Curtea Constituțională a României a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile referitoare la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, a indemnizației de însoțitori pentru pensionarii de invaliditate de gradul I, precum și cele referitoare la valoarea punctului de pensie utilizat de 622,9 lei, a informat, vineri, CCR, printr-un comunicat. Totodată, au fost declarate neconstituționale dispozițiile art. 1 lit. c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, în raport cu prevederile constituționale indicate în sesizare de Secțiile unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție.
„Dispozițiile art. 9 referitoare la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum și a indemnizației de însoțitori pentru pensionarii de invaliditate de gradul I, precum și cele referitoare la valoarea punctului de pensie utilizat de 622,9 lei din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar sunt neconstituționale”, precizează comunicatul CCR.
Plenul Curții Constituționale a analizat, joi și vineri, obiecțiile de neconstituționa-litate formulate cu privire la Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar de către Secțiile unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, de 30 de senatori și 60 de de-putați aparținând grupului parlamentar al Alianței politice PSD+PC și de 54 de deputați aparținând grupului parlamentar al PNL.
În urma deliberărilor, plenul CCR, cu majoritate de voturi, a constatat, pe lângă neconstituționalitatea preve-derilor articolului 9, că „dispozițiile art. 1 – 8 și cele ale art. 10 – 17 din Legea privind unele măsuri necesare în ve-derea restabilirii echilibrului bugetar sunt constituționale”.
Cu privire la Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, au fost analizate obiecțiile de neconstituționalitate formulate de Secțiile unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și un număr de 37 de senatori aparținând grupului parlamentar al Alianței politice PSD+PC.
În urma deliberărilor, plenul CCR, cu majoritate de voturi, a constatat, pe lângă neconstituționalitatea articolului 1, litera c), că Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor este constituțională în raport cu criticile formulate de cei 37 de senatori și că dispozițiile art. 1 literele a), b), d) – i) și articolele 2 – 12 corespund Legii fundamentale în raport cu criticile formulate de Secțiile unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție.
„Argumentația reținută în motivarea soluțiilor pronunțate de plenul Curții Constituționale va fi prezentată în cuprinsul deciziilor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Deciziile sunt definitive și general obligatorii și se comunică președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și primului-ministru”, precizează comunicatul CCR.