O comisie mixtă, alcătuită din reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Direcției de Sănătate Publică și ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, a început încă de săptămâna trecută controalele privind modul în care vrâncenii au fost încadrați în diverse grade de handicap. Echipa mixtă a mers direct în comuna Dumitrești, unde este înregistrat cel mai mare număr de dosare a persoanelor cu handicap. În această localitate, nu mai puțin de 747 de localnici au dosar de handicap, iar în urma verificării efectuate de membrii comisiei 519 dosare au fost propuse pentru reevaluare. „Nu au fost aplicate sancțiuni, dar s-a propus să fie reevaluate foarte multe dintre dosare. Problemele cu vederea sunt invocate frecvent, dar acest lucru trebuie verificat de medici specialiști și nu se poate face imediat. În munca de teren a echipei, vecinii celor care au dosar de handicap sunt întrebați dacă acești oameni chiar au diverse probleme sau nu. Oricum punctul de vedere al vecinilor este unul orientativ pentru că ulterior, se fac investigații complexe”, a declarat Eliza Botezatu, director adjunct relații de muncă în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM).
Controlul a demarat la nivel național, în urma unui ordin al Ministerului Muncii, pe motiv că mulți români „fentează” statul și se dau bolnavi. Cum la noi în județ erau, la sfârșitul anului 2009, circa 24.000 de mii de persoane cu handicap neinstituționalizate, potrivit celor de la ITM, un astfel de control era necesar. „Vecinii se reclamă unii pe alții de cele mai multe ori. De exemplu, ni se aduce la cunoștință faptul că un cetățean muncește pe câmp, deși are han-dicap locomotor”, au declarat cei de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.
Aceste controale îi vizează pe cei care sunt înregistrați cu grade accentuate și grave de handicap și vor continua timp de o lună. Localitățile unde sunt înregistrați cei mai mulți cetățeni cu handicap vor fi verificate de această comisie.