Localitățile Mărășești, Slobozia Bradului, Homocea și Vidra, precum și altele din județele Dâmbovița și Caraș Severin, sunt cuprinse în Campania pe care Organizația „Salvați Copiii” o lansează în România. „Toate aceste localități au zone sărace, un nivel scăzut de trai și o numeroasă populație romă. În toate există mediatori sanitari și cinci dintre ele au și asistenți comunitari. Programul are o componentă majoră de informare și educare, atât în rândul viitoarelor mame, cât și la nivelul fiecărei comunități, cât și o componentă de intervenție, care presupune asigurarea unei alimentații sănătoase (suplimente nutriționale) femeilor gravide și copiilor în vârstă de până la cinci ani”, arată organizația neguvernamentală.
România înregistrează un număr de până la trei ori mai mare de decese, în prima lună de viață, decât alte țări europene, în rândul copiilor defavorizați și al celor din rural numărul de decese infantile fiind cu mult mai mare decât media pe țară, informează, miercuri, Organizația „Salvați Copiii”. Potrivit statisticilor publicate la finalul anului 2008, citate de „Salvați Copiii”, România are cea mai ridicată rată a morta-lității infantile din Uniunea Europeană (11 decese la 1000 locuitori): 13 â° în rândul copiilor sub 1 an, comparativ cu 5, 72â° media în Uniunea Europeană (Suedia 2,7â°, Italia 5,5 â°), respectiv 15 â° în rândul copiilor sub 5 ani (versus Suedia – 3â°, Italia 4 â°). În anul 2009, potrivit datelor furnizate organizației „Salvați Copiii” de către Ministerul Sănătății, s-au înregistrat 2.250 de decese infantile (o rată a mortalității de 10,1â°). „Jumătate dintre decesele survenite la vârste sub un an se înregistrează în prima lună de viață (perioada postneonatală), ceea ce reprezintă o valoare de două – trei ori mai mare față de cea din alte țări europene, iar în rândul copiilor defavorizați social și al celor din mediul rural se înregistrează un număr semnificativ mai mare de decese infantile (în special la domiciliu) comparativ cu media pe țară”, precizează sursa citată. Principalii factori care cresc riscul decesului la copiii de 0 – 5 ani sunt: mediul de proveniență, fiind mai afectați copiii din mediul rural, din orașe mici care nu sunt reședință de județ sau din sate mărginașe, unde infrastructura e proastă, drumurile impracticabile iar uneori nu există medic de familie sau telefonie fixă sau mobilă, greutate mai mică la naștere a copilului din cauza malnutriției sau a stării precare de sănătate a mamei, precum și anomalii congenitale, statutul marital nesigur al mamei sau nivelul redus de școlarizare al acestora. De asemenea, s-a stabilit că cei decedați în primele 24 de ore de la internare sunt cu precădere fete și provin cu precădere din familii rome, fiind cunoscut faptul că una dintre problemele importante cu care se confruntă etnia romă în România este mortalitatea infantilă mare.
Sărăcia extremă,factor de risc
Sărăcia extremă și mamele care cumulează mai mulți factori de risc (educație scăzută, vârsta la prima sarcină mai scăzută decât media pe țară, abilități parentale scăzute, slab sau deloc informate cu privire la necesitățile unui nou-născut sau la citirea semnelor de boală) constituie alți factori de risc. În ceea ce privește cauzele care duc la decese în rândul copiilor, acestea pot fi directe (din cauza unei boli), prin accidente sau cauze intermediare (deficiențele sistemului sanitar, condițiile de igienă și hrană sănătoasă, nivelul de educație, în special al mamei, sarcina prematură și lipsa de informare cu privire la mijloacele de contracepție), dar și cauze indirecte, precum sărăcia sau discriminarea.
Deficiențe din sistemul sanitar românesc
În ceea ce privește prevenirea mortalității infantile și a copilului la vârsta primei copilării sistemul sanitar românesc prezintă câteva deficiențe specifice, potrivit organizației neguvernamentale. Printre acestea se numără neînscrierea copilului pe listele medicului de familie, numărul redus de spitale, mai ales în rural, lipsa aparaturii medicale, costurile suplimentare necesare tratamentelor, care trebuie suportate de părinți deși sistemul de sănătate pentru copil este gratuit și universal, serviciile de pla-nificare familială care sunt puține și de multe ori neaccesibile sau discriminarea etnică în acordarea asistenței medicale.