem mașini, nu avem doctori pentru că toți pleacă în străinătate și ei vor să ne reducă salariile. Drumurile acestea proaste au șubrezit de tot ambulanțele care merg încontinuu”, a declarat Aurel Alexe, în vârstă de 49 de ani. Un alt angajat de la Ambulanță a spus că această meserie nu are program și că este mai toată ziua pe drum. „Noi plecăm dimineața la 6.30 și terminăm de multe ori chiar și la orele 22.00.    Ne-au tăiat sporuri, prime, iar acum vor să ne reducă și salariul cu 25%. Orele pe care le stăm peste program nu ni le plătește nimeni, dar nu am zis nimic. Acum este prea de tot. Cum își permit să ne reducă și salariile?”, a întrebat Viorel Constantin, membru al sindicatului. Oamenii au ajuns la capătul răbdării și spun că sunt dispuși să meargă până la capăt cu protestul și că s-au săturat să fie călcați în picioare de actuala putere. O altă nemulțumire a celor de la Ambulanță este cauzată de faptul că nici măcar nu sunt întrebați despre măsurile care îi vizează în mod direct. „Este bătaie de joc și dacă nu se descurcă să scoată țara din criză fără să ne taie nouă salariile, pensiile la pensionari și indemnizațiile mamelor, atunci să plece, să își dea demisia”, au mai spus cei de la Ambulanță.

Profesorii au sabotat greva

Greva generală din sistemul educațional, anunțată pentru 31 mai, a fost sabotată chiar de profesori, care și-au motivat gestul spunând că își vor pierde locurile de muncă. În realitate, din cei peste 2.500 de salariați din învățământ, care au semnat pentru grevă generală pe parcursul săptămânilor trecute, mulți    s-au răzgândit pe ultima sută de metri și majoritatea și-a desfășurat orele în condiții normale. Doar 3 la sută dintre cadrele didactice vrâncene au întrerupt activitatea și s-au aflat în grevă. Cei care au boicotat greva au susținut că au fost speriați de amenințările venite mai ales de la șefii ierarhici, dar și de la condu-cerea Inspectoratului Åžcolar. Așa se face că 3% dintre salariații din sistemul de învățământ vrâncean au participat la grevă, deși nu mai puțin de 51,5% dintre ei au declarat în mod oficial că vor lua parte la mișcările sindicale.
Grigore Constantin, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ Vrancea, a declarat că este profund dezamăgit de atitudinea cadrelor didactice de a renunța la grevă. Constantin are și o scuză pentru colegii săi, anume sărăcia și datoriile, care i-au făcut pe profesori să renunțe la grevă.  „Sunt supărat, dezamăgit de veștile pe care le am din școli. Nici măcar cei care au semnat pentru proteste nu au făcut  grevă. Motivele, probabil, sunt că au fost influențați de directori prin diverse mijloace și i-au convins să nu se angajeze la grevă. Sunt atât de săraci și îndatorați, încât nu și-au permis să mai stea în grevă. Pe unde am fost în școli nu am găsit lucruri bune. Normal, pe noi ne interesa astăzi (ieri-n.r.) să avem              70- 80% din profesori în grevă generală pentru că era proba de Bacalaureat, dar după cum stau lucrurile nu mă pot pronunța pentru mâine dacă va continua greva. Noi nu am obligat pe nimeni să facă grevă așa cum ni s-a atras atenția. Însă, unii directori, prin atitudinea lor, nu au făcut decât să oblige profesorii să vină la ore”, a declarat Constantin Grigore.

Ghișee închise la primării

Aproximativ 500 de salariați ai primăriilor din județ au întrerupt, ieri, activitatea. Greva ar putea să fie prelungită pe termen nelimitat, până când guvernanții vor renunța la propunerile de reducere a salariilor și pensiilor. „Greva poate continua și în zilele următoare, până la un răspuns favorabil din partea guvernanților. În primăriile unde salariații au intrat în grevă se asigură doar o treime dintre servicii, respectiv activitatea de înregistrare a documentelor și plata taxelor și impozitelor”, a precizat Laurențiu Budișteanu, liderul Sindicatului Județean al lucrătorilor din primării. Printre localitățile unde primăriile au fost închise s-au numărat municipiile Focșani și Adjud, orașul Mărășești, comunele Broșteni, Bălești, Å¢ifești, Urechești.
La Focșani s-au plătit doar amenzile urgente, celelalte ghișee fiind închise.
„Salariații Primăriei nu au lucrat astăzi deși au venit conform programului normal de lucru. Cetățenii nu au putut plăti decât amenzile urgente la Evidența Populației”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Dan Cazaciuc.
Sindicaliștii critică anunțul ministrului Muncii referitor la posibilitatea scăderii salariilor, anul viitor, cu până la 50%. „Să sperăm că nu mai apucă anul 2011 pentru a scădea salariile. Poate vine alt guvern până atunci”, a afirmat Paraschiv Prodan, liderul CNSLR Frăția. El a explicat că greva bugetarilor va continua până când guvernanții vor renunța la deciziile inumane de reducere cu 25% a salariilor și cu 15% a pensiilor. Totodată, liderul sindical a arătat că trebuie introdus impozitul progresiv și efectuate reduceri ale cheltuielilor în ministere. De asemenea, el a spus că este necesară o scădere a numărului salariaților până la nivelul din 2004. Acest lucru ar însemna o reducere cu aproape o treime a numărului de bugetari.
Personalul bugetar din  Vrancea a pro-testat, ieri, împotriva deciziei guvernanților de a reduce cu 25% salariile, începând cu 1 iunie 2010. Ei nu sunt de acord nici cu reducerea cu 15% a tuturor prestațiilor sociale, inclusiv a pensiilor și alocațiilor de șomaj, impozitarea tichetelor de masă, a veniturilor din câști-gurile de capital, inclusiv dobânzile la depozitele bancare și plățile compensatorii, și eliminarea scutirilor de la impo-zitul de venit acordate programatorilor din domeniul IT. Sindicaliștii cer renegocierea măsurilor de austeritate stabilite cu FMI și găsirea de soluții pentru ca populația să depășească această criză economică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?