Adaptarea tibetanilor la altitudinile extreme la care își duc viața s-a rea-lizat de-a lungul a aproape 3.000 de ani, conform unei analize comparative a genomului prelevat de la membri ai acestei populații care a dezvăluit o serie de mutații suferite de-a lungul timpului a unor gene responsabile de folosirea oxigenului în organism, susțin concluziile unui studiu publicat joi în SUA, transmite AFP. âEste vorba de adaptarea genetică cea mai rapidă observată vreodată în cazul organismului umanâ, subliniază Rasmus Nielsen, profesor de biologie la Universitatea California din Berkeley, coordonatorul acestui studiu publicat în ultimul număr al revistei Science.
În cadrul acestui studiu cercetătorii au comparat genomul a 50 de tibetani cu cel aparținând unui număr de 40 de chinezi Han, etnie dominantă în China, din care s-a desprins populația tibetană în urmă cu aproximativ 2.750 de ani.
Tibetanii s-au desprins și au evoluat rapid din această populație, dobândind o capacitate unică prin-tre oameni, aceea de a trăi la altitudini de peste 4.000 de metri, pe platoul tibetan, unde nivelul de oxigen din aerul respirat este extrem de scăzut.
Analiza genetică comparativă a dus la descoperirea a peste 30 de mutații genetice ce au legătură cu adaptarea organismului la un mediu mai sărac în oxigen.