Ediția: Marți 7 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Marți 7 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Genomul păduchelui, fidel companion al omului, a fost secvenţiat


Genomul păduchelui, fidel companion al omului de milioane de ani, a fost secvențiat de o echipă internațională de cercetători, potrivit unui nou studiu ale cărui rezultate vor contribui la o mai bună înțelegere a evoluției omului, dar și a insectelor. Autorii studiului au secvențiat, totodată, genomul unei bacterii care trăiește în organismul păduchelui uman, denumită Candidatus Riesia pedicullicola. Păduchele, care prosperă atunci când igiena corporală lasă de dorit, poate transmite omului diverși patogeni precum Rockettsia prowazekii – respon-sabil cu declanșarea epidemiilor de tifos, Borrelia recurrentis – vinovat de declanșarea Bolii Lyme (borelioză) și Bartonella quintana – care provoacă „febra tranșeelor”, maladia care a decimat armata lui Napoleon în timpul retragerii din Rusia în anul 1812. Păduchele, un parazit cu o lungime de 2-3 milimetri, este complet dependent de oameni pentru a supraviețui și ar dispărea de pe suprafața planetei dacă ar fi despărțit de corpul uman pentru o anumită perioadă de timp. Păduchele are un mod de viață foarte simplu: el trăiește atașat de firele de păr sau în îmbrăcămintea oamenilor și se hrănește exclusiv cu sângele gazdei. Simplitatea modului său de viață se reflectă și în genomul acestuia, așa cum o demonstrează numărul redus de gene pe care le conține.
Această secvențiere a relevat faptul că păduchele are mai pu-țini receptori pentru gust și miros comparativ cu alte insecte. Organismul păduchelui conține, totodată, cel mai mic număr de en-zime de dezintoxicare observate de cercetători până în prezent la insecte. Acest număr redus de enzime de dezintoxicare face din păduche un excelent organism de laborator, ce ar putea fi folosit pentru studierea rezistenței la insecticide și a altor mecanisme de apărare ale insectelor. În opinia autorilor cercetării, păduchele a fost studiat pentru o mai bună înțelegere a migrațiilor populaților umane și pentru a estima perioada în care oamenii au început să poarte articole de îmbrăcăminte. Aceasta a fost a doua secvențiere a genomului unei insecte cu dezvoltare graduală, după cel al albinei, deși păduchele nu trece printr-o transformare anatomică profundă în procesul de maturizare de la ou la stadiul adult.
Cele mai multe dintre speciile de insecte de pe planeta noastră trec printr-o metamorfoză completă, devoltându-se din ouă, devenind larve, apoi pupe și în cele din urmă insecte adulte. Genomul păduchelui ar putea oferi astfel elemente importante pentru a înțelege mai bine cum a evoluat procesul de metamorfoză completă, considerat unul dintre secretele care ar putea explica dominația insectelor pe Terra.
Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) și a fost realizat de cercetătorii americani de la universitățile din Illinois și Massachusetts (SUA).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?