Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Ambasadorul SUA recomandă motto-ul lui Obama : „Yes, we can!“


Ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein, a recomandat înlocuirea expresiei pesimiste des folosite de români „Asta e viața” cu motto-ul lui Barack Obama „Yes, we can!” («Da, putem!»). El a vorbit, în discursul rostit cu ocazia ceremoniei de Ziua Independenței, despre eforturile României de reformare și modernizare.
„Aici, în România, faceți eforturi de reformare și modernizare a statului și a economiei. Totul pentru a împlini visul de a crea acea societate a oportunităților, pentru care și-au dat viața tinerii patrioți români în urmă cu 20 de ani. Nu ar trebui să existe diferențe de opinii asupra acestor subiecte și știm că nu va fi simplu”, a spus ambasadorul, în discursul rostit cu ocazia Zilei Independenței.
El a adăugat că realizarea unor schimbări reale, de durată, nu este niciodată simplă. „Așa cum au demonstrat evenimentele recente, schimbările pe care doriți să le obțineți în societatea românească necesită vi-ziune comună, curaj și hotărâre. Åži, așa cum s-a întâmplat și în cazul Statelor Unite, acest angajament față de idealurile noastre comune necesită o autoevaluare permanentă și o do-rință neobosită de perfecționare”, a spus el.Ambasadorul a adăugat că în acest sens va fi necesară și „abandonarea completă și fermă a pesimismului transmis de expresia «asta e viața», des folosită în România și care sugerează că nimic nu se poate schimba”.”Ea trebuie înlocuită cu motto-ul președintelui american «Yes, we can» («Da, putem!»)”, a spus Gitenstein.
În discursul său, ambasadorul SUA la București a mai spus că americanii speră și își doresc pentru România ceea ce își doresc și pentru SUA, anume ca fiecare cetățean să poată spune cu încredere că acest pământ, pământul românesc, este și al său.
„Așa cum știți, anul acesta sărbătorim 130 de ani de relații diploma-tice. În 1880, anul stabilirii de relații diplomatice, străbunicul meu, Louis Bralower, a imigrat în Statele Unite, în orașul New York, plecând din Botoșani. A părăsit România urmărindu-și visul de a beneficia de oportunități economice și libertate religioasă”, a menționat Gitenstein.
„Noi, americanii, sperăm și ne dorim pentru România ceea ce ne dorim și pentru Statele Unite. Ne dorim ca fiecare cetățean să poată spune cu încredere că acest pământ, pământul românesc, este și al său. Personal, sper că Louis Bralower al anului 2010 nu se va simți constrâns să părăsească această frumoasă țară și că va putea să își împlinească visurile chiar aici, în România. Aceasta este promisiunea Revoluției Române și a Războiului de Independență American”, a mai spus Gitenstein, în discursul rostit cu ocazia Zilei Independenței. El a adăugat că cel mai de preț bun al SUA îl reprezintă cetățenii, dintre care o parte cu rădăcini românești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?