În dorința permanentă de a face economii în detrimentul calității școlii, Ministerul Educației Cercetării Tineretului și Sportului a decis să reducă, în Vrancea, 52 de locuri la clasele unde se studiază muzica clasică. Această decizie absurdă îi afectează pe elevii care doresc să își îmbunătățească cunoștințele într-un domeniu artistic tot mai puțin popularizat dar fără de care, profesorii de muzică spun că societatea nu poate avansa. Dacă Ministerul Educației nu-și va schimba decizia, muzica clasică va fi studiată în Vrancea de un număr tot mai mic de copii. Speriați că o disciplină atât de importantă ar putea fi redusă și ea la jumătate, profesorii de muzică au decis să organizeze un concurs de promovare a muzicii clasice. Ei speră că în acest fel vor reuși să sensibilizeze autoritățile județene să facă toate demersurile pentru ca pasiunea copiilor pentru artă și cultură să poată fi cultivată mulți ani de acum încolo. Inspectorul de arte din cadrul Inspectoratului Åcolar, Doina Collavini, va organiza, miercuri, prima ediție a Concursului Județean de Muzică ce va purta numele „Noelia Prisecaru”, simbol al muzicii clasice în Vrancea. Acesta va avea loc mâine, cu începere de la ora 10.30, la sediul Liceului de Artă „Gh. Tattarescu”. „Niciodată nu s-a întâmplat să se reducă din locurile pentru muzică clasică. Se fac tot felul de clase de muzică ușoară dar muzica aceasta clasică care trebuie cultivată, se renunță la ea. Miercuri va avea loc prima ediție a unui concurs de muzică clasică cu elevii școlilor de muzică. Anul acesta este județean dar de anul viitor dorim să-l extindem la nivel interjudețean. A fost o perioadă de glorie când elevii cântau și acum vor cei de la minister să desființeze aceste locuri”, a subliniat Lenormanda Florențiu, profesor de muzică.
Liceul de Artă riscă să se desființeze
Măsura aberantă propusă de Ministerul Educației ar putea avea efecte catastrofale pentru învățământul pe filieră artistică. Inspectorul de specialitate Doina Collavini spune că a solicitat 181 de locuri pentru anul școlar viitor însă cei de la Minister au decis că nu este nevoie decât de 129 de locuri, cu 52 de locuri mai puține față de cât s-a solicitat. Această reducere duce la desființarea în timp a Liceului de Artă „Gh. Tattarescu”, în condițiile în care ponderea cea mai mare o dețineau clasele I -IV și cele din învățământul gimnazial de profil. „În acest caz nu mai putem școlariza copii în clasa I și clasa V-a ceea ce înseamnă, treptat, desființarea Liceului de Arte. Dar acest lucru este imposibil. Elevii au achiziționat instrumente care sunt foarte scumpe și este inacceptabil acum să îi eliminăm. Åi co-piii din Vrancea au dreptul la învățământul artistic iar la o unitate de învățământ așa de mică este imposibil să se reducă așa multe locuri. S-a redus numărul locurilor la pian și vioară. Studierea de către copii la un instrument cum este pianul sau vioara îi formează din toate punctele de vedere. Este păcat ceea ce ar urma să se întâmple”, a atras atenția Doina Collavini, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Åcolar Județean. De altfel, părinții au înaintat chiar un memoriu în acest sens la Minister în speranța că și ai lor copii vor putea urma cursurile pe care și le doresc atât de mult.
Åcoala de Muzică din Vrancea a luat ființă în 1957 iar ulterior a devenit Liceul de Artă „Gh Tattarescu” . Profesorii de atunci erau în mare majoritate absolvenți de conservator în străinătate, ei înșiși instrumentiști deosebiți precum Noelia Prisecaru, Alexandru Rădulescu, Urania Polatus. Mulți absolvenți ai conservatoarelor din țară au venit să-și facă stagiul aici, unde funcționa și Filarmonica „Unirea” care a acompaniat nume celebre din țară și străinătate. Åeful organizației de bază pe atunci era Vasile Panait care a contribuit mult la menținerea unui nivel intelectual cultural în Vrancea, invitând personalități de marcă pe scena Teatrului „Dimitrov” pe atunci, actualmente „Mr. Gh. Pastia”.